Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Genijalci u Zagrebu

Kasparov: Bio sam tako spreman da bih Karpova pobijedio i u boksu

19.07.2022.
u 19:58

Lani smo previše uživali u Zagrebu, ovaj put se moramo više baviti šahom, kazala su dvojica sudionika Grand Chess Toura, Azerbajdžanac Mamedijarov i Nizozemac Van Foreest

Uz zahvalu najboljim šahistima svijeta što su se i po treći put okupili u Zagrebu, pa tako i Gariju Kasparovu koji ih je doveo na svome ime, kraćim govorom i ceremonijalni potezom hrvatski premijer Andrej Plenković otvorio je "SuperUnited Rapid&Blitz Croatia 2002", jedan od samo pet godišnjih turnira iz serije Grand Chess Tour.

- Počašćeni smo što ćemo, prateći najbolje šahovske velemajstore, imati priliku vidjeti njihovu kreativnost i pristup rješavanju problema kao i njihove fascinantne intelektualne kapacitete. A među vama je i naš Ivan Šarić čiji doprinos ovoj igri u Hrvatskoj jako cijenimo.

A u društvu u kojem se našao, Ivanu će biti teško vjerovati u veliki uspjeh što priznaje i sam:

- Vrlo sam napet. Nadam se da ću ponoviti rezultat od lani. Nemam prevelika očekivanja od brzopoteznog turnira a da ponovim rezultat iz ubrzanog, bio bih presretan. Ovo je dosta jači turnir od lanjskog i puno će toga ovisiti i kakav ću imati dan.

Naslov prošlogodišnjeg pobjednika branit će Francuz Maxime Vachier-Lagrave koji ističe:

- Posljednjih mjesec dana radio sam intezivno na svom šahu, osjećam se dobro i pokušat ću obraniti naslov.

A da bi to bilo i svojevrsno čudo potvrdit će imena svih ostalih sudionika predvođenih aktualnim svjetskim prvakom Norvežaninom Magnusom Carlsenom, njegovim izazivačem Rusom Janom Nepomnijašijem i, mnogi tako kažu, budućim svjetskim prvakom 19-godišnjim Francuzom iranskog podrijetla Alirezom Firouzjom.

A u Zagreb je ove godine došao i bivši svjetski prvak Bugarin Veselin Topalov:

- Da se moram kladiti ne bih se kladio na sebe. Posljednjih godina sam bio više opušten no obično no nadam se da još uvijek odigrati dobro. Više volim "blitz" no možda sam bolji u "rapidu".

U svojim izjavama zabavniji od ostalih bili su i Azerbajdžanac Šahrijar Mamedijarov i Nizozemac Jorden Van Foreest.

- Prošli put sam puno ostavio u Zagrebu. Svaki dan sam hodao po gradu, obilazio restorane, išao na sladoled. Ovaj put ću pokušati dati najbolje od sebe i u šahu - kazao je Mamedijarov.

- Prošle godine sam u Zagrebu uživao malo previše jer u vašem gradu je uistinu zabavno. Ovaj put ću pokušati više uživati u šahu - dodao je Van Foreest.

Jedan od onih koji se više dana "privikavao" na Zagreb jest i Amerikanac Wesley So pa je tu i trenirao. A Kubanac Leinier Dominguez nije dugo igrao pa je nestrpljiv:

- Uzeo sam veći predah, dva mjeseca nisam igrao partije ali sam radio na svom šahu i jedva čekam da zaigram.

Uzbuđen je i izazivač svjetskog prvaka Jan Nepomnijaš koji se prisjetio:

- Ja sam ovdje, na Prvenstvu Europe u Rijeci, izborio svoj prvi značajniji rezultat na međunarodnoj sceni, i od tada je Hrvatska moje omiljeno odredište a Split je jedan od najboljih gradova u kojima sam ikad bio.

A svjetskom prvaku Carlsenu, kojeg su pitali koja mu je hrvatska plaža najdraža, silno se sviđa Hvar:

- Bio sam ondje 2016. i rekao bih da ondje ima puno dobrih plaža. A da, bio sam i u Makarskoj, kod Garija Kasparova. Uh, kako sam to mogao zaboraviti. Nakon turnira imat ću par slobodnih dana, nadam se da ću i ovaj put otići do mora.

Upitan je Carlsen i što misli o chess-boxingu, kombinaciji boksa i šaha.

- Razmišljao sam o tome ali ne i da li bih to trebao probati. Samo sam razmišljao o tome koliko je takvo što uzbudljivo za gledati.

Na tu temu se oglasio i Kasparov priupitan tko bi izvukao deblji kraj da su on i Anatolij Karpov i boksali međusobno.

- Moj osobni rekord u sklekovima bio je 117 i mislim da bih u tom smislu bio u prednosti.

Ždrijeb je htio, a igrači su brojeve izvlačili sami, da već u prvom kolu ubrzanog turnira jedan na drugoga idu Carlsen i Nepomnijaši. Bit će to sjajna uvertira za njihov meč za naslov prvaka koji se treba održati nagodinu.

- S Janom je uvijek vrlo zanimljivo igrati, bilo ovako na turniru ali i u meču za naslov. Doduše, ja više volim ovakve turnire nego meč za naslov jedan na jednoga. Volim ovakav format, vrlo je kompetitivan.

Svi sudionici, zajedno s njihovim domaćinom Kasparovim, zaigrali su hendikep mečeve protiv 44 suparnika među kojima su bile šahovski rekreativci, šahistice i kadeti među kojima se isticao 11-godišnji Ukrajinac Kirilo Nježencev. A zajedno s majkom Svetlanom on je bio poseban gost organizatora jer je na Grand Chess Touru u Varšavi, tijekom simultanke, pobijedio i neke velemajstore.

Sreću a dopadne za stol za koji je igrao Carlsen imao je i analitičar podataka iz Superbeta Ivan Kapec (26).

- Dogurao sam do 24 poteza, a očekivao sam 10. Igrati protiv Carlsena bilo je kao da igram mali nogomet protiv Modrića.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije