ALAIN BERNARD

Konj najjači sprinter danas

08.12.2008.
u 21:06

Nadimak mu je Konj. Ako ga ikad vidite uživo shvatit ćete da Francuzi nisu dugo lutali s imenom. Tone mišića u 196 centimetara visokom tijelu Alaina Bernarda (25), najjačeg sprintera današnjice. Čovjeka koji je prije dva dana u 25-metarskom bazenu postavio svjetski rekord na 100 m slobodno (45.69).

- Bernard je sigurno najjači plivač današnjice na 100 m slobodno i u malim i u velikim bazenima. Ima iznimne tjelesne kvalitete, kvalitetnu muskulaturu i laganu koštanu masu, što je idealno za plivača - rekao je Pero Kuterovac, jedan od trenera hrvatske reprezentacije, koji radi s Marijem Todorovićem i Dujom Draganjom.

Bernardu dolazak na plivački EP u Rijeku neće biti prvo gostovanje u Hrvatskoj. Prije četiri godine Francuz je, još kao nepoznat plivač, nastupio na mitingu Mladosti.

- Molio sam ljude iz francuskog saveza da mi pošalju nekog talentiranog plivača. Došao je Bernard i već tada najavio da će biti veliki plivač - rekao je Ivan Varvodić, nekadašnji direktor hrvatske reprezantacije, a sada član Ureda Lena.

- Alaina sam jako dobro upoznao. Osim što je vrhunski plivač i sportaš, i sjajan je čovjek. Vođa je francuske reprezentacije, čovjek koji je drži na okupu - dodao je Varvodić.

Snaga Bernardove osobnosti najbolje se očitovala na OI u Pekingu kada je inicirao francuski bojkot svečanog otvaranja zbog kineske okupacije Tibeta.

- Svi ga vole. Uz Manadou je sportska ikona Francuske - istaknuo je Varvodić.

Bernardova era počela je u ožujku ove godine u Eindhovenu gdje je osvojio zlato na 50 i 100 m slobodno srušivši pritom svjetske rekorde. Na OI u Pekingu osvojio je zlato na 100 m slobodno i broncu na 50 m slobodno. Kako u mlađim kategorijama nije imao zapženih rezultata, a 2007. na SP-u nije uspio izboriti ni finale, mnogi su počeli sumnjati da se Francuz dopingira.

- Bernard je pronašao prave vitamine - posprdno je rekao Talijan Magnini.

- Talijani mi ne trebaju dijeliti lekcije o dopingu - odgovorio je Bernard.

Sumnja je ipak ostala. Ne samo kod Talijana.

- U plivanju je jako teško postići takvu mišićnu masu uz aerobne treninge. Recimo, Todoroviću u teretani nabijem tri kilograma, a on aerobnim treninzima izgubi četiri. Mislim da Francuzi imaju neka farmakološka rješenja za brzi oporavak organizma. Ne kažem da je to doping, no uz proračun od osam milijuna eura oni puno ulažu u razvoj raznih medikamenata - objasnio je Kuterovac.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije