to bi bio pravi dvoboj finala

Maradonine emocije protiv Dungine taktike

Argentina - Južna Koreja (1)
AFP/Reuters
30.06.2010.
u 10:27

Diego je kao igrač bio najveći, pravi virtuoz i nenadmašan. Dunga je bio radni igrač. Sad polažu ispit kao treneri.

Brazil - Argentina, 11. srpnja, stadion Soccer City u Johannesburgu. Ne bih imao ništa protiv "vječnog derbija" u borbi za zlato. Maradona koji je pehar podignuo 1986. u Mesiku i Dunga koji ga je podignuo 1994. u SAD-u imat će priliku dostići Kaisera Franza koji je jedini bio svjetski prvak kao igrač i izbornik. U mnogobrojnim vaganjima Brazila i Argentine, odlučio sam se za izbornike.

Dvije potpuno drukčije priče, samo su u jednom detalju slične - Maradona u odijelu izgleda kao izbacivač s mafijaške svadbe, a Dunga je tek nedavno skinuo košulju havajku u kojoj je izgledao kao preprodavač lažnih satova. Nogometno ih je zapravo nemoguće usporediti.

Diego je bio najveći, virtuoz lopte, još dosad nenadmašan. Dunga pak radni zadnji vezni, dobre tehnike i ništa više. Kao trenere ih tek sada možemo mjeriti. Diego, priznat će sam, još donedavno nije imao pojma o trenerskom poslu, inzistira na ofenzivi, a sve ovlasti u igri ima Messi. Diego pri izmjenama i danas zna biti čudan (Tevez protiv Meksika), a momčad vodi na emotivan i riskantan način. Posve se približio igračima, s njima se kladi, zafrkava, igra na treningu. Stalno ih poziva na odanost domovini, još uvijek su mu jači aduti motivacijski.

Dunga je preuzeo momčad 2006. od Pereire nakon što je tada prvi i gotovo jedini favorit Brazil (s Ronaldinhom i Ronaldom) ispao u četvrtfinalu. Prije tog SP-a Brazil je obavio pripreme u Švicarskoj. Bilo je sambe, naplaćivane su ulaznice, u noćnim satima se pak predugo bančilo.

Dunga je izolirao seleçao od Ronaldinha, koji više nije top, koji sada više voli slatki život. Uveo je stroži režim, u igri se velika pozornost posvećuje koncentraciji zadnje linije. U sredini i naprijed ima obavezne igre, ali ne sputava kreaciju i ideju.

Medijski su također različiti. Maradona će napasti Pelea, Platinija, optužit će suce koji se smiju kada daju karton Kaki. Hvalit će, ali i napadati, svoje igrače, svađat će se sa svima, smijati se, raditi grimase, pa i zagrcnuti se jabukom. Dunga je, pak, odmjeren, smiren, hvali svoje dečke, a kad ga pitaju za usporedbu Brazila iz 1958. i 1970., kaže:

– Svi smo gledali isječke, a na njima sve to odlično izgleda. Da izvučete i sadašnje sekvence naših utakmica, i to bi izgledalo kao svemirski brod.

Maradona ili Dunga? Emocija i motivacija ili taktika? Pa to bih volio provjeriti zadnje nedjelje mundijala.

Ključne riječi

Komentara 7

ED
educ@
11:38 30.06.2010.

čim vidim tko je autor članka jasno mi je što će slijediti u nastavku... ovaj igor se u recesiji dobro drži, ne znam kako nitko ne vidi njegov rad, niti jedan dobar i normalan članak od njega. pa što su tebe čovječe učili na faksu, ili si ti na ispitima prepisivao pa sad kad si se dočepao dobrog radnog mjesta pljuješ poo ljudima, a sad je aktualan Maradona...baš me zanima tko će biti sljedeći.

Avatar billybull
billybull
13:06 30.06.2010.

ne brini, flak...nemre argentina proc nijemce...ekipa koja protiv meksika ne odigra niti jednu smislenu akciju i zabije tri slucajna gola nemre proc elf...a i brazil bu imal problema s holandijom...i, uz put, cijelom svijetu najbolji je pele....

RE
reddevil1986
12:56 30.06.2010.

Jednostavno nakon prve dvije recenice ne mozes fulati autora ovog teksta... Igor Flak nenadmasan si!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije