IVICA KALINIĆ Trener s najduljim stažem u PHNL

Kalinić: Dinamo mi se neće i po četvrti put izvući

09.05.2009.
u 13:14

Šibenski strateg Ivica Kalinić (53) na pragu je rijetkoga pothvata. Izdrži li do kraja sezone na klupi Šibenika, u što ne treba sumnjati, mandat će mu trajati pune dvije sezone. To se u Prvoj HNL nije puno puta dogodilo. Za usporedbu, u tom razdoblju, Dinamo su vodili Ivanković, Soldo, opet Ivanković, Vlak i Jurčić, a Hajduk je “potrošio” Pudara, Krešića, Jarnija, Vučevića, a bitku za preživljavanje na klupi upravo vodi Miše.

Josip Kuže pao je na Šubićevcu


Šibenik je, uz Croatiju Sesvete, jedini aktualni prvoligaš koji nikada nije osvojio niti jedan bod u Maksimiru – 17 utakmica, 17 poraza! No, Šibenik je znao biti koban za Dinamo na Šubićevcu, pa je tako u jesen 2006. godine, nakon poraza od Ivana Pudara, s Dinamove klupe odletio Josip Kuže. Iz tadašnje momčadi u Dinamu su ostala samo dvojica igrača, Etto i Mathias Chago. Prije Pudara, Šibenik je pod vodstvom Vjekoslava Lokice slavio nad Zagrepčanima u proljeće 2000. godine.
Zahvaljujući Kaliniću, Šibenik je najveće iznenađenje prvenstva, momčad s najboljim učinkom u gostima nakon Dinama i Hajduka (17 bodova, kao i Zagreb, ali i utakmica manje).

Igramo za svoju čast
Razgovor je trebao početi pitanjem – za koga će u nedjelju igrati Šibenik? Kalinić kao da je naslutio što se sprema.

– To me nemojte pitati! Već mi je degutantno razgovarati o zavjerama i zakulisnim igrama, stimulacijama i premijama! Uopće o tome ne želim razmišljati, a kamoli raspredati priču. Šibenik igra za svoj brk, svoju čast i ne zanima nas tko će od nas imati koristi.

Kako ćete zaštititi igrače od “vanjskih utjecaja”? Karantenom?

– Ne! Ja svoje igrače ne moram kontrolirati, niti im oduzimati mobitele. Oni će, kao i svake nedjelje kada igramo na Šubićevcu, zajedno ručati, a do utakmice će se odmarati kod kuće, sa svojim obiteljima.

Jeste li ikada u karijeri pobijedili Dinamo?

– Nikada kad sam samostalno vodio momčad. Sa Šibenikom sam odigrao tri ljepotice protiv plavih, ali svaki put su mi se izvukli. Nadam se da se to ovaj put neće dogoditi.

Jurčić vas je u Maksimiru pobijedio u svom prvom nastupu na Dinamovoj klupi. Što se od tada promijenilo u igri plavih?

– Pomak je očit, Dinamo je napredovao trkački, napadački, igra odgovornije, veće je zajedništvo. Kad se tome doda kvaliteta igrača, suparnika mora zaboljeti glava.

Plavi pedeset puta skuplji
Najveća opasnost?

– Svi su opasni, od Butine do Mandžukića! Ta je momčad 50 puta vrednija od moje, a mi ćemo joj nastojati pružiti dostojan otpor.

Tko je bliži naslovu prvaka?

– U interesu nogometa bilo bi da se u derbiju u posljednjem kolu odlučuje o prvaku. A možda će se šampion znati već u nedjelju – zaključio je Ivica Kalinić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije