SPAŠAVA SPTV

Jovanović HOO-u prepolovio davanja, Mateša se žali Milanoviću

Zlatko Mateša (1)
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
20.02.2014.
u 12:10

– Problemi u realizaciji novca ozbiljno ugrožavaju realizaciju programa svih sportova, a zahtjevi iz Ministarstva za izmjenu programa javnih potreba sporta na državnoj razini u nadležnosti HOO-a predstavljaju kršenje autonomije HOO-a - napisao je Mateša Milanoviću.

Dok se hrvatski sportaši u Sočiju bore za olimpijsku čast, predsjednik HOO-a Zlatko Mateša nije s njima. Nije ni glavni tajnik Josip Čop, što je neobično, no očito su obojica u Zagrebu imala prečeg posla sa spašavanjem Sportske televizije i čuvanjem vlastitog zaleđa.

Predsjednik Mateša nedavno se pismeno obratio predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću. Bivši premijer moli sadašnjeg premijera da ga primi uz molbu da na sastanak dođu i predstavnici resornog ministarstva. Jer, Mateša i HOO sve teže podnose igru iscrpljivanja ministra Željka Jovanovića koji opet blokira dotok sredstava iz Hrvatske lutrije u HOO pa djelatnicima nacionalne sportske kuće, ali i zaposlenicima nacionalnih saveza kasne plaće.

Sve veće negodovanje

Osim toga, kako iz HOO-a ne stižu i redovna programska sredstva, u uredima nacionalnih saveza sve je veće nezadovoljstvo, a najnezadovoljniji su navodno nacionalni rukometni i skijaški savez kojima se duguje po milijun kuna.

– Problemi u realizaciji novca ozbiljno ugrožavaju realizaciju programa svih sportova, a zahtjevi iz Ministarstva za izmjenu programa javnih potreba sporta na državnoj razini u nadležnosti HOO-a predstavljaju kršenje autonomije HOO-a, što može dovesti do neželjenih posljedica u odnosu na MOO - napisao je Mateša Milanoviću.

Konkretno, Mateša se žali da je Jovanović za siječanj neopravdano sveo akontaciju HOO-u na svega četiri milijuna kuna, što je barem upola manje od onoga što HOO redovno dobiva, na što Jovanović odgovara da upravo toliko proizlazi iz dostavljenih izvještaja i zahtjeva za financiranje javnih potreba za tekući mjesec.

Osim toga, ministar i dalje tvrdi da Mateša nije smio ni pokrenuti SPTV, a ona je nanovo dobila koncesiju od iste te države za koju Jovanović radi. Tako je stečen zakonski okvir za nastavak rada SPTV-a, no to mu neće puno pomoći ne bude li televizija imala prihoda. A od HOO-a ih više ne smije imati jer je HOO doveden u situaciju da bi svaku kunu proslijeđenu SPTV-u sada morao otkinuti od usta sportu i sportašima.

Hanžeković protiv Mateše

SPTV je postao i točka prijepora između donedavno lojalnih suradnika Marijana Hanžekovića i Zlatka Mateše. Pozitivno izjašnjavanje nacionalnih saveza za nastavak rada SPTV-a odvjetnik Hanžeković smatra anketom, a pravno valjanom smatra samo odluku Skupštine HOO-a. Hanžeković tvrdi i da HOO kao neprofitna organizacija koja nema potrebnu likvidnost ne može davati kredite.

O svemu tome ponovo će biti govora u petak, na sjednici Vijeća HOO-a, a jedna je od točaka dnevnog reda i smanjenje plaća radnika HOO-a. Značilo bi to dodatno smanjivanje plaće i glavnom tajniku Josipu Čopu čija je premijerska plaća bila trn u oku mnogima. Štoviše, u kuloarima se može čuti da neki nacionalni savezi vrše pritisak na Matešu da se zahvali svom prvom suradniku ili će se ići na sazivanje izvanredne Skupštine.

>> Produljen rok za novi koncesijski ugovor Sportske TV

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije