DOMAĆINI IH LIJEPO PRIMILI

Kovač otkrio alternativu za lijevog beka! Iznenađeni?

Hrvatska nogometna reprezentacija
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/6
24.05.2014.
u 14:44

- Provjeravamo Bubnjića da vidimo može li biti rješenje za lijevu stranu, a Vidi ništa nije puklo. Za dva-tri dana bit će u ritmu treninga - kazao je Kovač.

Svečarskog dijela nije nedostajalo u Bad Tatzmannsdorfu i na prvoj službenoj konferenciji za medije. Predstavnici grada, hotela Avita, turistička savjetnica, svi su došli odati počast Hrvatskoj.

- Zadovoljni smo organizacijom, odlično smo primljeni, kao pravi prijatelji. Sve je ovdje na nivou, hvala organizatorima, osjećamo se odlično - kazao je izbornik Niko Kovač.

Na njegove riječi nadovezao se kapetan Hrvatske Darijo Srna.

- Izbornik je sve rekao, ovdje smo četvrti put, osjećamo se kao kod kuće. Uvjeti za pripreme su odlični, želimo biti na najvišem nivou i siguran sam da ćemo spremni otići u Brazil na drugi dio priprema za ono što nas čeka - kaže Srna.

Domaćini su Hrvatskoj izrazili dvije želje za utakmicu s Brazilom. Prva je da pobijedi, druga da ne izgubi. A Dariju Srni je Brazil peto veliko natjecanje.

- Svaki put, kada se približava novo veliko natjecanje, osjećaj je sve bolji i bolji. Ovo je san svakog igrača, igrati u Brazilu. Kad kažemo Brazil onda je to asocijacija na nogomet. Jedva čekamo prvu utakmicu, nadam se da ćemo ostati kompletni da neće biti ozljeda, dobro radimo, atmosfera je odlična. Ozljeda je iza mene, u redu je sve - rekao je Srna.

Usporedio je Brazil 14' s Brazilom 06'.

- Najveća snaga Brazila je što igraju kući. Ovo je jedan novi Brazil, s najboljim izbornikom, s puno mladih igrača. Ovaj Brazil je opasniji onaj od onog protiv kojeg smo igrali u Njemačkoj - kaže Srna.

U stalnom je kontaktu s nekim brazilskim igračima, kojima je šefovao u Šahtaru.

- Čujem se s Wilianom, Fernandinhom i Bernardom svaki dan. Svjesni su da igraju kući, da javnost očekuje od njih osvajanje SP-a. A mi ćemo tražiti svoju šansu u prvoj utakmicu - kazao je Srna.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Meksički kolega inzistirao je na pitanju o Meksiku.

- Mi smo bolji od Meksika na papiru, ali to trebamo dokazati na travnjaku - kratko će Srna.

Izbornik je odradio prvi taktički trening.

- Nastavit ćemo s onim s čim smo krenuli protiv Islanda. Imamo viziju, dobro je da sada imamo više vremena kako bi smo to još dotjerali. Taktički dio želimo usavršiti, automatizirati. Želimo imati loptu u nogama, ali kad je nemamo onda moramo znati kako reagirati. Vidjeli ste trening, bio je odličan, to možete potvrditi - rekao je Kovač.

Pristup stožera je temeljit, prati se svaki detalj. Boravak u Bad Tatzmannsdorfu dat će Kovaču brojne odgovore.

- Analizirali smo sve protivnike, znamo devedeset posto igrača koji će igrati protiv nas. Tražimo, imamo svoje ideje, koji će nastupiti, uvijek je pitanje jednog ili dva igrača. Igrači će nas svojim radom prisiliti kako ćemo odrediti tko će igrati - kaže Kovač.

Treninge se dozirati prema svakom pojedinačno. Ima igrača iza kojih je teška sezona, ali i onih koji su malo igrali.

- Imamo igrača, koji su puno igrali. Rakitić je odigrao, čini mi se 57 utakmica. Pokušavamo ga osvježiti, dajemo dosta pauze, Olić je također igrao puno. Rebić, s druge strane, nije imao veliku minutažu, ali ako bude bio zdrav u nogama i glavi on je igrač budućnosti - pojašnjava Kovač.

Za sada ne radi na pripremi za Brazil.

- Univerzalna priprema, Brazil će tek doći na red kao dođemo u Brazil - rekao je Kovač.

Traži alternaciju za lijevog beka. Trenutno je opcija broj jedan Igor Bubnjić. A na treninzima nema Domagoja Vide.

- Provjeravamo Bubnjića da vidimo može li biti rješenje za lijevu stranu, a Vidi ništa nije puklo. Za dva-tri dana bit će u ritmu treninga - kazao je Kovač.

Dosta vremena proveo je objašnjavajući igračima što od njih traži.

- Vizualizacija je 70 posto učenja, ali ako nema slike, videa ili ploče za nekoga je teže razumjeti. Objašnjavamo vježbu na ploči i objašnjavamo zahtjeve. Dobri su, slušaju - rekao je Kovač.

Izbornik za sada nema informaciju da je upitna utakmica s Malijem.

- To je iznenađenje za mene - kazao je Kovač, a glasnogovornik Pacak je uskočio objašnjenjem da se ta utakmica igra po rasporedu. Pojasnio je Kovač kako vidi razliku između igrača i trenera. Naravno, kroz svoju poziciju.

- Kao igrač možete više utjecati nego kao izbornik. Izbornik sve pripremi unaprijed, ali kad krene utakmica više ne može pomoći. Draže mi je bilo biti igrač, pokušavam kraj terena dati maksimalni impuls igračima - kaže Kovač.

Za kraj je opet kolega iz Meksika imao pitanje. Usporedba s onom utakmicom iz 2002. godine.

- Tada je Meksiko igrao s tri igrača u zadnjoj liniji, bilo je problema, izgubili smo iz jedanaesterca, Nadam se da se to sada neće dogoditi. Meksiko ima žar, srce, oni su domoljubi kao i mi, bit će to teška utakmica. Ali, prvo Brazil i Kamerun, pa ćemo vidjeti što će nam trebati ili neće trebati protiv Meksika - zaključio je Kovač.

>> Srna se priključio treninzima; Vida i dalje na poštedi
>> Paklena vrućina i sparina, Bad Tatzmannsdorf u ovom trenutku uistinu podsjeća na Brazil

Komentara 18

BA
barbaizamerike
14:56 24.05.2014.

Bog i Hrvati

DB
Drug.bravar.lijencina.bohemian
17:05 24.05.2014.

Hrvatska iznad svega!

HR
Hrvatska3014
18:11 24.05.2014.

Ozrene, Ozrene. Mi Hrvati samo navikli na manipulacije sa fotografijama, pa kad vam se netko ne sviđa stavite ovakvu fotku za naslovnu. A lijepo se vidi da imate ljepših. Palac dolje za manipulaciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije