Ženska vrsta ispala u niži razred

Iva Majoli bi sama trebala podnijeti ostavku i tako olakšati posao neodlučnoj predsjednici

Iva Majoli i Tara Wurth
Matija Habljak/PIXSELL
14.04.2023.
u 14:54

Predsjednica Hrvatskog teniskog saveza Nikolina Babić već godinama kupuje vrijeme za svoju neuspješnu izbornicu i odgađa jedinu logičnu odluku - njezinu smjenu

Hrvatske su tenisačice posljednjeg dana turnira Kupa B. J. King u Antalyji nadjačale Norvežanke (Antonia Ružić pobijedila je Ulrikke Eikeri sa 6:2, 6:4, a Tara Würth bila je bolja od Malene Helgo sa 0:6, 6:3, 6:3 ), ali bila je to pirova pobjeda. Izabranice Ive Majoli su još dan prije zapečatile svoju sudbinu na ovom turniru, ispale su u niži razred - Drugu skupinu Euroafričke zone (gdje su, primjerice, BiH, Malta i Kosovo za koje igra i Karlovčanka Adrijana Lekaj) jer je Norveška pobjegla od nas pobjedom protiv Bugarske (prije toga nadvisila je i Dansku).

I tako već 12. godinu Iva ne uspijeva našu reprezentaciju izvući iz bunara Euroafričke zone (izbornica je od 2012.). Ona stalno kalkulira, dodvorava se igračicama i misli na sve samo ne na reprezentaciju. Svih ovih godina nije poštivala temeljno izborničko pravilo: da u reprezentaciji ne igraju ni stare ni mlade, ni umorne ni odmorne, nego najbolje. A rezultat toga su debakli, kao ovaj sada u Turskoj. Napisali smo već za Majoli da je najneuspješnija izbornica svih vremena, što nam je ona jako zamjerila, ali novinari i jesu tu da ukazuju na anomalije, Ili, što bi Matoš rekao, "novinar je po zanatu borac proti nepravdi".  Uglavnom, ništa se nije dogodilo jer ona očito ima i debelu (političku) podršku.

Prije svega od predsjednice Hrvatskog teniskog saveza Nikoline Babić, bivše saborske zastupnice s liste HDZ-a. Predsjednica Saveza već godinama kupuje vrijeme za svoju neuspješnu izbornicu i odgađa jedinu logičnu odluku - njezinu smjenu. Pa, se  tako u jednom trenutku pravdala da je izbornica u ingerenciji "šefa svih izbornika" Vedrana Martića, a kada je on javno izjavio da se "može brinuti samo o muškom tenisu", vrući kesten prebacila je na Stručni odbor kojega je tada vodio Riječanin Ivo Pađen. On je nakon toga brzo demisionirao.

O Ivinoj sudbini tako ipak odlučuje Upravni odbor, barem formalno. Razgovarali smo s nekima od članova tog tijela, ali nisu bili raspoloženi davati izjave za javnost. Čini se da i sami osluškuju kakav će stav oko toga zauzeti predsjednica Babić. A nju pak 4. svibnja očekuju izbori, a nad glavom joj vise i sudske odluke koje osporavaju njezin legitimitet (zato i imamo paralelnog predsjednika u osobi Petra Mirića).

No, naši sugovornici nisu skrivali nezadovoljstvo vođenjem ženske reprezentacije. Zamjeraju Ivi da u je "u želji da bude prijateljica igračicama izgubila autoritet izbornice". Pa se tako događalo da je igračicama dopuštala da u tjednu B. J. King kupa idu igrati kvalifikacije na pojedinim turnirima jer im trebaju WTA bodovi. A reprezentacija?

Ivi je ona, čini se, "zadnja rupa na svirali". Majoli se radije bavi menadžerskim poslovima u Rusiji i drugim zemljama. Očito joj to ide, pa neka to i radi. A reprezentaciju neka prepusti nekome drugome.

Kao nekad treća tenisačica svijeta Iva Majoli bi sama (i to odmah) trebala podnijeti ostavku i tako olakšati posao neodlučnoj predsjednici.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije