DONOSI MAX!

Hit su Bundeslige, a izigrali su pravila! Registrirani su kao udruga...

RB Leipzig
Foto: Reuters/PIXSELL
01.12.2016.
u 17:25

Kad se pročulo da je RB ljetos na pojačanja potrošio 51 milijun eura, četvrti najviši iznos u njemačkom nogometu, mržnja prema klubu koji služi kao reklamni pano za Red Bull eskalirala je.

Pobjeda s 3:2 u Leverkusenu nad Bayerom povezana s Bayernovim porazom s 0:1 u Dortmundu lansirala je novog prvoligaša RasenBallsport na vrh bundesligaške ljestvice. Neporaženom RB-u Bayern gleda u leđa s odstojanja od tri boda, a drugoplasirana Hertha sa šest. Golema je to satisfakcija za Dietricha Mateschitza (72), austrijskog Hrvata koji stoji iza RB-ova projekta, a veliko razočaranje za milijune mrzitelja mladog kluba iz Leipziga.

Potrošili 51 milijun eura

Najuspješniji debitant u povijesti Bundeslige, RasenBallsport omražen je jer dvostruko krši duh njemačkog nogometa. Kad je Njemački nogometni savez (DFB) 1998. dopustio privatnicima da uđu u vlasničku strukturu, izričito je zabranio sponzorska imena, osim Bayeru, koji je od osnutka u vlasništvu farmaceutske kompanije. Red Bull je zaobišao zabranu skovavši izraz Rasen Ballsport (Travnati loptački sport). Zbog inicijala RB, svima je jasno da ime predstavlja energetsko piće koje proizvodi istoimena kompanija čiji je Mateschitz suosnivač, suvlasnik i izvršni direktor.

Bogataš težak 12,2 milijarde eura također je izigrao propis DFB-a prema kojemu članovi svakog kluba moraju imati najmanje 50 posto+1 glasova, odnosno većinu u upravi. RB Leipzig, registriran kao sportska udruga, doista formalno ima više glasova nego većinski vlasnik, RasenBallsport d. d. (kojemu je pak vlasnik Red Bull d. d.). Ali, udruga ima samo 14 članova s pravom glasa – većinom zaposlenika Red Bulla! Usput, vodstvo udruge po statutu ima pravo odbiti bilo čiji zahtjev za članstvo bez obrazloženja! Moguće je postati običan navijački član RB-a, no taj status ne donosi pravo glasa.

Kad se pročulo da je RB ljetos na pojačanja potrošio 51 milijun eura, četvrti najviši iznos u njemačkom nogometu, mržnja prema klubu koji služi kao reklamni pano za Red Bull eskalirala je.

Imaju škotskog Messija

U Kölnu su domaći ultrasi 20 minuta blokirali prilaz RB-ovu autobusu na putu prema stadionu; pristalice Dortmunda u znak su prosvjeda bojkotirali gostovanje u Leipzigu; fanovi Dresdena su u utakmici kupa na travnjak bacili odrezanu bikovu glavu. Pogrdna skandiranja i salve uvreda na društvenim mrežama zasad nisu sputale RasenBallsportova krila.

Pod vodstvom bivšeg austrijskog reprezentativca Ralpha Hasenhüttla, koji je prošle sezone bez teškoća zadržao Ingolstadt u prvoj ligi, RB igra ofenzivan nogomet brzih tranzicija i intenzivnog presinga. Visok ritam igre 90 minuta nije problem za najmlađu momčad lige, čiji je prosjek malo viši od 23 godine. “Škotski Messi” Oliver Burke, gvinejski srednjak Naby Keïta, danski napadač Poulsen i domaći momci Selke i Werner postali su udomaćena imena među ljubiteljima nogometa.

Neki navijači već maštaju o ponavljanju podviga Kaiserslauterna, koji je 1998. osvojio naslov odmah po ulasku u Bundesligu. Ako se to ne ispuni, ništa zato – Mateschitz bar ima strpljenja (i novca) napretek. Gazda veli da bi naslov trebao stići na Red Bull Arenu prije nego što on napuni 80 godina, dakle najkasnije u sezoni 2023./2024.

Cijeli tekst čitajte u MAX-u.

Komentara 11

DH
dalibor.hren
17:53 01.12.2016.

Zbog čega ne mrze Bayern kojem na čelu lopov, utajivač poreza i donedavni zatvorenik Ulli Hoeness?

GO
Godottt
18:41 01.12.2016.

Istina, ovdje doslovno svi mrze RB Leipzig, ali i poznavatelji nogometa i mogucnosti ulaganja vlasnika u momčad govore da ce ta ekipa dosegnuti vrhunac za 2-3 sezone i tada dugo vladati njemačkim nogometom. Ove sezone je prioritet odvojiti direktan ulazak u Igu prvaka i tada krece kupovina.. Pišite malo i o odličnim momčadima druge Bundeslige ( Braunschweig), derbijima treće lige ( Magdeburg, Halle). Na drugoj i trećoj ligi vise gledatelja nego u Hr na Ligi prvaka u Zagrebu...

DE
derin
18:23 01.12.2016.

Ovaj sustav Bundeslige najvise odgovara Bayernu, koji uzima skoro sve sto valja u bundesligi, koja mu sluzi kao razvojni poligon i ostaje vječni šampion i konkurent za titulu u lp, bas zato mi se sviđa Leipzig da malo uzdrma stvari, a ne iskoči borussia dvije godine, pa dođe Bayern sve pokupuje, pa nakon borussije leverkusen, pa schalke, monchengladbach,...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije