Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ususret olimpijskim kvalifikacijama

Kapetan Šarić: Uz timsku košarku od prošlog ljeta imamo izgleda i u Ateni

Foto: PIXSELL
1/4
21.06.2024.
u 15:19

Naši suparnici na predstojećem opatijskom turniru momčadi su po mjeri, one koje su skrenule pozornost na sebe. Poljska na posljednjem Eurobasketu a Brazil pak ima jako dobru generaciju, ističe hrvatski izbornik Josip Sesar

Ususret opatijskom međunarodnom turniru na kojem će Hrvatska ugostiti Poljsku (nedjelja) i Brazil (srijeda), pred medije su izašli predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza Nikola Rukavina, izbornik muške košarkaške reprezentacije Josip Sesar, kapetan reprezentacije Dario Šarić i standardni reprezentativac Goran Filipović.

Bit će to pripremne utakmice za predstojeći nastup na atenskom kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre koji je najavio predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza Nikola Rukavina:

- Ponovo smo u Opatiji, našoj stalnoj bazi. Nakon prošlogodišnjeg uspješnog ljeta koje je završilo trijumfom na pretkvalifikacijskom turniru u Istanbulu. Ispred nas je pripremni turnir u Opatiji a nakon toga kvalifikacijski turnir u Ateni. Svi znamo što su Olimpijske igre i otići u Pariz bio bi veličanstven uspjeh. Ako ne uspijemo neće biti tragedija jer igramo protiv nekih od najboljih svjetskih reprezentacija. Ugođaj je odličan, igrači su spremni, uvjeti su fenomenalni. Ispred nas je turnir s dvije odlične reprezentacije pa koristim priliku pozvati sve poklonike košarke da dođu vidjeti našu reprezentaciju i da joj daju poticaja uoči olimpijskih kvalifikacija. Idemo to probati dobiti pa da okrenemo novu stranicu u povijesti hrvatske košarke.

Nakon predsjednika Saveza, novinarima se obratio i izbornik Josip Sesar.

- Zahvala osoblju hotela koje sve čini da nam boravak bude ugodan i ljudima u Opatiji koji su izrazito domaćinski raspoloženi pa se ovdje stvarno ugodno osjećamo. U drugom dijelu priprema, u Opatiji, priključili su nam se Šarić, Zubac, Hezonja, Smith i Branković i tako smo se kompletirali. Odmah smo krenuli taktički osvježiti ono što smo radili prošlo ljeto. Atmosfera je odlična, momci su cijelu sezonu u kontaktu i postali su prava klapa. Radimo na nadogradnji, na povezivanju linija i ja se nadam da će biti dobro.

Hrvatski izbornik je ovako najavio predstojeći turnir i utakmice s Poljskom i Brazilom.

- To su momčadi po mjeri, koje su skrenule pozornost na sebe na zadnjim natjecanjima. Poljska na posljednjem Eurobasketu a Brazil koji ima jako dobru generaciju. To će biti dobri testovi koji će nam kazati na kojim stvarima trebamo raditi do odlaska u Ateni. Probat ćemo raspodijeliti minutažu i nećemo baš sve niti otkrivati. To su jako važne utakmice gdje ćemo vidjeti naznake onoga što želimo igrati. Rezultat bi trebao biti kao posljedica onoga što želimo uigrati, da se obnovi taj dio koji smo radili dobro vanjsko ljeto. A tada smo imali poveznicu između unutarnje i vanjske linije, gdje smo imali sjajnu defenzivnu suradnju. Prije svega gdje su igrači koji dolaze s više razine povukli su za sobom one koji su igrali na nižoj razini od njihove. A u tome su Dario, Ivica, Mario i Jaleen napravili jako dobar posao i s te ljudske strane su odradili puno. Što se tiče samog rezultata turnira on nam nije primaran. Primarno nam je da izgledamo što bolje i da izgledamo kao tim.

A želja je zasigurno izgledati kao i prošlo ljeto u Istanbulu gdje je Dario Šarić prvi put obnašao dužnost kapetana seniorske nacionalne vrste, i to vrlo uspješno:

- Zadovoljstvo je biti dijelom ovakve momčadi. Cilj je bazu koju smo stvorili prošle godine nadograditi ovo ljeto. U tri četiri dana smo odradili dobar posao i te utakmice protiv Poljske i Brazila bit će dobri testovi. Kao što je rekao izbornik, mi se nadamo da će i rezultat tih utakmica biti posljedica naše dobre igre i kemije koju smo pokazali na prošloljetnom turniru. Kao kapetanu mi je čast ponovo biti tu, biti dio ovoga svega. Hvala Savezu na uvjetima koje su nam pružili ovdje i izborniku koji sjajno radi s nama te suigračima koji su izdvojili od svog slobodnog vremena da probamo napraviti dobar posao ovo ljeto. Hvala svima koji su dali dio sebe da se zakotrlja pozitivna priča za hrvatsku košarku.

O izgledima na atenskom turniru, kapetan Šarić je kazao:

- Teško je sada govoriti o izgledima pored Slovenije, Grčke i Dominikanske Republike. Imamo i nezgodan raspored, prvu utakmicu igramo u 21 sat a drugu u 17 sati. No, bitno je da napravimo bazu i da ju nadogradimo pa će s vremenom izgledi rasti. Pokriveni smo na svim pozicijama i igrači koji ulaze s klupe imaju kvalitetu. Idemo se boriti, dati sve od sebe, biti pravi u obrani i onda će nam se napad otvoriti. Imamo Zupca koji je dominantan u reketu, imamo Hezonju koji ima veliki napadački arsenal i mi ostali koji možemo tu pripomoći da igramo bolju košarku. Imamo dobre izglede, sa svima možemo igrati. Nakon prošlog ljeta koje je bilo uspješno trebamo imati gard i tako trebamo nastaviti. Ako netko ispadne u obrani netko će ga pokriti. Kao i druge igre, i košarka je igra pogrešaka, njih će uvijek biti, no bitno je da svaki igrač povuče za suigrača. To će nam biti krucijalno. Uz timsku košarku kakvu smo pokazali prošlo ljeto sigurno da imamo izgleda.

Potkraj opatijske presice novinarima se obratio i razigravač Goran Filipović:

- Drago mi je što smo se okupili još jednom svi skupa. Prošlo ljeto smo zaradili poziciju u kojoj smo sada i na nama je da iskoristimo ova dva tjedna u Opatiji da podignemo igru na što višu razinu. Hrvatskoj košarci malo treba da se zapali. Kad smo lani osvojili pretkvalifikacijski turnir u Istanbulu osjetilo se da smo napravili nešto vrijedno, ugođaj među nama pa tako i među ljudima. Uvijek je dobar rezultat poticaj za dobru priču - istaknuo je Filipović.



 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije