Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
počele polemike oko vaterpola:

Hrvatska nije pretplaćena na medalje, ali isto tako ni Tucak nije pretplaćen da bude izbornik kad nema uspjeha

Zagreb: Najavljen početak nove reprezentativne sezone Barakuda
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/5
30.07.2023.
u 10:34

Hrvatska je, kao što se zna, u Fukuoki zauzela 9. mjesto i taj se neuspjeh ne može relativizirati nijednom "gredom" pa ni izostankom "najboljeg" igrača.

Mađarski vaterpolisti kao da se posebno nabruse za svjetska prvenstva koje se održavaju u godinama koje završavaju brojem tri. Osvojili su zlato na prvom prvenstvu u Beogradu 1973., do drugog su došli 2003. u Barceloni, u istom gradu i do trećeg, ali 2013. godine, a sada su se, 2023. godine, na kontinentalnoj smotri u japanskoj Fukuoki okitili i četvrtim zlatom. Postali su tako najuspješnija reprezentacija kad su u pitanju svjetski naslovi.

"Vaterpolski Brazilci"

Mađari su na neki način "vaterpolski Brazilci", ali ne samo kad je riječ o trofejima, nego i o strasti i magiji koje pokazuju prema ovom sportu. Do uspjeha često dođu i kad se to najmanje očekuje, kad su ih svi već otpisali, preokretima u posljednjim trenucima...

Nešto slično vidjeli smo i u jučerašnjem finalu u kojem su im se suprotstavili zahuktali Grci. Naši sjeverni susjedi do pobjede su došli nakon produljene serije peteraca (sedam) s 14:13 (10:10). Naravno da je takvom epilogu prethodila velika drama, uzbudljiviji finale odavno nismo gledali. Mađari su cijelo vrijeme bili u vodstvu, ali Grci su ih stizali, a u završnici utakmice zamalo i prestigli.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

U junaka mađarskog trijumfa nakon penala prometnuo se dotad ne baš dojmljiv vratar Soma Vogel koji je obranio čak četiri (od osam) peteraca (iako se Grci žale da je izlazio s gol-crte). Ukrotio je udarce Fountoulisa, Gkiouvetsisa, Argyropoulosa i na kraju Papanastasioua. I grčki vratar Zerdevas obranio je dva peterca (Jansik je pogodio vratnicu), ali njegovim izvođačima to ovaj put nije bilo dovoljno.

Bronca je pripala Španjolcima koji su očekivano uvjerljivo pobijedili Srbiju s 9:6. Njima je to čak deveta medalja posljednjih godina s velikih natjecanja, pa su tako Mađari, Španjolci i Grci u svjetskom vrhu na neki način istisnuli Hrvate, Srbe i Talijane.

Hrvatska je, kao što se zna, u Fukuoki zauzela 9. mjesto i taj se neuspjeh ne može relativizirati nijednom "gredom" pa ni izostankom "najboljeg" igrača. A na opasku koju često čujemo kod ljubitelja lika i djela Ivice Tucka da "nigdje ne stoji da je Hrvatska pretplaćena na medalje" možemo odgovoriti jednom drugom istinom – da ni Tucak nije pretplaćen da bude izbornik Hrvatske i kad nema uspjeha.

POVEZANI ČLANCI:

Grci drugi, Španjolska treća

Devetim mjestom iz Japana izjednačena su naša dva dosad najslabija plasmana (i najveća neuspjeha) na svjetskim prvenstvima: deveti smo bili i u Perthu 1998. (izbornik Bruno Silić) te u Barceloni 2003. (Zoran Roje)...

Konačni poredak: 1. Mađarska, 2. Grčka, 3. Španjolska, 4. Srbija, 5. Italija, 6. Francuska, 7. SAD, 8. Crna Gora, 9. Hrvatska, 10. Australija, 11. Japan, 12. Kanada, 13. Argentina, 14. Kazahstan, 15, Kina, 16. JAR.

Ključne riječi

Komentara 5

RE
Reall
12:57 30.07.2023.

Naslov je dao odgovor, nema rezultata daj šansu nekome drugome!

KU
Kujttim
17:48 30.07.2023.

Smjena je potreba iako mislim da su hrvatski vaterpolo i rukomet u padu, plivanje i atletika također, košarka je već prije potpuno potonula, ženske odbojke više nigdje, muška odbojka nikada nije ni postojala. Jedino nogomet. Najveća konkurencija, a u reprezentativnom nogometu smo svjetska velesila. Klupski nogomet, osim Dinama isto ne postoji.

OK
okolokere
13:54 30.07.2023.

Možemo mi, Možemo. Plan je gotov. Uskoro će u Zagrebu Cibona, Mladost, Medveščak, Grmoščica, Zagreb, ili nogomet, atletika, košarka, vaterpolo, rukomet i ostali dokazati da je amaterizam jedini pravi izbor. Ne košta puno, ne odgovaraš javnosti zbog bilo kakve prosječnosti a ostane ti više za 505 udruga kojima sport ide na živce.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije