VRIJEME JE ZA PROMJENE

Dosta je lakrdije: Evo kada se uvodi videotehnologija u HNL

Dinamo Hajduk HNL
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/5
20.02.2018.
u 11:00

– Nemam što biti razočaran. Glavni sudac napravio je dvije pogreške, koje su dio igre, i za to će biti sankcioniran.

Jedina senzacionalna novost u izvedbi jednoga iz elitne skupine, vječno indisponiranoga Pejina, katastrofalna je pogreška na štetu Dinama, što je u derbijima dosad bilo nezamislivo. Stoga je sudac iz Donjeg Miholjca po tko zna koji put (dva puta ga je već bio srušio samo kontrolor Branko Stipković, po jednom zajedno s mahačem i pomoćnikom iza gola) dobio neprolaznu ocjenu i privremeno ide u “duboko smrzavanje”.

Kako su pogreške naših međunarodnih sudaca već poprimile razmjere nezaustavljive serije, predsjednik Sudačke komisije HNS-a i drugi čovjek Saveza, Šibenčanin Ante Kulušić, najavljuje revolucionarne promjene u našemu klupskom nogometu.

– Bio bih najsretniji kada bi naši suci bili pošteđeni takvih situacija. Zato ćemo pokušati od sljedeće jeseni uvesti videotehnologiju na prvoligaškim utakmicama. Imali bismo jednoga suca u reportažnim kolima koji bi bio u kontaktu s glavnim sucem i koji bi mogao reagirati u slučaju spornih situacija. Tu novinu testirat ćemo u nekoliko utakmica prije početka sljedeće sezone. Možda će to biti malo skupo, ali opet će biti jeftinije od pogrešaka koje se sucima mogu potkrasti – kazao nam je Kulušić.

Jeste li razočarani Pejinovim nastupom u Maksimiru?

– Nemam što biti razočaran. Glavni sudac napravio je dvije pogreške, koje su dio igre, i za to će biti sankcioniran. Igranje rukom Hajdukova vratara izvan kaznenog prostora Pejin nije mogao vidjeti i tu situaciju smatram ingerencijom prvog pomoćnog suca, a pri dosuđivanju kaznenoga udarca za Dinamo Pejin je bio zaklonjen i nije vidio prekršaj u napadu Soudanija, nego samo ruku Borje Lopeza – objašnjava Kulušić, ipak ne amnestirajući nimalo Tihomira Pejina.

Situacije su bile delikatne

Zabrinjava li vas loša proljetna forma naših najboljih sudaca, prvo je uprskao Pajač, a sada i Pejin?

– Suci su jednostavno pogriješili, u tome nije bilo ni trunke namjere. Kada analiziramo sve njihove pogreške, one su se dogodile u djeliću sekunde, u teškim, delikatnim situacijama. Lako je nama prosuđivati nakon što pet puta gledamo usporene snimke. To ih, naravno, ne amnestira od odgovornosti, ali i dalje tvrdim da imamo dovoljno kvalitetne suce – uzvraća Kulušić.

Jeste li ikada pomislili na to da angažirate strane suce za derbi, primjerice susjeda iz Slovenije Skominu? Nisu li naši suci pod prevelikim pritiskom kad sude u derbiju Dinamo - Hajduk?

– I ja sam sudio u derbiju i nikada nisam osjetio bilo kakav pritisak. On postoji jedino ako si ga suci sami naprave. I nikada nisam pomislio na to da pozovem strane suce da nam sude u derbiju, to nije potrebno. Sjetite se samo da i suci iz elitne europske skupine rade velike pogreške u utakmicama Lige prvaka – odgovara Kulušić.

Ali, zašto naših sudaca onda nema na velikim natjecanjima, ni u Ligi prvaka?

– To nije pokazatelj kvalitete naših sudaca. Suci za velika natjecanja ne odabiru se na osnovi suđenja u nacionalnim prvenstvima. Imat ćemo i mi suce za najveće turnire, i za Ligu prvaka, i napravit ćemo sve da uđu u taj krug. No, prvi preduvjet je na njima: moraju stalno kvalitetno suditi – zaključio je Ante Kulušić.

Pitali smo i sudačkog eksperta iz Ljubljane, člana Uefine Sudačke komisije, utjecajnoga Vladu Šajna: kako primjerice Slovenci imaju dvojicu sudaca u Ligi prvaka, a Hrvati u nju ne mogu ni blizu?

– Ako mislite da sam ja utjecao na to, mogu vam samo odgovoriti da nisam ja na terenu, nego oni. Oni su tamo sami, bez ičije pomoći, i presuđuje samo kvaliteta njihovih izvedbi. One se analiziraju i na osnovi njih suce se ocjenjuje – uzvraća Šajn.

Uočio Pejinovu pogrešku

Kaže da je, kao Uefin sudački dužnosnik zadužen za praćenje sudaca u našoj regiji, uočio Pejinovu pogrešku pri igranju rukom Hajdukova vratara izvan svoga šesnaesterca.

– Nisam baš detaljno pratio utakmicu Dinamo - Hajduk, ali tu pogrešku sam vidio. Ako me pitate o mojem generalnom stavu o kvaliteti suđenja u Hrvatskoj ligi, to ne mogu komentirati. Mi analiziramo svakoga suca pojedinačno, a to je opet interna stvar Uefe. O suđenju u Prvoj HNL mogu samo reći da bih bio zadovoljan kad bi se pokazalo da je bolje nego što je sad. To je i interes Uefe, koja želi proširiti krug kvalitetnih sudaca i izvan najmoćnijih nogometnih zemalja na još širi spektar – zaključio je Vlado Šajn.

Komentara 6

Avatar Django
Django
12:11 21.02.2018.

Ma kakva video tehnologija, to kod nas sigurno propada zato jer će snimke biti tumačene onako kako ih analiziraju Beusanova i Jeličić.

MA
matti
13:36 20.02.2018.

Koliko vam placa ovaj Ruby Burleson 9426 za svoje usluge?Brisete svaki k.....c ali ove, neznam ni kako bi ih nazvao naravno ne. U sta ste se vi pretvorili strasno

DU
Deleted user
19:02 21.02.2018.

A da umjesto 3 extra dinamovca na teren uvedete nogometne suce!!!! Onda vam neće trebati videotehnologija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije