PRERANO VESELJE

Đoković se zaletio objavom na društvenim mrežama i to ga je možda koštalo...

Foto: Reuters
1/4
06.01.2022.
u 07:00

Kad je uslijedila lavina negativnih reakcija, Novak je poslužio kao idealna prilika za prikupljanje političkih poena.

Novak Đoković vrlo će vjerojatno tijekom današnjeg dana biti deportiran iz Australije jer mu je odbijena viza, a do toga je došlo jer nije cijepljen, odnosno, nije mu priznato medicinsko izuzeće od cijepljenja. Ili jer nije ispunio obrazac kako treba, tko bi više znao...

Najbolji tenisač svijeta, iako okružen odvjetnicima i iako svjestan cijele situacije oko Australije, našao se u situaciji koja se mogla izbjeći. Na ovaj ili onaj način... Mjesecima se raspravljalo samo o tome hoće li u Australiju ili ne, posebno otkako su na snagu stupile rigorozne mjere o zabrani ulaska u zemlju necijepljenima.

Foto: Reuters

Nitko nije želio, ili nije znao, otkriti Đokovićev status. Nije čak bilo njegovog lika i djela ni na službenim videonajavama turnira.

"Je li cijepljen? Nije cijepljen? Ide li? Ne ide?"

Ta pitanja okupirala su teniski svijet. Ne bez razloga. Novak je u "svojoj" Australiji trebao osvojiti desetu krunu, četvrtu uzastopnu, ali i 21. Grand Slam karijere. Koji bi ga postavio iznad Rafaela Nadala i Rogera Federera, koji ih također imaju 20. Filmska priča, posebno nakon problema na Olimpijskim igrama i US Openu.

Foto: Reuters

Govorit će njegovi pristaše da je sve ovo samo potvrda netrpeljivosti Zapada prema Srbinu, ali treba "stati na loptu". Pravila su pravila, kao što kaže australski premijer Scott Morrison. Vrijede za sve jednako, to i jest poanta. U suprotnom nemaju smisla, ma kakvu god potencijalnu filmsku priču treba ispisati. I znala su se unaprijed, to je ono najbitnije. Svaki drugi rasplet izazvao bi nekontroliranu lavinu negativnih emocija.

 

 

 

Baš zato je nekako čudno "sjela" ta prekjučerašnja objava Novaka Đokovića na društvenim mrežama o dolasku u Australiju "jer je dobio medicinsko izuzeće". Potvrdili su to i organizatori, ali nigdje nije navedeno zašto izuzeće, vrijedi li u svakoj od situacija... Previše je to pitanja, barem za Australce, izmorene rigoroznim mjerama, čudnim političkim odlukama, rastrojeni prosvjedima, dezinformacijama, informacijama...

- Zbog tih mjera imamo najmanju stopu smrtnosti na svijetu - hvali se premijer Morrison.

Ipak, njegov ga narod baš i "ne gotivi". Đoković im je u toj situaciji poslužio kao vreća za udaranje, na kojoj su vidjeli svu nepravdu koju proživljavaju, silna dvostruka mjerila i nejasnoće. Politika to nije mogla ignorirati, bio im je to gem-set-meč. Zabraniti najboljem tenisaču svijeta, možda i najboljem u povijesti, ulazak u zemlju jer nije cijepljen. Dosljednost. Vjerojatno se prije njegove javne objave i reakcije puka nisu tim pitanjem ni bavili.

"Pravila su pravila!"

Na kraju, nekako ostaje dojam da se Nole "zaletio" i da je šutio, danas bi možda s Goranom Ivaniševićem bio na kavi i dogovarao strategiju za osvajanje 21. Grand Slama...

Foto: Reuters

Komentara 16

Avatar prodao sam  ukrajnu
prodao sam ukrajnu
09:39 06.01.2022.

OTKRIVENO ZAŠTO JE NOVAK SRAMNO PROTERAN IZ AUSTRALIJE! Ovaj čovek je KRIV za sve: Preko Đokovića skuplja POLITIČKE poene Iza svega se kao i uvek krije politika. Australijske vlasti popustile su pred prevelikim pritiskom javnosti i borbe za političke poene. Novaku Đokoviću zabranjen je nastup na Australijan openu usled prevelikog straha vlasti od negatvne reakcije naroda koji je mesecima pod ekstremno strogim kovid protokolom. Prema svemu sudeći, glavni krivac je niko drugi do premijer Skot Morison Njegova popularnost je na istorijskom minimumu, pa čim se on uključio u celu priču nadvio se oblak sumnje nad nastup Novaka Đokovića na ovogodišnjem grend slemu u Melburnu. Čitav cirkus koji je trajao pre svega zbog težine koju Novak nosi kao najbolji svetski sportista, ali je na kraju borba za politički rejting ipak presudila. Premijer Australije nalazi se na najnižem stepenu popularnosti otkad je preuzeo funkciju. Naime, Morison je na "lošem glasu" među narodom zbog nekoliko poteza: Prvi su oštre mere i način na koji se Australija bori protiv pandemije kovida-19, a sa kojima se ne slaže solidan deo populacije. Drugi razlog je potpuni spoljnopolitički fijasko sa aferom "podmornica", gde je u poslednjem trenutku otkazao 40 milijardi evra vredan dogovor sa Francuskom za nabavku nuklearnih podmornica, što je razljutilo predsednika Emanuela Makrona, a Morisona u australijskoj javnosti prikazalo kao neodlučnog i nesposobnog lidera.

CA
car100
07:20 06.01.2022.

najveća greška mu je bila što ih nije odmah na početku stjerao u k. i ostao doma. Ovako je ispao papak... A to što Australija i mnoge druge države od prehlade (Omikrona) rade slona, to je već neka druga tema ...

TA
Tajg
07:45 06.01.2022.

Dobro je nasjeo, sve bilo dobro isplanirano. Plasirana reklama upozorenja za sve moguće migrante.A gdje je sada sportski duh i solidarnost drugih sportista,nije uzeo doping? Iz kojega razloga se onda pali baklja olimpiskih igara u Ateni??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije