ISPLIVAO SKANDAL

Je li Vučić ovo htio prešutjeti? Srbi grade projekt od 250 milijuna eura na nepostojećim parcelama

World leaders attend United Nations "Summit of the Future", in New York
Foto: CAITLIN OCHS/REUTERS
1/5
02.10.2024.
u 18:05

Zahtjev za građevinsku dozvolu podnesen je radi dobivanja odobrenja za gradnju pet prometnica u sklopu kompleksa Expo 2027. te izgradnju hidrotehničkih, elektroenergetskih, telekomunikacijskih, signalnih i strojarskih instalacija, piše Forbes

Pomalo nevjerojatna, a svakako bizarna stvar isplivala je u javnost u vezi novog nacionalnog stadiona kojeg Srbija gradi u Surčinu nedaleko Beograda. Naime, zbog vremenskog tjesnaca s rokovima i sporosti administrativnog aparata, država se zanijela pa s građevinskim strojevima ušla na privatna zemljišta u želji da se projekt što prije završi. Također, uz stadion, trebaju se ondje graditi i objekti za Expo 2027. godine, otkrio je Forbes Srbija.

Privatne parcele koje su u pitanju država uopće nije otkupila od njihovih trenutnih vlasnika, a da stvar bude još bizarnija, gradi se i na tzv. nepostojećim parcelama, onima koje još nisu zavedene u katastru. Baš je zato Ministarstvo graditeljstva Srbije odbilo izdati građevinsku dozvolu za sve projekte.

Zahtjev za građevinsku dozvolu podnesen je radi dobivanja odobrenja za gradnju pet prometnica u sklopu kompleksa Expo 2027. te izgradnju hidrotehničkih, elektroenergetskih, telekomunikacijskih, signalnih i strojarskih instalacija, piše Forbes.

Naime, iako je većina od 170 parcela na kojima će se graditi uistinu u vlasništvu Republike Srbije, neke nisu. Točnije, šest parcela je u vlasništvu Grada Beograda, na jednu pravo korištenja ima Općina Surčin, a čak osam parcela je ili potpuno ili djelomično u privatnom vlasništvu i država ih tek treba otkupiti. Njih četiri su tzv. "nepostojeće", odnosno u katastru nema podataka o njima. 

Prema najavama, stadion je trebao biti gotov 2026. godine, ali kako je krenulo, taj će se projekt itekako oduljiti. Gradnja je blokirana na ukupno pet hektara zemljišta, a otkriveni su i drugi nedostaci poput nedostatka ugovora s Elektrodistribucijom Srbije i slično. Novi stadion trebao bi imati kapacitet 52.000 sjedećih mjesta, a na njemu bi se trebalo igrati finale Europske lige 2028. godine.

Cijeli projekt sigurno će koštati preko 250 milijuna eura, a u sklopu projekta bit će i trgovački centar, nogometna Akademija i muzej Nogometnog saveza Srbije. Nije jasno što je sa svime htio postići srpski predsjednik, Aleksandar Vučić. U Srbiji se nižu reakcije na ovaj skandal.

Ključne riječi

Komentara 3

ZA
Zaracpo
18:52 02.10.2024.

Sram vas bilo!

JA
Jasmina1412
18:49 02.10.2024.

Nikada ništa Vučić nije prećutao i tačno se zna gde se šta gradi i gde će se šta graditi.

ZA
Zaracpo
18:51 02.10.2024.

Samo ste ljubomorni na Vučića! Puna vam usta, gledajte malo svoje dvorište!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije