PROMO

Graničar na Prokurativama za kraj rekordne sezone Plazma Sportskih igara mladih

Karlo Šutalo
26.08.2024.
u 13:24

ŠIME VRSALJAKO I ALEKSANDAR KOLAROV NOVI SU AMBASADORI IGARA

Alta banka Međunarodna završnica Plazma Sportskih igara mladih održala se u Splitu od 19. do 24. kolovoza. Najveća sportsko amaterska manifestacija i ove je godine uz natjecanja u 10 sportskih disciplina, održala i Alata banka Sports day s ciljem promocije sporta i sportskih vrijednosti, fair playa, inkluzije i tolerancije.

ALJOŠA ASANOVIĆ I IGOR ŠTIMAC DODIJELILI MEDALJE COCA-COLA CUPA

Sudionici iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije te Slovenije u Splitu su se natjecali u 10 sportskih disciplina Coca- Cola Cupu, Tommy turnir u malom nogometu, Kinder Joy of moving turnir u uličnoj košarci, HEP turnir u rukometu, MIS turnir u odbojci, PAKET24 Cup u tenisu, stolni tenis, odbojci na pijesku, PBZ cup u šahu, graničaru i atletici u sklopu Telemach Dana sporta.

Ovogodišnji vrhunac natjecateljskog dijela bila su velika finala Coca-Cola Cupa. Pobjednici ovog najvećeg malonogometnog turnira u Europi, su ekipe iz Bosne i Hercegovine FK Pirometal u muškoj i Radnik u ženskoj konkurenciju. Iz Hrvatske ekipa ŽNK Rijeka u ženskoj konkurenciji je sjajna srebrna. Medalje najboljim ekipama i pojedincima dodijelili su nogometne legende Aljoša Asanović i Igor Štimac, ministar sporta Sjeverne Makedonije Borko Ristovski, ministar sporta Srbije Zoran Gajić i osnivač i predsjednik Plazma Sportskih igara mladih Zdravko Marić.

Foto: Karlo Šutalo

ALTA BANKA SVEČANO ZATVARANJE

Svečanom ceremonijom na splitskoj Rivi u četvrtak, 22.8. zatvorena je 28. sezona Plazma Sportskih igara mladih koja je ove godine u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Sloveniji okupila više od 328.870 sudionika.

„Hvala vladama sve četiri zemlje što nas podržavaju i hvala svim sponzorima što zajedničkim snagama pružamo mogućnost djeci da im na Igrama sve bude potpuno besplatno, da se bave sportom, da se druže, šire toleranciju i fair play. Na kraju ove rekordne sezone želim se zahvaliti svoj djeci koja su sudjelovala, koja su i razlog zašto Igre postoje i zbog kojih ćemo sve napraviti da se širimo i u druge zemlje.“, rekao je osnivač i predsjednik Igara Zdravko Marić.

Sudionike, organizatore Igara te goste grada Splita pozdravio je i domaćin, gradonačelnik grada Splita, Ivica Puljak: „Mi smo posebno ponosni da su Sportske igre mladih nastale u Splitu. Želim da se lijepo zabavite, da se bavite sportom i da se na istom mjestu vidimo i iduće godine.“

Na svečanoj ceremoniji zatvaranja uz 824 sudionika Međunarodne završnice prisustvovali su i uvaženi gosti: Johannes Hahn – povjerenik Europske komisije za proračun i administraciju, Christopher Robert Hill i Julie Hill – ambasador SAD-a u Srbiji i njegova supruga, Zoran Gajić, ministar sporta Republike Srbije, Matjaž Han, ministar gospodarstva, turizma i sporta Republike Slovenije, Jasna Duraković, ministrica obrazovanja i nauke Federacije Bosne i Hercegovine, Borko Ristovski, ministar sporta Sjeverne Makedonije, Tomislav Žigmanov – ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije, Đorđe Milićević – ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mjera u oblasti odnosa s dijasporom u Vladi Srbije, Novica Tončev - ministar bez portfelja zadužen za oblast unaprjeđenja razvoja nedovoljno razvijenih općina u Vladi Srbije. Predstavnici sponzora: Zoran Bogdanović, Frank O'Donell, Marcel Martin – europski upravljački vrh Coca Cola Hellenic Bottling Company,  Dora Strezova Nikolova, Gorica Stojković – Coca Cola HBC Adria i Srbija,  Dragan Stajković, Ognjen Lazić, Ana Kovačević, Milica Šetka – general manager i odjel marketinga kompanije Bambi a.d., Adrian Ježina, Mislav Galler, Damir Vrsajković – predsjednik i članovi Uprave Telemach Hrvatska, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić, Arkadiy Dvorkovich – predsjednik Svjetske šahovske federacije, Erion Veliaj – gradonačelnik Tirane. Proslavljeni sportaši Nemanja Vidić, Aleksandar Kolarov, Stipe Pletikosa, Milan Rapaić, Predrag Mijatović, Joško Jeličić, Igor Štimac, Aitor Karanca, Mehmed Baždarević, Barbara Matić, Andreja Leški, Larisa Cerić, Tijana Bogdanović, Valent Sinković.

Tonči Glavina, ministar turizma i sporta pozdravio je sve okupljene na „najlipšoj Rivi na svitu“ „Posebna mi je čast i zadovoljstvo da vas mogu pozdraviti u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske gospodina Andreja Plenkovića, ispred Ministarstva turizma i sporta i svoje osobno ime. Čestitam vam na još jednim uspješnim Sportskim igrama mladih, a svakom od vas preko 300 tisuća koje je ove godine sudjelovalo i koji ostvaraju rezultate čestitam jer sudjelujete u sportu. Ja se nadam i vjerujem da će se mnogi od vas nastaviti baviti sportom upravo zahvaljujući tome što su to u vama probudile Sportske igre mladih. Sudjelujte u sportu, budite sportaši, jer sport će sigurno probuditi ono najbolje u vama, čovjeka. Proglašavam Sportske igre mladih 2024. godine zatvorenima.“

Uz spektakularni vatromet, glazbene i plesne izvedbe, program se nastavio dvosatnim koncertom mladih i talentiranih glazbenika  - Martina Kosovca, Ane Širić, Sergeja Božića i Natali Radovčić te sjajne kantautorice Marije Mirković.

Foto: Karlo Šutalo

PROGLAŠENJE AMBASADORA

Svečana ceremonija proglašenja ambasadora održala se u Hrvatskom domu uz prisustvo sportaša, sportskih dužnosnika, osoba iz političkog i javnog života. Video porukom novim ambasadorima i svima prisutnima obratio se i Aleksander Čeferin predsjednik UEFA-e i ambasador SIM-a pruživši tako još jednom podršku u radu Igara. „Nije bitno je li amaterski, je li profesionalni sport, sport kao sport promovira uvijek ono najbolje i najljepše, i važan je za razvoj naše djece, za razvoj njihov karaktera, za njihov budući život. Mislim da su upravo Sportske igre mladih pravi put, jer ovaj projekt je glas koji se čuje daleko. Djecu se ne može prevariti, djeca osjećaju emociju i upravo je to ono čega se ja sjećam kad sam bio sudionik sa svojih deset godina. A sada je na meni da promoviram samo ono najbolje, ono što sam ja iskusio na svojoj koži na Sportskim igrama mladih i da educiramo našu djecu za bolju budućnost.“ rekao je Šime Vrsaljko kojem je plaketu za novog ambasadora Igara uručio Nemanja Vidić. Dugogodišnji ambasador SIM-a Johannes Hahn – povjerenik Europske komisije za proračun i administraciju, dobrodošlicu u Sportske igre mladih zaželio je Aleksandru Kolarovu: „Drago mi je da ove generacije imaju tu šansu da sudjeluju na Sportskim igrama mladih. Upornost, radost i iskrenost koju djeca imaju je nešto što nama starijima mogu pokazati, a mi sa svojim iskustvom moramo im pomoći da nastave ići tim putem. Ja ću kao novi ambasador biti na raspolaganju da i novim generacijama usadimo da se bave sportom, ali prije svega da budu dobri ljudi.“

REVIJALNI ŠAHOVSKI TURNIR

Alta banka All star Spots day nastavio se na Rivi revijalnim PBZ šahovskim cup-om koji su uz mlade šahiste zaigrali i Dušan Stojankić, Dora Strezova Nikolova, Frank O'Donnell, Jaak Mikkel predstavnici Coca-Cola HBC, Dragan Stajković – general manager kompanije Bambi a.d., Josip Komar – predstavnik investitora u Dalmacija Tower (AC Hotel Split by Marriott), Tatjana Golubović – glavni menadžer odnosa s javnošću i marketinga PBZ Hrvatska, Valent Sinković – veslač, olimpijski prvak, Jorg Gunkel – direktor prodaje i marketinga u kompaniji Topps, Katharine Viner- urednica Guardiana, Sandra Lazarević – direktorica marketinga Intesa Sanpaolo banke Srbija, Milica Šetka- Group Head of Snacks CCC HBC, Zoran Blagojević, CEO at Wiener Stӓdtische osiguranje a.d.o. Beograd, Adrian Chiles – britanski novinar i voditelj,  Jernej Suhadolnik – glavni urednik sportske redakcije DELO, Jelena Drakulić Petrović – CEO Ringier Axel Springer, sportske legende Aljoša Asanović, Nemanja Vidić, Niša Saveljić i Dejan Tomašević. All-star team PBZ šahovski cup zaigrao je protiv šahovske velemajstorice Aleksandra Dimitrijević i velemajstora Zurab Azmaiparashvili, predvođeni Arkadyjem Dvorkovichem, predsjednikom FIDE – Svjetske šahovske organizacije, zaigrati šah na Rivi.

U sklopu bogatog programa održan je nagrađivani sportsko-ekološki event “Zero Waste – Budi dio igre – Čuvajmo naš planet”. Na edukativnom poligonu djeca sudionici Međunarodne završnice još jednom su pokazala kako sport i ekologija idu zajedno, a Zoran Bogdanović, CEO Coca-Cola HBC, dodijelio im je i prigodne nagrade.

REVIJALNA UTAKIMCA U GRANIČARU

Prokurative su ovoga puta postale sportski teren za atraktivan revijalni turnir u graničaru, na kojem su se gosti Plazma Sportskih igara mladih prisjetili svog djetinjstva. Zajedno s mladim sportašima, odigrali su svima poznatu igru graničara, a događaj okupio je poznate ličnosti iz regije koje su, uz mnogo smijeha i zabave, ponovno doživjele radost igre iz djetinjstva, dok su mladi sportaši uživali u prilici da igraju rame uz rame s njima.

Tako su se u Hrvatskom timu uz Vatrene zmajčeke, četverostruke međunarodne prvake u graničaru, našli ministar turizma i sporta Tonči Glavina, olimpijka Barbara Matić, ambasadori SIM-a Predrag Mijatović i Šime Vrsaljko i Deborah Laura iz tvrtke Topps. Za Bosnu i Hercegovinu zaigrali su Jasna Duraković, ministrica obrazovanja i nauke Federacije BIH, sportaši Larisa Cerić, Mehmed Baždarević, Aitor Karanca i glumac Zenit Đozić. U ekipi Srbije tim su pojačali sa Zoranom Gajićem, ministrom sporta Srbije, sportašima Tijanom Boganović i Aleksandrom Kloraovom, predsjednikom FIDE Arkadiyem Dvorkovićem i Goricom Stojković, direktoricom franšize Coca-Cola Company za Srbiju, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju. Matijaž Han, ministar gospodarstva, turizma i sporta Republike Slovenije, sportaši Andreja Leški i Marko Simeunović, europski povjerenik za proračun i administraciju Johannes Hahn te Jure Tepina, voditelj digitalnih sadržaja CME Adria, pridružili su se graničarskom timu Slovenije.

Program  Svečanog zatvaranja i All-star sports day izravno je praćen na Sport klub, Arena sport i N1 televizijama.

Plazma Sportske igre mladih najveća su sportsko-amaterska manifestacija u Europi, sve aktivnosti i natjecanja od prve do zadnje razine u potpunosti su besplatna, a kroz 28. godina okupile su više od 3.088.000 djece i mladih.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije