DINAMO NE MOŽE SAM

Loše vijesti za hrvatski nogomet: 'Ovaj podbačaj bit će nam uteg oko vrata pet godina'

Hajduk - Dinamo
Matko Begovic/PIXSELL
29.10.2022.
u 06:30

Ima li nade za nas? Hrvatska 19. u Europi, ovo nam je najgora sezona u 13 godina

I dok se prošle sezone govorilo o tome kako je HNL najjači do sada, kako hrvatski klubovi igraju na nekoj novoj razini, to se ne vidi tamo gdje bi trebalo. Naime, na tablici Uefinih koeficijenata Hrvatska je pala na 19. mjesto i daleko je od pozicije koja jamči dva kluba u Ligi prvaka.

Pridonijela su tome četiri osvojena boda Dinama u pet kola grupne faze LP-a, koja nisu bila dovoljna. Jer, Dinamo je taj koji godinama praktično sam vuče koeficijent HNL-a. Gledajući osvojeni koeficijent u jednoj sezoni (3,375), ovo je najlošiji rezultat za HNL još od sezone 2009./10. (točno 3,000). U proteklih pet sezona modri su osvojili 85,19 posto bodova Hrvatske, što je najveći postotak jednog kluba među prve 34 nacionalne lige.

Sezona se još može popraviti ako plavi pobijede Chelsea i nastave u Europskoj ligi (potrebna i pobjeda Milana). Ako Dinamo pak ostane zadnji u skupini, HNL-u prijeti da ga preteknu izraelska, ciparska i švedska liga pa je sve realnije tamo neko 22. mjesto u Europi.

Sveučilišni profesor i stručnjak za sportsku statistiku Tomislav Globan stoga upozorava:

– Ponovi li se i nagodinu ovakva sezona – Dinamo u Ligi prvaka, a nitko od naših klubova u Konferencijskoj ligi – nije nerealan ni pad do 25. mjesta. Ovaj podbačaj bit će nam uteg oko vrata punih pet godina.

I dalje je opet sve na Dinamu, zahvaljujući kojem hrvatski klupski nogomet ipak nije na samom dnu. Barem ne još... 

Standings provided by Sofascore

>> Izjave igrača Dinama nakon poraza od Milana pogledajte u videu

Ključne riječi

Komentara 5

BE
Berri
09:14 29.10.2022.

Kažu da je HNL kvalitetna liga. Međutim kvaliteta se ne gleda isključivo prema zanimljivosti prvenstva, neizvjesnosti, izjednačenosti i kvalitetnim međusobnim utakmicama, već je jedan od najmjerljivijih faktora uspjeh hrvatskih klubova u Europi. Dakle, HNL je toliko kvalitetan koliko pokazuje ranking,, a to je 19. mjesto. Škotska, Austrija, Rusija, Ukrajina, Švicarska, Belgija, Srbija, Grčka, Češka, Norveška, Danska,...sve te zemlje imaju bolji ranking. Problem je da nas uskoro mogu preteći i Turska, Cipar, Izrael, a možda i Švedska. Želim reći da je nama HNL zanimljiva, no kvaliteta se objektivno procjenjuje u odnosu na rezultate u UEFA natjecanjima. Nebitno je što, primjerice, utakmica Osijek - Hajduk završi 3-4, ako i Osijek i Hajduk ispadnu od klubova iz Kazahstana i Malte krajem srpnja.

JU
juma
10:07 29.10.2022.

Podbacio je i to katastrofalno Osijek. Hajduk je imao najgori mogući zrijeb, a i Rijeka vrlo teškog protivnika, koji je i sada prvi u svojoj skupini i već je prošao dalje.

BS
Berekin ST
05:42 30.10.2022.

Dinamo je ucinio od prvenstva svoje dvoriste jednako kako su to ucinili ppd zagreb, cibona i ostale na razne nepostene nacine ali i koristeci centralizaciju Hrvatske u kojoj je sve u zagrebu. Hajduk se jos drzi, Rijeka i Osijek su se prodali strancima i ovise o njima a ostali... svaki njihov pokusaj u europi je svemir a ogroman uspjeh je sto postoje jer da nema njih nebi bilo ni lige pa peznam na osnovu cega bi dinamo uopce usao u europu. Sad je jasniji koncept zasto se gura Superliga u kojoj ti klubovi uopce nebi postojali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije