Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka je pala

Jurišić izgurao s Olimpijskih igara najuspješnijeg jedriličarskog olimpijca

Miroslav Lelas/Pixsell
27.04.2024.
u 07:56

Bez obzira što je Tonči Stipanović osvojio dva olimpijska srebra (Rio, Tokio), Splićanin neće na ovoljetne Igre jer je više bodova od njega skupio klupski mu kolega Filip Jurišić

Posljednjih godina naš najbolji jedriličar, osvajač srebrnih medalja na posljednjim dvama Olimpijskim igrama (Rio, Tokio), neće imati to zadovoljstvo nastupanja na ovoljetnim Igrama u Parizu. A 37-godišnjem Tončiju Stipanoviću to je zapriječio njegov reprezentativni i klupski kolega iz splitskog Mornara Filip Jurišić.

Na posljednjoj kvalifikacijskoj regati za Olimpijske igre održanoj u francuskom Hyeresu, Stipanović je osvojio 15. mjesto što mu nije bilo dovoljno da bodovno dostigne i prestigne Jurišića. Interni rival je u Hyeresu bio samo jedno mjesto iza Stipanovića pa mu je ovaj ovako čestitao:

- Mene na Igrama nećete pratiti. Naš novi olimpijac je moj kolega Filip Jurišić kojem čestitam i za kojeg se nadam da ga ova pobjeda neće zadovoljiti već da će biti još bolji i jači. I da će nam ovog ljeta iz Francuske donijeti nove radost. Ja sada krećem na zasluženi godišnji odmor a koliko će on trajati to se za sada ne znam.

Napisao je Tonči još i ovo:

- Hvala svima koji su bili uz mene svih ovih godina. Nadam se da vas nisam razočarao no život ide dalje.

Daleko od toga da je Tonči ikoga razočarao. Pa riječ je o čovjeku koji je u klasi laser četiri puta bio europski prvak i koji ima tri svjetske medalje (dva srebra i broncu) te dva olimpijska srebra. Uostalom, po specijaliziranom jedriličarskom portalu sailingscuttlebutt.com, Stipanović je među top 10 laseraša svih vremena.

A šest godina mlađi Filip Jurišić njegov je prirodni nasljednik u preimenovanoj klasi koja se sada zove ILCA 7. Hvaraninov najbolji dosadašnji rezultati su drugo mjesto na Europskom i treće mjesto na Svjetskom prvenstvu.

Nakon što je osigurao nastup na Olimpijskim igrama na svom je Facebooku napisao kratko:

- Danas je dan kada je san postao stvarnost.

A taj dan svoj olimpijski nastup potvrdio je i splitski Cipranin Pavlos Kontides koji je u Hyeresu osvojio četvrto mjesto.

Baš kao i sa Stipanovićem, na Olimpijske igre će s Jurišićem njegov klupski trener Jozo Jakelić, trenerski genijalac koji je prošle godine imao na Prvenstvu Europe trojicu svojih jedriličara. Naime, pored Stipanovića i Jurišića na postolju se našao i Cipranin (danas i hrvatski zet)  Pavlos Kontides koji je u grad podno Marjana doselio još kao tinejdžer. A takvo što, da jedan klub ima tri medaljaša na kontinentalnom prvenstvu, nikad se nije dogodilo. U toj prigodi Stipanović je bio zlatni, Jurišić srebrni a Kontides brončani.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije