Lokomotiva

Idu prema LP-u s proračunom od tek 5 mil. eura, s pojačanjima za nula kuna!

23.06.2020.
u 21:54

Tomić ima priliku nadmašiti učinak za sada najuspješnijega trenera lokosa Tomislava Ivkovića, koji je u sezoni 2012./2013. osvojio 2. mjesto u Drugoj HNL te se plasirao u finale Kupa, u kojemu je bio poražen od Hajduka

Malo se koji trener u povijesti Hrvatske lige može pohvaliti da je unutar devet dana svladao Dinamo (1:0) i Hajduk (3:2) te pritom još ostao neporažen od Rijeke na Rujevici odigravši 0:0.

Lokomotivin strateg, Šibenčanin Goran Tomić, ulazi u najužu konkurenciju za hrvatskog klupskog trenera godine, ne samo zbog činjenice da mali klub s Kajzerice drži 2. mjesto koje vodi u kvalifikacije za Ligu prvaka nego i zbog plasmana u finale Kupa.

1/3

Tako Tomić ima priliku nadmašiti učinak za sada najuspješnijega trenera lokosa Tomislava Ivkovića, koji je u sezoni 2012./2013. osvojio 2. mjesto u Drugoj HNL te se plasirao u finale Kupa, u kojemu je bio poražen od Hajduka.

Favoriti za drugo mjesto

Je li Lokomotiva, s obzirom na formu i trenutačnu poziciju na ljestvici, favorit za drugo mjesto?, pitali smo Tomića.

– Kako trenutačno izgledamo, favoriti smo. Međutim, mi tim drugim mjestom nismo opterećeni. Naš je cilj samo matematički osigurati poziciju koja vodi Europu, a ako nam se pruži prilika da osvojimo drugo mjesto, mi ćemo je sigurno iskoristiti – kazao je Tomić.

Tvrdi kako je utakmica s Hajdukom već zaboravljena.

– Kazao sam svojim igračima da sam ponosan na njih jer samo velike momčadi mogu se vratiti od 0:2 do 3:2. Taj je preokret zapravo preslika stanja u našemu klubu, sjajne atmosfere koja vlada na Kajzerici – dodao je Goran Tomić.

Direktor i prvi operativac kluba Božidar Šikić tvrdi da je ovo najbolja Lokomotivina sezona u povijesti.

– U sezoni 2012./2013. bili smo drugoplasirani, no Osijek i Rijeka nisu bili tako financijski moćni, dok je sada situacija posve drugačija. Liga je neusporedivo jača, što našemu uspjehu daje dodatnu težinu. Međutim, nećemo još slaviti jer još ne znamo kako će se sezona rasplesti.

Nevjerojatno zvuči podatak kako je Lokomotiva, dakle drugoplasirana momčad Prve HNL, u prijelaznim rokovima ove sezone potrošila samo 150.000 eura, i to na izvjesnoga Nikolu Pejovića iz Empolija, nogometaša koji ima samo jedan nastup ove sezone, u Hrvatskom kupu.

– Mi ne trošimo puno na pojačanja. Možemo se pohvaliti da smo ponajbolje igrače, poput primjerice Kastratija, doveli za nula kuna te da većinu kadra čine igrači koje smo mi stvorili. Naš proračun za jednu sezonu iznosi oko pet milijuna eura, što je znatno manje od klubova s vrha ljestvice – nastavlja Šikić.

Jesu li drugo mjesto ili osvajanje Kupa Lokomotivini imperativi?

– Ne, ne postavljamo stvari tako, kod nas nema imperativa. Naša je ambicija i dalje igrati dobar nogomet, proizvoditi i razvijati mlade igrače te najbolje od njih prodavati jer to je jedini način na koji klub može egzistirati – dodaje Šikić.

Ogledni primjer kako Lokomotiva posluje slučaj je 21-godišnjega Lirima Kastratija, briljantnoga nogometaša kojega su lokosi doveli s 19 godina iz makedonske Shkendije, a prošle zime prodan je Dinamu za čak dva milijuna eura (te je ostao u Lokomotivi na posudbi do ljeta). Naravno da je Dinamo uvijek prvi na listi klubova s kojima će Lokomotiva poslovati, ali – bi li lokosi iz inozemstva uopće mogli dobiti bolju ponudu za Kastratija? Teško...

Hoćete li zadržati trenera Tomića, pitali smo Šikića.

– Postoji obostrana želja za nastavkom naše suradnje. Naravno, dobije li Tomić bolju ponudu od naše, nećemo ga zadržavati, neka ide čovjek. Ali u ovom trenutku vjerujem da će Tomić ipak ostati – ističe Šikić.

Raste im i broj navijača

Još jedan fenomen vezan uz Lokomotivu je – njezina publika. Kako se momčad koju u domaćim utakmicama u Kranjčevićevoj ulici prosjeku gleda samo 956 gledatelja (manje ih ima samo zaprešićki Inter, 808) uspije oduprijeti takvoj nezainteresiranosti Zagrepčana?

– Kada smo postigli treći pogodak protiv Hajduka, reakcija našega dijela publike bila je burna. Svi su skočili! Tada sam primijetio da ipak imamo dosta simpatizera i da nas sve više i više ljudi prati i navija za nas. Vjerujem da će te brojke još rasti – zaključio je Šikić.

Lokomotivina svlačionica, s kadrom od samo 13,75 milijuna eura, tek je peta po visini vrijednosti igrača u Hrvatskoj ligi, iza Dinama, Hajduka, Osijeka i Rijeke.

Prosječna vrijednost Lokomotivina igrača iznosi (po Transfermarktu) samo 427.000 eura, dok Rijekin vrijedi 678.000, Osijekov 765.000, Hajdukov 800.000, a Dinamov je izvan ovih kategorija, s 3,9 milijuna eura.

>>>> Pogledajte hit dokumentarac Dinamo - Crvena zvezda: Domovinski rat počeo je u Maksimiru

Ključne riječi

Komentara 1

CH
che9
22:37 23.06.2020.

Toliko su dobri da bi covjek pomislio da neki jaci klub iza njih...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije