Danas saznajemo protivnika

Putin domaćin gala priredbe, Rusi se bore s rasizmom i sumnjama da su kupili domaćinstvo SP-a

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
25.07.2015.
u 15:00

Prve utakmice igrat će se u rujnu 2016. godine. Naši predstavnici na ždrijebu u Rusiji bit će predsjednik HNS-a Davor Šuker i izbornik Niko Kovač

Rusi su loše tempirali ždrijeb kvalifikacijskih skupina SP-a 2018. Trebali su ga održati tjedan prije, a ne tjedan nakon početka domaćega nacionalnoga prvenstva, budući da se još nije stišao odjek skandaloznoga rasističkoga hukanja Gancu Frimpongu od strane navijača moskovskoga Spartaka u prvome kolu.

Igrač Ufe, gnjevni Frimpong, gnjevan i frustriran zbog uvreda s tribina, dobio je crveni karton zato što je prijeteći mahao prema navijačima Spartaka...

A mene čeka suspenzija...

- I sad ću ja biti suspendiran, a mene su rasistički vrijeđali. A zemlja u kojoj se to događa bit će domaćin Svjetskoga prvenstva - osvrnuo se na skandal razočarani Ganac.

U njegovu obranu stao je i Brazilac Hulk, napadač Zenita, nimalo diplomatski najavivši svjetsku smotru u Rusiji za tri godine.

- Rasizam je prisutan na gotovo svakoj utakmici ruskoga prvenstva. Bude li tako i na SP-u, bit će to loša, jako ružna slika toga natjecanja - istaknuo je Hulk.

Taj je Brazilac trebao biti i jedna od zvijezda na ceremoniji ždrijeba, no Rusi su ga, u dogovoru s Fifom, na vrijeme maknuli i umjesto njega postavili svoga Alekseja Smertina. Hulkovo izostavljanje obrazložili su 'obvezama u svome klubu Zenitu'.

A na njegove opservacije o rasizmu u Rusiji osvrnuo se šef projekta SP 2018. Aleksej Sorokin.

- Svjesni smo problema koji postoji u Rusiji, ali on je prisutan i u mnogim drugim zemljama - kazao je Sorokin.

Ždrijeb koji u St. Peterburgu počinje u 17 sati ipak će se održati u ozračju lagane nelagode, ne samo zbog galopirajućega rasizma na ruskim stadionima, nego i zbog sve izraženijih sumnji kako su Rusi kupili domaćinstvo SP-a.

Domaćin gala priredbe bit će ruski predsjednik Vladimir Putin, što je čvrsta garancija da se specijalnom gostu iz Švicarske Seppu Blatteru neće moći dogoditi nikakva neugodnost, poput nedavnoga nabacivanja novčanicama na kongresu u Zürichu.

Bilić je izvukao Srbe

Hrvatsko izaslanstvo u Rusiji činit će predsjednik HNS-a Davor Šuker i izbornik Niko Kovač. Moglo bi se očekivati da velika smotra 2018. godine bude Modrićeva, Ćorlukina i Mandžina oproštajka od reprezentacije, premda njihovu dugovječnost ne treba podcjenjivati. Možda u vatrenima potraju i do tridesetpete...

Nadamo se i da će Niko Kovač do Rusije još biti u sedlu, iako mu neki običaji ne idu u prilog. Naime, još nijedan izbornik nije vodio Hrvatsku na dva SP-a niti je, poslije Ćirine ere, s vatrenima na SP-u bio izbornik koji je bio na dužnosti u trenutku ždrijeba kvalifikacijskih skupina.

Podsjećamo, Barić je 2003. izvukao Bugare i Šveđane, pa nije išao u Njemačku 2006. (Kranjčar). Bilića su 2007. dopali Englezi i Ukrajinci pa je promašio SP u Južnoj Africi, a 2011. Srbi i Belgijci, koje nije dočekao, nego prepustio Štimcu...

>> Hrvatska u prvoj jakosnoj skupini u ždrijebu kvalifikacija za SP 2018.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije