SASTAJE SE VIJEĆE

Fifa odlučuje o suspenziji Izraelaca! Prijeti im kazna koja je snašla i Ruse

Nations League - League A - Group 2 - Israel v Italy
Foto: BERNADETT SZABO/REUTERS
1/4
03.10.2024.
u 16:47

Izraelske momčadi postižu dobre rezultate u Uefinim natjecanjima, a više puta su nastupali i u Ligi prvaka. Njihova reprezentacija trenutačno igra skupinu Lige nacija, a ovoga se mjeseca treba susresti s Francuskom i Italijom

Svjetska nogometna organizacija Fifa razmatra suspenziju Izraelskog nogometnog saveza, izraelske nogometne reprezentacija i tamošnjih klubova iz svojih natjecanja. Nakon zbivanja u Pojasu Gaze u ožujku 2024. godine prijavio ih je Palestinski nogometni savez. Odluka o eventualnoj suspenziji trebala je biti donesena još u svibnju, no odgođena je za sljedeći tjedan kada bi se trebalo sastati VIjeće Fife sačinjeno od predstavnika nogometnih saveza diljem svijeta.

Dužnosnici Palestinskog nogometnog saveza smatraju da su Izraelci prekršili pravila svjetske organizacije i zahtijevaju sankcije za njihove klubove i reprezentaciju. Nacionalna nogometna momčad se ove godine natječe u skupini A2 Lige nacija koju dijeli s Belgijom, Francuskom i Italijom. Izraelci su s dva poraza prikovani za dno skupine, a u listopadu bi trebali igrati protiv Talijana i Francuza.

GALERIJA Pogledajte fantastičnu koreografiju Boysa! Unatoč kiši atmosfera je fantastična

Nations League - League A - Group 2 - Israel v Italy
1/10

"Suočavamo se s ciničnim neprijateljskim političkim pokušajem Palestinaca koji žele nauditi izraelskom nogometu", prenosi britanski BBC izjavu predsjednika Izraelskog nogometnog saveza Shina Moshea Zuaresa. Ukoliko Vijeće Fife odluči suspendirati Izraelce, bit će to drugi put u ovome desetljeću da su se odlučili za takav postupak. Prvi puta je to bio slučaj s ruskim klubovima i reprezentacijom.

Izraelske momčadi natječu se u tri međunarodna natjecanja Uefe (Liga prvaka, Europa liga, Konferencijska liga), Uefinom Superkupu, Fifinom Svjetskom klupskom kupu, Svjetskom i Europskom prvenstvu. Više tamošnjih klubova zabilježilo je dobre rezultate u Uefinim natjecanjima. Ističe se Maccabi Haifa koji je dominirao izraelskim prvenstvom na početku ovoga tisućljeća. Više su puta izborili plasman u Ligu prvaka, a prošle sezone su nakon ispadanja iz Europa lige došli do osmine finala Konferencijske lige kada ih je rezultatom 5:4 svladala Fiorentina. Maccabi Tel Aviv se dvaput uspio plasirati u Ligu prvaka, a ove sezone se natječu u Europa ligi.

VIDEO Pročitajte što regionalni mediji pišu o nevjerici u Maksimiru. Spominju da je Bjelici 'puknuo film'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije