ZAMJERA FIS-U

Kostelić prvi progovorio o propustu o kojemu drugi šute: To se ne smije dogoditi!

Počele su pripreme i treninzi na Sljemenu za Snježnu kraljicu
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/8
11.02.2022.
u 08:29

Četverostruki olimpijski medaljaš analizira tehničke utrke skijašica na ZOI

Ivica Kostelić, vlasnik četiriju olimpijskih srebrnih medalja, "odradio" je i pete Zimske olimpijske igre. Za razliku od svih prethodnih na kojima se natjecao i imao slobodu kretanja, ovaj put nije bilo tako.

- Nije mi to posebno smetalo jer sam na Igrama uvijek bio usmjeren na ono zbog čega sam i došao, a to je natjecanje. No, volio bih i da sam mogao sjesti za stol i razgovarati sa svim sportašima. Te restrikcije dijelile su ljude i suprotnost su zajedništvu koje olimpizam zagovara.

Iz Pekinga se Ivica vraća kao trener savjetnik hrvatske ženske skijaške vrste, koja je završila nastup.

- Kao što je ustvrdio direktor reprezentacije Vedran Pavlek, skijašice nisu postigle svoj maksimalan doseg, ali je bilo dobro.

Podsjećamo, u veleslalomu je Zrinka Ljutić bila 28., a u slalomu je Leona Popović osvojila 23. mjesto, a Ljutić 25.

- S obzirom na to da je Leona bila pozitivna na koronavirus, da je u Kinu došla u posljednji tren te bila u izolaciji i imala samo jedan dan da isproba snijeg, uspjeh je što je uopće nastupila. Zrinka je pak vrlo mlada, ali je u obje slalomske vožnje bila solidna, kao i u veleslalomu. Žao mi je Andreje Komšić kojoj se dogodio taj problem s leđima baš na Igrama. U slalomu se borila koliko je mogla, no nije išlo.

I šampioni su samo ljudi...

Rasplet na vrhu u tehničkim disciplinama bio je zanimljiv.

- S obzirom na ono što sam vidio na "ogrevalkama", pobjeda Šveđanke Hector u veleslalomu bila je očekivana. Na zagrijavanju slaloma činilo se da Njemica Duerr najbolje skija, no rasplelo se za nju loše. Prve tri, a ona je bila četvrta, završile su u 12 stotinki, a petoplasiranu su od pobjednice dijelile 22 stotinke. Na kraju je Vlhova pokazala svoju klasu, a njezina najveća konkurentica, nažalost, nije završila ni jednu od tih utrka.

Riječ o Mikaeli Shiffrin, možda i najvećoj tragičarki ovih Igara kada su u pitanju kandidati za medalje. Sjeća li se Ivica da se takvo što, ispadanje u obje tehničke discipline već u prvoj vožnji, dogodilo nekome od velikih favorita?

- Ne sjećam se toga, no pitanje je i je li ikad netko bio pod tolikim pritiskom kao jadna Mikaela. Njezina okolina i mediji napuhali su priču o njoj izvan svake mjere.

Stvaraju li Amerikanci svojim olimpijcima veći pritisak nego druge zemlje?

- Amerika je golema zemlja koja je za Shiffrin najavljivala sve i svašta što je bio dvosjekli mač. Nije jednostavno sve to podnijeti.

Što se s njom tehnički dogodilo?

- Na veleslalomu joj se dogodila tipična pogreška gornje noge, a ono na slalomu nije bilo tipično. Prije utrke razgovarao sam s njezinim trenerom i rekao mi je da im je ta utrka gotovo posljednja prilika da se iskupe, a meni se takav stav nije činio dobrim. Uvijek mi je žao kada vidim takvo što, a pogotovo što se to dogodilo Shiffrin koja je doista velika šampionka.

Koliko god u jednom razdoblju izgledala nepobjedivo, a riječ je o skijašici koja ima 73 pobjede u Svjetskom kupu, a više imaju jedino Ingemar Stennmark (86) i Lindsey Vonn (82), nije izdržala pritisak.

- I šampioni su ljudi, a ona je ktome i žena, a bila je i jako pogođena gubitkom oca koji je igrao veliku ulogu u njezinoj karijeri. Mnogi su mi rekli da Mikaela prije tog događaja i nakon njega više nije ista osoba. Vidjelo se da nije uspjela izdržati pritisak, no i bez tih medalja ona će uvijek biti jedna od najvećih šampionki.

Za razliku od 26-godišnje Shiffrin koja ima tri olimpijska odličja, njezinoj slovačkoj vršnjakinji i konkurentici Vlhovoj ovo je bilo prvo takvo odličje.

- Vlhova je fizički moćnija od ostalih u tehničkim disciplinama i u odnosu na konkurenciju je dominantna. No, kada me pitaju koliko je netko dobar slalomaš, teško mi je to reći sve dok tu osobu ne vidim na teškoj stazi. Neću sa zaključcima trčati pred rudo, no nekako mi se činilo da je Schiffrin bila u prednosti kada god bi staza bila kompliciranija, a da je Vlhovoj bilo teže, možda i zbog visine. U svakom slučaju, Shiffrin se tada bolje snalazila.

Prvu vožnju slaloma nije završilo čak 30 skijašica. Je li ta staza bila dovoljno selektivno postavljena?

- Ne, staze nisu bile selektivne. Morate znati tko je sve u tim brojkama jer ovo ipak nije Svjetski kup, koji je po konkurenciji viša razina od Olimpijskih igara, na kojima kvote onemogućuju nastup mnogim vrlo kvalitetnim skijašima iz najjačih skijaških zemalja. No, zato je podloga bila zahtjevna jer je to taj specifični umjetni snijeg kakav dosad nismo vidjeli i bio je to izazov i za servisere i za natjecatelje.

Janičin Bormio nedostižan

Ivica je posebnu zamjerku imao za veleslalom.

- To je bio najkraći olimpijski veleslalom dosad. U Naganu je bio najdulji i trajao je dvije minute i 50 sekundi, a ovdje je vrijeme bilo 1:55, dakle za minutu je bio kraći. To je autogol, stvar koja se na Olimpijskim igrama ne bi smjela dogoditi, a ja sam jedini koji je nešto o tome javno rekao. I onda su mi dolazili neki treneri govoreći mi da sam to dobro rekao, no nitko od njih nije istupio i rekao istu stvar. Ne znam zašto.

Koga li se boje?

- Valjda lošeg publiciteta. No, ako govorite istinu nemate se čega bojati.

Nakon dvostrukog ispadanja Shiffrin, nitko na ovim Igrama ne može dostići Janičin domet (tri zlata i srebro) na jednim Igrama.

- Da, to je jako visok cilj i još dugo će tako biti. Još je veći uspjeh što je Janica to postigla sa samo 20 godina. Takvo što je teoretski moguće kada ste na krilima pobjede, no Shiffrin je sada u vrlo teškoj situaciji. Taj Janičin rekord bit će teško srušiti, baš kao i onaj iz Bormija sa Svjetskog prvenstva na kojem je osvojila i spust i slalom te bila najbrža i u kombinacijskom spustu i slalomu. E, to je najveći doseg dosad na nekom velikom natjecanju. A mogao bih i potpisati da to neće nitko napraviti. 

Kinezi su izvrsno organizirali Igre, no najbolje su bile one u Norveškoj

Kakav je Ivičin doživljaj Igara?

- Neki ih kritiziraju više, neki manje, no to su Igre u zemlji koja nema razvijenu kulturu zimskih sportova pa su zbog toga pomalo bez duha. No, s organizacijskog stajališta, pogotovo ako se uzme u obzir infrastruktura koju su sagradili, Kinezima se mora priznati da su izvrsno organizirali Igre. Ako hoćete imati Igre u kojima će se osjećati olimpijski duh, onda ih morate organizirati u zemljama koje imaju kulturu zimskih sportova, no takve zemlje za ove Igre nisu bile zainteresirane. Nisu slučajno, barem tako mnogi kažu, najbolje Igre bile upravo one u Norveškoj, u Lillehammeru 1994., jer su bile odraz njihove sportske kulture. 

Ključne riječi

Komentara 7

TA
Tajg
12:43 11.02.2022.

Puno bi mi bilo draže kao i mnogima da je njegova žena tamo i da nam sa njezine strane kaže zanimljivosti osim Ivičinoga erster Lauf.....

AJ
Admine jebiti zelenski mater.
07:11 12.02.2022.

Kostelicu,zasto se nisi oglasio i stao u odbranu sportasa Djokovica u Australiji,a sda lpardas,pa i u Kini je jos na snazi korona rezim,a tibi se slobodno kreto,to mozes amo u Hrvatskoj......

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
10:37 11.02.2022.

Kostelić prvi progovorio o moralno-sociološkom propustu o kojemu drugi balkanci šute: To se ne smije dogoditi da europski susjedi Slovenci na Olimpijadi osvajaju medalje i budu najbolja mala sportska nacija na svijetu a mi namišljeni i instant balkanski domoljubi i sportaši smo nemočni statisti i smiješni klaunovi na Olimpijadi, u EU i još posebno uz onu pravednu schengensku žilet žica granicu koja je za nas neprolazna i nedostižna poput Olimpijskih medalja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije