PIŠE DAMIR MRVEC

Hrvat je imao priliku života. A onda je jedan od najvećih igrača svih vremena pokazao tko je

Varaždin: Konferencija za medije Hrvatske nakon poraza od Belgije
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/4
20.07.2024.
u 16:30

Duje Ajduković u veljači je napunio 23 godine, a 2021. godine debitirao je na ATP touru, igrajući upravo u Umagu, nakon što je dobio pozivnicu u glavnom ždrijebu pojedinačne konkurencije i parova

Duje Ajduković nije se uspio plasirati u svoje prvo finale na ATP touru. U polufinalu turnira u švedskom Båstadu izgubio je od Rafaela Nadala sa 6:4, 3:6, 4:6 nakon dva sata i 13 minuta. Imao je naš tenisač sve u svojim rukama, vodio je 1:0 u setovima i odmah napravio break u drugom setu, no tada je stao, a Španjolac podigao svoju razinu igre na onu s kojom je nekad dominirao na zemljanim podlogama. Na početku trećeg seta igra hrvatskog tenisača je pala, a iskusni Nadal poveo je 3:0 uz dvostruki break. Ipak, Duje pronalazi snage za novi niz, dvaput zaredom oduzima servis Nadalu i izjednačuje na 3:3.

Legendarni Španjolac opet oduzima servis Ajdukoviću u sedmom gemu za vodstvo 4:3, a uporni Splićanin u sljedećem gemu propušta dvije break lopte. Nadal je otišao na 5:3, Ajduković smanjuje na 5:4, a vjerojatno najbolji igrač na zemlji svih vremena je servirajući za meč iskoristio prvu meč-loptu. Ajduković je u dvoboju imao četiri asa, ali samo 49 posto ubačaja prvoga servisa, dok od šest break-lopti na svoj servis nije spasio nijednu. Duje je imao 33 winnera, 12 više od Nadala, te 19 neprisiljenih pogrešaka, 11 više od Španjolca. Ajduković (ATP: 130.) tako je u Švedskoj došao do najvećeg uspjeha u karijeri. U polufinalu je nakon velike borbe izgubio od 15 godina starijeg legendarnog Španjolca, koji je tek 261. na ATP listi, dok je zadnje polufinale na Touru igrao prije dvije godine.

Ajduković nakon Båstada odlazi put Umaga gdje će u prvom kolu igrati protiv Talijana Luciana Darderija, 35. tenisača svijeta. Od ostalih naših igrača u glavnom turniru Umaga Luka Mikrut igrat će protiv Argentinca Camila Uga Carabellija, Matej Dodig na startu će igrati protiv kvalifikanta, a Mili Poljičak u prvom kolu očekuje Talijana Lorenza Sonega.

– Od naših igrača neki su prošli malo bolje, neki malo lošije, ali to je jedno veliko iskustvo za sve njih, pogotovo za Luku (Mikruta) i Mateja (Dodiga) koji su prvi put u glavnom ždrijebu. Mili (Poljičak) već je imao priliku ovdje igrati. Duje (Ajduković) izvukao je možda najtežeg protivnika, ali je u jako dobroj formi i ja se nadam da će dobro odigrati – komentirao je ždrijeb Goran Ivanišević.

Još čeka na ATP naslov

Duje Ajduković u veljači je napunio 23 godine, a 2021. godine debitirao je na ATP touru, igrajući upravo u Umagu, nakon što je dobio pozivnicu u glavnom ždrijebu pojedinačne konkurencije i parova. Njegov najbolji plasman u pojedinačnoj konkurenciji je 125. mjesto na ATP ljestvici, koje je postigao 31. siječnja 2024.godine. Do sada je osvojio dva ATP Challenger Tour naslova te devet ITF naslova – sedam pojedinačno i dva u parovima. U kolovozu 2023. Ajduković je osvojio svoj prvi ATP Challenger turnir u njemačkom Lüdenscheidu nakon što je prošao kroz kvalifikacije, pobijedivši Huga Delliena u finalu u dva seta.

Varaždin: Konferencija za medije Hrvatske nakon poraza od Belgije
1/3

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije