Piše Robert Jarni

Lijevi bekovi fale svima, Pranjić je dovoljno naučio

Danijel Pranjić
Foto: DPA/Pixsell
22.05.2014.
u 13:15

U posljednje vrijeme bio sam u inozemstvu pa nisam puno pratio našu prvu ligu, pa tako ni juniorsku ligu, da bih mogao reći da će neki igrač danas-sutra postati reprezentativni kalibar.

Istina je da već godinama naša reprezentacija traži pravo rješenje za poziciju lijevog beka. No, možda za utjehu može poslužiti činjenica da lijevih bekova nedostaje svuda u svijetu. Nitko u našoj ligi nije iskočio u posljednje vrijeme na tome mjestu, a i veliki klubovi ne bi žalili novca za vrhunskog lijevog beka. No, njih ili nema na tržištu ili ih je jako malo.

Taktika važnija od trke

Očito je sve manje ljevonogih igrača. Naravno da se lijevog beka može i stvoriti, ali treba pronaći nekoga tko ima dobru lijevu nogu, nekoga tko može fizički raditi taj posao, te da ima volju i želju. Istina je da je Ćiro Blažević od Nikole Jurčevića i Marija Stanića napravio dolične desne bekove, ali ne bih rekao da bi sad nešto trebalo izmišljati u reprezentaciji za poziciju lijevog beka. Uostalom, Danijel Pranjić sad drži tu poziciju. Kao nekad vezni igrač, zna igrati prema naprijed, a s vremenom je naučio i sve ostalo što treba znati bek. Pranja se sve bolje postavlja, a za beka nerijetko je važnije da se zna dobro postaviti nego što je važno da puno trči. I to je važno za svaku poziciju u nogometu, ne samo za beka. Ne bih se miješao u posao Nike Kovača, pa ni sad kad je ozlijeđen Ivan Strinić, jedini klasični lijevi bek, i govorio je li trebalo pozivati više igrača za tu poziciju, pa s njima raditi i stvarati igrača kakav nam treba. Primjerice, Milić je bio bek u našoj ligi, ali više silom prilika, jer on je prije zadnji vezni igrač ili stoper.

Ne daj bože da se ozlijedi Pranjić, jer ne znam kakvo bi rješenje sada pronašao Kovač. No, vodi u Austriju 27 igrača i ima vremena i dovoljno veliki kadar da isproba razna rješenja. A koja su to, treba pitati izbornika koji je igrače izabrao, koji za to odgovara, a mi ga možemo samo podržati.

Foto: Ivana Ivanović/Pixsell

Niko zna kakvog treba

U posljednje vrijeme bio sam u inozemstvu pa nisam puno pratio našu prvu ligu, pa tako ni juniorsku ligu, da bih mogao reći da će neki igrač danas-sutra postati reprezentativni kalibar. No, da se netko istaknuo, uvjeren sam da bi bio pozvan i da bi se danas pripremao s reprezentacijom.

Bekovi moraju biti taktički školovani, vrhunskih fizičkih predispozicija za što češći odlazak naprijed, da sve to mogu što više puta ponavljati, i onda se još brže vraćati na svoju poziciju. A kakvog beka treba naša reprezentacija za Brazil, zna Niko. Svi mi imamo ideje, vizije i planove, a kako će Hrvatska igrati u tri utakmice u skupini, zna izbornik. Pa će tako i postaviti momčad.

>> Pitamo vas: Tko je najbolje rješenje za poziciju lijevog beka u reprezentaciji?

Komentara 5

DA
davos24
14:15 22.05.2014.

Jarni majstore, najbolji lijevi bek od početka nogometa u Hrvatskoj

Avatar mohito
mohito
15:14 22.05.2014.

pranjic nije lijevi bek - dokazano bezbroj puta kod raznih izbornika, i tu pranjic nema sta naucit jer jednostavno mu to mjesto ne lezi i kraj njega prolaze ko da ga i nema…trebalo je zvati milica, recimo umjesto nekog odd 6 napadaca od kojih ce vjerojatno neki odpasti, a ne se pouzdat u samo jednog lijevog beka, jer strinic se mogal povrijedit i u brazilu na prvoj tekmi - to je greska kovaca, ali sad je kasno (jer vise nema pravo zvati drugog igraca)…jarni je najbolji ( i zadnji ) pravi lijev bek kojeg smo imali - brz, odlican i defanzivno i ofanzivno, precizan udarac, a kad se sjetim njegovog centarsuta u trepavicu….stvarno ce mu se tesko neko priblizit jos dugo...

SA
SI aka SI
15:11 22.05.2014.

Jarni, najbolji lijevi bek od kada je Hrvatske, a na top listi najboljih pet, zauzeo bi i drugo i treće mjesto. Toliko je on bio dobar, a ostali nažalost ne. Ali ipak treba reći da je Jarni bio lijevi bočni u formaciji 3-5-2, a to je poprilično drugačija pozicija i uloga. Jurčević i Stanić su također bili bočni na drugoj strani. A u toj formaciji, stoperi su stajali šire jer su imali libera iza sebe, pa su si Ćiro i još neki mogli dopuštati da na bočnog stavljaju igrače tipa Pranjića. Npr. Mikić, Šarić i ostali igrači tipa Pranjića. To je bila strašno zahtjevna pozicija, ali ipak si imao nekog tko ti čuva leđa, što klasični bek nema. Pranjić jest trenutno najbolje riješenje, ali bojim se da će to protiv Hulka i momčadi koje igraju sa takvim tipom igrača (ofanzivno krilo) biti preriskantno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije