Veliki napor

Hrvati na Svjetskom prvenstvu lete čak 6000 kilometara!

hrvatska nogometna reprezentacija
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
08.12.2013.
u 14:10

Sličan raspored kao Hrvatska ima i BiH. Iz Rio de Janeira ide u Cuiabu (1576 kilometara), pa u Salvador. Sušićeva selekcija tako će u Brazilu proputovati oko četiri tisuće kilometara

Ždrijeb SP-a okrutno se našalio s Hrvatima, jedinima koji će u Brazilu (zemlji od 8,5 milijuna četvornih kilometara, veća za trećinu od cijele Europe bez Rusije) promijeniti čak tri klimatske zone.

Zna se da su klimatske razlike u Brazilu goleme, pa je u lipnju razlika između, primjerice, Manausa i Porto Alegrea ili Curitibe čak tridesetak stupnjeva. To što je, primjerice, zadesilo Hrvate užasan je Fifin gaf, jer logično bi bilo da se skupine SP-a koncentriraju u istoj klimatskoj zoni.

Pripreme će biti kratke

– Oni u Fifi o tome ne vode računa, njih nogomet ne zanima – kaže bivši slovenski izbornik Matjaž Kek, trener Rijeke. – Njih zanima samo da im stadioni budu puni i nije ih briga koliko igrači zbog toga moraju trpjeti. I mi smo na SP-u u Južnoj Africi puno putovali, a problem nam nisu bile klimatske, nego visinske razlike. Sa 1600 m spuštali smo se na nulu, pa opet na 1200. Zato smo tako koncipirali pripreme u Brunicu, ali one su bile prekratke, samo tri tjedna.

Kek smatra da je adaptacija na vremenske uvjete iznimno važna u pripremi utakmica.

– Niko Kovač odlično surađuje s Kineziološkim fakultetom u Zagrebu i znam da će voditi računa o svakom detalju. Iako će i on imati kratko vrijeme za pripreme, sigurno će učiniti maksimum kako bi igrače pripremio na te vremenske oscilacije. Ta je priprema jednako važna kao i taktička – dodao je Kek.

U srce Amazone

Hrvatska reprezentacija otvara turnir u Sao Paulu utakmicom protiv Brazila, na desetak stupnjeva, zatim leti u užareni i vlažni Manaus, u srce Amazone gdje je čeka Kamerun (koji će tamo biti kao doma), a potom s Meksikancima igra na toploj, vjetrovitoj atlantskoj obali, nedaleko od ekvatora. Vatreni će tako u Brazilu proputovati više od 6000 kilometara, dakle nešto manje od leta Zagreb – Boston (6600 km) ili povratnog leta Zagreb – Reykjavik – Zagreb (6170 km).

Za usporedbu, Meksikanci će sve vrijeme trajanja natjecanja po skupinama provesti u istoj regiji, u istoj klimi, pa će i bazu smjestiti negdje u toj zoni. Oni će utakmice igrati u Natalu (Kamerun), Fortalezi (Brazil) i Recifeu (Hrvatska), pa iz svoga kampa na njih mogu putovati autobusom.

Sličan raspored kao Hrvatska ima i BiH. Iz Rio de Janeira ide u Cuiabu (1576 kilometara), pa u Salvador. Sušićeva selekcija tako će u Brazilu proputovati oko četiri tisuće kilometara.

Komentara 4

ZI
zigi7darko
14:40 08.12.2013.

Ne razumijem ove gluposti! Mladi utrenirani profesionalni sportaši će biti strašno premoreni. Oni će ležati ili sjediti u avionu, što bi i tako radili u hotelu. Što je s ljudima koji 12 sati dnevno rade najteže fizičke poslove, dan za danom, cijeli život!? Treba to izdržati u sedam ili osam dana odigrati tri utakmice- 270 minuta, imati pri tome na raspolaganju lijećnike,fizioterapeute i sve druge blagodati moderne medicine, da bi se oni navodno oporavili od nadljudskih napora. Fuuuuj!

DU
Deleted user
15:26 08.12.2013.

Hrvati na Svjetskom prvenstvu lete čak 6000 kilometara! --------------------------------- kud svi turci tu I mali mujo. pa nece samo 'rvati putovat.mislim ako im ne odgovara, neka otkazu I uzivaju u 'rvackoj po narodnjacima

ML
Mlad75
14:25 08.12.2013.

moze li mi neko reči kako to da je Hrvatska jedina reprezentacija koja neće igrati samo u jednom gradu, ....mislim sve ostale reprezentacije će prijeći između 3 i 4 kilometra od utakmice do utakmice.......da sarkastičan sam, jer ako nemaš o čemu pisat osim o glupistima, molim gospodu novinare da prepuste drugima posao jer ovo je stvarno postalo neizdrživo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije