BUDUĆNOST VATRENOG

Hoće li Stanišić igrati u Bayernu? Stigao je novi trener, moguće su promjene

Bundesliga - VfB Stuttgart v Bayern Munich
Foto: LEONHARD SIMON/REUTERS
1/4
18.07.2023.
u 08:00

Pričekat ćemo, ne treba paničariti. Stanišić može igrati stopera. Imamo i još nekih drugih ideja, rekao je Tuchel

Hrvatski nogometni reprezentativac Josip Stanišić i iduće će sezone biti član prve momčadi njemačkog prvaka Bayerna, jednog od najmoćnijih klubova svijeta. Stanišić je, unatoč rotacijskoj minutaži, dokazao treneru Bayerna Thomasu Tuchelu da na njega vrijedi računati i u idućoj sezoni.

Naime, uoči predstojeće nogometne sezone Bayern trenutačno na kontu ima tek tri stopera; Matthijsa De Ligta, Dayota Upamecana i Korejca Kim Min-jaea koji je za 50 milijuna eura stigao iz Napolija. Bavarska momčad je nakon odlaska Hasana Salihamidžića s mjesta sportskog direktora prodala Lucasa Hernandeza u redove PSG-a, a iz kluba je otišao i još jedan branič, Nizozemac Daley Blind. Pitali su njemački novinari Tuchela kako namjerava pokriti stoperske pozicije za nadolazeću sezonu.

– Na papiru imamo puno desnih bekova, ali... Tu je Mazraoui, koji je jako ofenzivan. Znao je izražavati nezadovoljstvo, ali kad je igrao, bio je dobar. Pavard je drugačiji, on dobro igra kao stoper, a i Stanišić je vrlo sličan – rekao je Tuchel pa nastavio:

– Benjamin je izrazio želju da igra centralno, ali on ima još samo godinu dana na ugovoru pa je to posebna situacija. Pričekat ćemo, ne treba paničariti. Stanišić može igrati stopera. Imamo i još nekih drugih ideja – rekao je strateg koji je 2021. osvojio Ligu prvaka s Chelseajem.

Stanišić je odigrao pune dvije sezone u redovima Bayerna nakon prolaska njihove nogometne škole. U prvoj sezoni je uspio upisati 17 nastupa, dok mu se u idućoj sezoni broj nastupa znatno povećao, na 24. Zanimljivo je da je Stanišić tijekom svoje karijere igrao posvuda u obrani. Od ukupno 120 utakmica naš reprezentativac je 61 odigrao na poziciji desnog beka, 46 na poziciji stopera te 13 na poziciji lijevog beka, kad računamo i druge momčadi Bayerna za koje je nastupao.

Kao što i njegove pozicije sugeriraju, Stanišić je poglavito bek s obrambenim kvalitetama, što i pokazuje njegov omjer na FBRefu. Prema napadačkim kategorijama (golovi, asistencije, kreiranje akcija za udarac) je među najlošijim bekovima Bundeslige, no zato je u samoj kremi desnih bekova po točnim dodavanjima, blokovima, startovima i presijecanjima, upravo karakteristikama koje su poželjne i za stopera.

Neki njemački mediji nagađaju kako bi upravo zbog Pavarda i Stanišića koji su nešto između bekova i stopera Tuchel mogao probati i formaciju s tri stopera te krilnim bekovima, gdje bi našem beku idealno bilo mjesto desnog stopera.

Iako se na papiru zbog tri desna beka Bayerna čini da bi Stanišić mogao imati velike probleme s minutažom, situacija sa stoperima i općeniti poriv Thomasa Tuchela za rotiranjem omogućit će 23-godišnjem Hrvatu još više minuta nego u prošlim sezonama te još više mogućnosti za nametanje u reprezentaciji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije