NEDOSTAJE DESNI BRANIČ

Hrvatska ima veliki problem na jednoj poziciji, evo kako će ga Dalić riješiti

Neuruppin: Zlatko Dalić održao konferenciju za medije
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
03.09.2024.
u 08:00

Ozljede glavnih desnih bekova reprezentacije Josipa Stanišića i Josipa Juranovića definitivno su poremetile planove i ideje izborniku i stožeru. Međutim, činjenično je stanje da Hrvatska u utakmice protiv Portugala i Poljske ide bez ijednog pravog desnog beka.

Desni branič? Jakić je jedini igrao na toj poziciji, a sada je i Pjaca, s tri odozada. Možda ćemo mijenjati sistem, moramo naći rješenje. Sada ćemo vjerojatno probati s Pjacom i Jakićem. Morat ćemo obratiti pozornost na desne bočne za iduću akciju, riječi su izbornika hrvatske nogometne reprezentacije Zlatka Dalića na dan okupljanja hrvatske reprezentacije za predstojeće testove u Ligi nacija.

Ozljede glavnih desnih bekova reprezentacije Josipa Stanišića i Josipa Juranovića definitivno su poremetile planove i ideje izborniku i stožeru. Međutim, činjenično je stanje da Hrvatska u utakmice protiv Portugala i Poljske ide bez ijednog pravog desnog beka. Što se tiče Kristijana Jakića i Marka Pjace, dvojice igrača koja je izbornik spomenuo u tom kontekstu, važno je iznijeti činjenice.

Jakić, inače 27-godišnji središnji vezni njemačkog Augsburga, u svojoj je profesionalnoj seniorskoj karijeri odigrao 269 utakmica, od čega tek pet na poziciji desnog bočnog. Nadalje, Pjaca nijednom u 344 utakmice svoje karijere nije igrao u zadnjoj liniji. Istina, dvaput je ove sezone igrao na desnoj strani vezne linije Dinama u sustavu 3-5-2, no u tom je sustavu većinom desni stoper bio taj koji se "pretvarao" u desnog beka, a lijevo krilo povlačilo se na lijevog beka, što znači da Pjaca tu ulogu zapravo nije igrao.

Budući da ozljede Stanišića i Juranovića nisu kratkotrajne prirode, izbornik je naglasio da će prave desne bočne tražiti za iduću reprezentativnu akciju. No, možda ih se trebalo potražiti već za ovu akciju. Istina, s ovim ozljedama nemamo na raspolaganju desne bekove svjetske klase, ali postoje momci koji bi mogli odraditi ulogu u dresu vatrenih, a da im je to ipak prirodna pozicija.

Primarno je to Fran Tudor, 28-godišnji Zagrepčanin koji je već nekoliko sezona u dresu Rakówa među najboljim igračima poljske lige. Tudor je profilno sličan igrač Juranoviću, nizak igrač iznimne brzine, velikih fizičkih kapaciteta u smislu izdržljivosti te vrlo upotrebljivog centaršuta. U posljednje četiri sezone s poljskim klubom osvojio je pet trofeja (prvenstvo te po dva Kupa i Superkupa) te pritom bio jedna od perjanica momčadi, upisavši 32 asistencije u četiri i pol sezone.

Drugo ime u tim kombinacijama je ono kapetana Rijeke, 24-godišnjeg Ivana Smolčića. On je u profilnom smislu sličniji Stanišiću, nešto između stopera i beka. U proteklih godinu i pol prometnuo se u jednog od najboljih desnih bekova lige pokazavši izniman kontinuitet u HNL-u, a zbog njegove mogućnosti dugog bacanja lopte rukom iz auta momčad automatski ima dodatnu opciju za veći broj prekida. To bi, primjerice, moglo imati koristi Hrvatskoj kad bi u igri bili skakači poput Ante Budimira i Marija Pašalića.

Možda se ovi eksperimenti s Jakićem i Pjacom pokažu sjajnima, ali to ne znači da Hrvatska nema desnih bekova osim Stanišića i Juranovića. Naravno, nisu na toj vrhunskoj razini, ali možda bi im trebalo dati šansu. 

 
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije