JOŠ JEDNA PROMJENA FORMATA

Kako će točno izgledati juniorska Liga prvaka? Hrvatska ima Dinamo i Lokomotivu

storyeditor/2024-09-01/PXL_040524_114011550.jpg
Igor Kralj/PIXSELL
02.09.2024.
u 07:00

Juniori Dinama već znaju svoje protivnike u ligaškoj fazi, dok će juniori Lokomotive svojeg protivnika u drugoj rundi ‘domestic’ putanje saznati u utorak 3. rujna ždrijebom u Nyonu

Osim u Dinamu i kod njegovih navijača, plasman plavih u glavnu fazu Lige prvaka slavio se i u hrvatskom prvoligašu Lokomotivi. Razlog tome su promjene formata i u Ligi prvaka mladih, a zbog tih promjena plasmanom seniora Dinama u Ligu prvaka juniori Lokomotive su također ostvarili plasman u mladu verziju najjačeg klupskog svjetskog nogometnog natjecanja.

Naime, od ove sezone uvedeno je pravilo da ako klub koji je bio prvak juniorskog nacionalnog prvenstva ostvari plasman u seniorsku Ligu prvaka, to dozvoljava natjecanje u Ligi prvaka drugoplasiranoj momčadi iz juniorskog prvenstva te zemlje.

Osim Lokomotive, benefit novog pravila su izvukli i španjolski Real Betis, francuski Auxerre, austrijski Rapid Beč te češka Zbrojovka budući da su se seniorske momčadi juniorskih prvaka tamošnjih država, Atletico, PSG, Salzburg i Sparta, plasirali u glavnu fazu natjecanja.

Dinamovi će juniori igrati Ligu prvaka koja je nalik novom formatu seniorske Lige prvaka, s jednom ljestvicom i šest različitih protivnika (za razliku od seniorskih osam). Ligašku fazu će dalje proći 22 od 36 momčadi s ljestvice.

S druge strane, juniori Lokomotive će glavnu fazu igrati u takozvanoj ‘domestic’ putanji. Ta putanja sadržavat će tri runde po nokaut sistemu. U prvoj rundi će se susresti predstavnici 24 najniže rangirane europske zemlje po koeficijentu, a 12 pobjednika prolazi u drugu rundu, gdje će im se još priključiti 28 predstavnika iz zemalja najviše rangiranih po koeficijentu. Dakle, tu se, u drugoj rundi, u natjecanje uključuje i Lokomotiva.

VEZANI ČLANCI:

Tih 40 momčadi će se susresti u drugoj rundi, 20 ih prolazi u treću rundu, a deset momčadi koje prođu treću nokaut-rundu se na proljeće u sveukupnoj nokaut fazi priključuje 22 momčadima koje su prošle ligašku fazu. Od tada se sustav natjecanja stapa, te se igra normalno od šesnaestine finala do same završnice.

Juniori Dinama već znaju svoje protivnike u ligaškoj fazi. Budući da imaju šest protivnika, replicirat će im se istih prvih šest utakmica kao i seniorima u Ligi prvaka, dakle igrat će protiv Bayerna, Monaca, Salzburga, Slovana, Borussija i Celtica, dok će juniori Lokomotive svojeg protivnika u drugoj rundi ‘domestic’ putanje saznati u utorak 3. rujna ždrijebom u Nyonu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije