TEŽINA PROFESIONALIZMA

Enkeova smrt potaknula niz rasprava

Robert Enke
Foto: AFP
1/10
13.11.2009.
u 16:31

Smrt Roberta Enkea potakla je u Njemačkoj pitanje brige i zaštite profesionalnih nogometaša, koji su izloženi sve većim pritiscima, od trenera i klubova do navijača i medija.

Da profesionalni igrači napore i stres podnose sve teže, izjavljuju i njihovi menadžeri koji upozoravaju na neizdrživost takvog stanja dodajući da, kada uz sve to dođu i problemi u obitelji, nije čudo da padaju u depresiju. O promjeni dosadašnjeg pristupa prema profesionalnim nogometašima progovorio je i predsjednik Njemačkoga nogometnog saveza Theo Zwanziger.

- Depresija i homoseksualnost ne smiju više biti tabu teme u nogometu - prenosi Bild izjavu Zwanzigera.

Christoph Daum kaže da je mu je sam Enke povjerio svoje probleme u Istanbulu, dok je Daum bio trener, a Enke vratar Fenerbahcea. Odigrao je jednu utakmicu, primio tri gola, navijači su ga napali, a Enke je raskinuo ugovor. Daum je dodao kako mu je preporučio uglednog psihijatra Valentina Marksera, kojeg je poznavao iz Kölna. Markser je iz Osijeka, a njegova obitelj je podrijetlom iz Valpova.

- Pokojnog Roberta poznajem od 1999. godine kada smo zajedno počeli u mladoj reprezentaciji Njemačke. Kasnije smo zajedno igrali i u Hannoveru 96. Bio je ponajbolji golman koje sam gledao, izvanredan čovjek, koji je zračio dobrotom. Nikada se nije pravio važan niti je bio arogantan, kao što većina vratara znaju biti - rekao je Thomas Brdarić.

Ključne riječi

Komentara 2

A1
Augsburg_1
19:34 15.11.2009.

Novac pravi zivot laksim ali ne sretnijim.Biti sretan znaci da si u dusi zadovoljan, i mi smo izgubili sina koji je umro od tumora na malom mozgu i vrlo dobro poznajem tu bol, ovdje se radi o gubitku djeteta aa ne o novcu..Kakvi ste vi to ljudi, mislite li da vam milioni mogu nadoknaditi nesto sto ti je najmilije..

KA
karambita
19:08 13.11.2009.

Pa zar mi obicni ljudi nismo svakodnevno u depresiji. Nogometasi imaju milijune na bankama i sigurno da se puno lakse bore protiv depresije, a te milijonere bi ja pitao, kako bi zivjeli sa mjesecnim primanjem sa kojim ne mogu prezivjeti ni sastaviti mjesec dana, u kakvoj bi onda depresiji bili. Mi mali smo citav zivot u depresiji, ali koga boli qurac za malog covjeka. Uvijek se dize graja kad netko poznat nastrada, a svi smo navodno isti pred gos. Bogom, jesmo, ali u qurcu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije