Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CITY PRVAK ENGLESKE

Lovren više nije jedini Hrvat, pridružili su mu se Gvardiol i Kovačić

Premier League - Manchester City v Luton Town
Foto: Andrew Boyers/REUTERS
1/5
20.05.2024.
u 22:33

Oboren je rekord za broj pogodaka u sezoni u povijesti Premier lige (1246) te za broj pogodaka po utakmici (3,28)

Po mnogočemu povijesna sezona engleske Premier lige u posljednjem kolu je završena i odlučena na povijesni način. Manchester City je prva momčad u povijesti prve engleske lige, od njezinog nastanka davne 1888. godine, koja je uzela naslov prvaka četvrti put u nizu. Fenomenalna momčad sa sjevera Engleske je u posljednjem kolu na svojem Etihadu upisala 3:1 pobjedu protiv West Hama i tako uspjela zadržati prednost od dva boda na ljestvici ispred Arsenala koji je u posljednjem kolu svladao Everton 2:1.

Nikad napetija utrka

Bila je ovo iznimno dramatična sezona koja je, eto, odlučena tek u 38. kolu. Zapravo, kad u obzir uzmemo brojke, utrka za naslov prvaka nikad nije bila napetija u povijesti Premier lige. Naime, prosječni razmak između prvoplasirane i drugoplasirane momčadi nikad u Premier ligi tijekom sezone nije bio manji, prosječno 1,51 bod. Čak sedam različitih klubova se izmijenilo na vrhu ljestvice, najviše vremena su na čelu proveli Liverpool i Arsenal, no naslov je otišao u ruke Cityju, ponajviše zbog besprijekorne završnice sezone koju su odradili s devet uzastopnih pobjeda i tako u samom finišu pretekli dva spomenuta konkurenta.

Iza povijesnog uspjeha stoji španjolski čudotvorac na klupi, Pep Guardiola kojem je ovo čak 12. sezona u karijeri u kojoj je sa svojim klubom osvojio ligaški naslov, a imao ih je ukupno 15. Pomalo i suludo se čini podatak da je briljantni Pep u svojoj trenerskoj karijeri koja traje 17 godina osvojio čak 38 trofeja. U osam godina koliko je Guardiola u Manchesteru, City je osvojio čudesnih 17 trofeja.

I dio hrvatske nogometne povijesti je ispisan ovim naslovom Cityja. Uoči nedjeljnog osvajanja naslova 'građana' Dejan Lovren je bio jedini hrvatski nogometaš koji je osvojio naslov prvaka u Premiershipu. Bilo je to u dresu Liverpoola u sezoni 2019./2020., a sad se taj broj Hrvata s prestižnim engleskim trofejem utrostručio. Joško Gvardiol i Mateo Kovačić prošlog ljeta su postali igrači Cityja, u prvoj sezoni su se još malo prilagođavali i tražili, a u drugoj su postali standardni igrači te bili jedni od ključnih pojedinaca pri povijesnom osvajanju naslova. Kovačić je s 30 godina na leđima ovim naslovom došao do svojeg 21. trofeja u karijeri (9 u Real Madridu, 5 u Dinamu, 4 u Chelseaju i 3 u Cityju), dok je 22-godišnjem Gvardiolu ovo već jubilarni deseti trofej (4 u Dinamu, 3 u Cityju i 2 u Leipzigu).

Iako je sezona bila iznimno napeta, završno kolo nam nije pružilo toliko puno drame. City, kojem je igrala pobjeda za naslov, protiv West Hama je poveo već u drugoj minuti preko Phila Fodena koji je prije nekoliko dana proglašem igračem sezone u Premier ligi. Ubrzo je Foden, u 18. minuti, povisio na 2:0, krajem prvog dijela atraktivno je škaricama na 2:1 smanjio Kudus, a Rodri je u 59. minuti povisio na 3:1 i razriješio sve dvojbe. Arsenalu je trebao barem remi na Etihadu kako bi uzeo naslov u zadnjem kolu, te se na kraju moraju zadovoljiti drugim mjestom. U Ligu prvaka će još i trećeplasirani Liverpool, koji se u posljednjem kolu oprostio od legendardnog Jurgena Kloppa, te četvrtoplasirana Aston Villa.

Luton, Burnley i Sheffield ispali

Mjesta u europskim natjecanjima još će zauzeti peti Tottenham, šesti Chelsea te možda i sedmi Newcastle (ovisno o rezultatu u finalu FA kupa), a iz lige ispadaju Luton, Burnley i Sheffield United. Tek je to drugi put u povijesti Premier lige da sve tri momčadi koje su u prošloj sezoni ušli u ligu iz Championshipa odmah ispadaju iduće sezone. U Premiershipu će ih zamijeniti Leicester, Ipswich te pobjednik finalne utakmice doigravanja između Leedsa i Southamptona.

Posebnost ove sezone Premier lige nije bio samo u napetoj borbi za naslov od prvog do posljednjeg tjedna, već i u atraktivnosti. Naime, ni u jednoj sezoni u povijesti Premier lige nije palo ovoliko pogodaka, čak 1246. Tako je oboren rekord iz sezone 1992./1993. kad su pala 1222 pogotka, no tada je igrano znatno više utakmica, 462 za razliku od ovosezonskih 380. Samim time oboren je i rekord za broj pogodaka postignutih po susretu. Prvi put u povijesti Premier lige padalo je više od tri pogotka po utakmici u jednoj sezoni, čak 3,28.

Letvica je postavljena iznimno visoko. Ako iduća sezona na Otoku bude približno dobra kao ova, moći ćemo biti sretni.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije