ŠIBENIK U EUFORIJI

Hrvat iz Beča dva puta je slomio Dinamo, u Šibenik ga vratio Hrgin menadžer

storyeditor/2023-04-06/PXL_170223_98355964.jpg
Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
07.04.2023.
u 09:39

Nakon što je Šibenik pobijedio Dinamo (2:1) i plasirao se u finale Hrvatskog nogometnog kupa, odlučili smo se posvetiti treneru ove hit predstave, Damiru Čanadiju

Nešto je trulo u Maksimirskoj 128, znalo se to već neko vrijeme – otkako su krenule bitke za vlast u Dinamu, otkako su krenuli loši rezultati i odlasci bitnih igrača. Sada se kreće praktično od početka jer klub je dobio pravi šamar. Ispao je u polufinalu Kupa od Šibenika (1:2).

Štoviše, momčad koju trenira Damir Čanadi (52) već je drugi put ove godine uspjela pobijediti modre. Prije ovog u Kupu, uspjelo im je to nedavno, 11. ožujka (2:1) u prvenstvu.

Hrvat iz Beča

Sada se svi pitaju tko je trener koji je “podmetnuo” nogu najjačem hrvatskom klubu?

Damir Čanadi Hrvat je rođen u Beču, podrijetlom je iz Pakraca. Njegovi roditelji emigrirali su u Austriju 1967., a on se rodio nekoliko godina poslije.

S nogometom je krenuo 1989. u bečkoj Austriji, a u prvom rangu tamošnjeg nogometa igrao je i za Mödling. Većinu igračke karijere proveo je u austrijskim niželigašima kao što su Favoritner, Deutschkreutz, Wiener... Osim toga, ima i dva nastupa za U21 austrijsku reprezentaciju. Igrao je na poziciji veznog igrača, a kraj igračke karijere dočekao je u Leopoldsdorfu, gdje je započeo i onu trenersku 2002. godine.

Kao trener došao je do većih uspjeha nego kao igrač.

Vodio je brojne austrijske klubove, a najdulje se zadržao u Altachu, koji je trenirao u dva navrata. Njihovu je momčad ukupno vodio u 187 utakmica. Radio je i u njemačkoj drugoj ligi (Nuremberg), vodio je i Rapid iz Beča, a angažman je imao, među ostalim, i u Atromitosu. Štoviše, s grčkim klubom ostvario je i najveći uspjeh, plasman u Europu.

Na mjesto prvog trenera Šibenika došao je u lipnju prošle godine. To mu je bio prvi trenerski posao u Hrvatskoj. Tada se u ovom prvoligašu zadržao u prvom dijelu sezone, vodio ga je 10 kola. Šibenik je tada imao jednu pobjedu, sedam remija i dva poraza. Njega je na trenerskoj klupi zamijenio Mario Cvitanović, koji se nije dugo zadržao pa je u siječnju ove godine Čanadi ponovno došao na novo-staro radno mjesto. Nagovorio ga je na to novi vlasnik Željko Karajica, inače menadžer boksača Filipa Hrgovića.

Kada je riječ o Čanadiju i Šibeniku, treba spomenuti da je u ovom klubu bio i njegov sin Marcel (25). U Šibenik je došao malo poslije svog oca prošle godine, odigrao je 10 prvenstvenih i jednu kup utakmicu, a zatim se u siječnju preselio u Brisbane Roar.

Čanadi je čovjek koji je u trenerskim vodama više od 20 godina i dobro zna što radi. Barem zna kada je Dinamo u pitanju. Sada je prešao preko zagrebačkog kluba i izborio finale Kupa, drugi u povijesti Šibenika. Prije 13 godina taj je klub s mora bio u prilici dograbiti se Rabuzinova sunca, ali tada ih je zaustavio Hajduk.

Ovogodišnji finale igrat će se 24. svibnja na Rujevici, a Šibenik će tamo čekati bolji iz ogleda Slaven Belupa i Hajduka (12. travnja, 17.30 sati).

– Sada smo u finalu, igra se jedna utakmica, sve počinje u glavi, to je jedna utakmica od 90 ili 120 minuta, ali imamo još puno posla. Imamo i druge ciljeve, trebamo ostati čvrsto na zemlji – rekao je trener Šibenika nakon slavlja na Šubićevcu i u pravu je. Njegova momčad u zoni je ispadanja. U prvenstvu je deveta s 24 boda, samo nekoliko više od posljednjeplasirane Gorice (17).

Šibenik je momčad koja uvjerljivo najmanje zabija u HNL-u, ima samo 20 pogodaka u 27 odigranih kola. Usporedbe radi, Dinamo ima 63 (najviše u ligi). No, uvjerili smo se mnogo puta da papir ili statistika nisu mjerilo za rezultat, posebice ne u Kupu, gdje mjesta za popravak nema.

– Imamo jako dobru energiju i bazu. Znam kako nam je bilo teško kada sam tek došao. Sada nam se sve vratilo. Drago mi je zbog ove regije da se takvo što događa. Nismo se ni prijavili za Europu, ali možemo imati malo veselja – rekao je Čanadi.

Posljednja rečenica najviše bode u oko jer čudna je to istina.

U Europu neće moći

Naime, pobjednik SuperSport Hrvatskog kupa ima osiguran plasman u kvalifikacije za Konferencijsku ligu, ali to ne vrijedi za Šibenik. Momčad sa Šubićevca nije se prijavila za Uefinu licencu.

Šibenik je jedini klub od njih deset iz HNL-a koji se nije prijavio za Uefinu licencu. No, ruku na srce, Kup još nije ni osvojen.

Čanadi je ove sezone u HNL-u napravio nekoliko stvari, među ostalim bio je koban i za Dinamo i za Hajduk. Jer, kako je sada u problemima Ante Čačić, tako je Valdas Dambrauskas dobio otkaz u rujnu, nakon remija Hajduka sa Šibenikom u devetom kolu prvenstva.

No, pred Šibenikom je još puno posla jer treba zadržati prvoligaški status i napraviti još jedno iznenađenje – ono u finalu Kupa. •

Komentara 1

ST
struĆnjak
11:03 07.04.2023.

ovaj čačićev dinamo srušilo bi 90% trenera u HNL-u....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije