TREĆI U POVIJESTI

Marin u top 10 uspjeha hrvatskog sporta

Marin Čilić
Foto: Reuters (Ilustracija)
10.09.2014.
u 12:05

Sada je uz bok hrvatskim nogometašima, rukometašima, košarkašima, Kostelićima, Sandri...

Nogometaši su Hrvatsku digli na noge osvajanjem bronce 1998., Janica je napravila čudo na OI 2002. s tri zlata i srebrom, a mnogo veselja donijeli su nam Ivanišević i Petrović

Bilo je jako malo onih koji su uoči početka US Opena bili spremni uložiti novac da će Marin Čilić osvojiti turnir (koeficijent je bio 100!), no Međugorac je pokorio New York i tako se zlatnim slovima upisao u povijest hrvatskog sporta.

Vođa reprezentacije

Ako se gledaju rezultati od neovisnosti, Čilićevo osvajanje US Opena spada u 10 najvećih uspjeha hrvatskog sporta.

Tri zlata i srebro Janice Kostelić na Olimpijskim igrama u Salt Lake Cityju, srebro košarkaša na OI 1992. u Barceloni, bronca nogometaša u Francuskoj 1998. godine te dva olimpijska zlata rukometaša (1996. i 2004.) malo su iznad svih, no Čilićev uspjeh po značaju se može usporediti s olimpijskim zlatom Sandre Perković, svjetskim zlatom Blanke Vlašić, zlatima vaterpolista na SP-u 2007. i OI 2012. godine...

Čilićevim trijumfom hrvatska je dobila trećeg pobjednika/pobjednicu na Grand Slamu. Prvoj je to uspjelo Ivi Majoli 1997. u Roland Garrosu pobjedom protiv Švicarke Hingis, a potom Ivaniševiću u Wimbledonu 2001., u onom kultnom finalu protiv Australca Raftera.

Čilićeva pobjeda može se svrstati i u rang osvajanja Davisova kupa 2005. godine. Tada je Marin imao 17 godina, bio je aktualni pobjednik juniorskog Roland Garrosa i tek je kucao na vrata reprezentacije. Sada je pak vođa te Hrvatske, a pokazao je to i odlukom da nastupi u Amsterdamu u borbi protiv Nizozemaca za ulazak u Svjetsku skupinu.

A tek mu je 25 godina

Murray, Federer, Đoković i Nadal otkazivali su nastupe za reprezentaciju nakon osvajanja Grand Slamova, no Međugorcu to nije palo na pamet. I zato već sada zaslužuje biti među najvećim velikanima hrvatskog sporta. A samo mu je 25.

>> McEnroe: 'Marin je čudo, njegovi su udarci čarobni'

Komentara 3

JA
JackRussell
12:16 10.09.2014.

Uspoređivati Vlašić i Perković s ovime što je učinio Čilić i još staviti treće mjesto nogometaša je zapravo izvrstan pokazatelj zašto u našim medijima tenis ima nikakav status. Sad su se odjednom svi raspisali, a u New York nisu poslali jednog jedinog novinara. Svaka čast Perković i Vlašić, ali napor koji treba uložiti da bi se osvojio teniski Grand Slam je nešto što ove dvije nikada neće moći shvatiti, niti iskusiti. Jedini u Hrvatskoj koji su ostvarili veći uspjeh su Janica koja je apsolutno nedodirljiva, košarkaši 1992. jer su osvojili u vrijeme domovinskog rata kada je bilo najteže igrati bilo šta dok ti narod gine u domovini, rukometaši s dva zlata, Goran s wimbledonskom titulom. I to je to.

MM
markusos.mm
13:56 10.09.2014.

zanima me zasto se sveto jednostavno ne bi zvali uspjesi hrv sporta zasto neciji trud i zalaganje stavit ispred drugog nit su isti sportovi nit ista ..koji je kriterij za reci rukometno olimpijsko zlato vrijednije od vaterpolskog..ili sandrine 4 zlatne medalje vrijede.manje od jednog osvojenog us opena ???? da veca konkurencija vjerojatno stoji ali isto tako i 4turnira godisnje dok su olimpijske igre svake cetiri ..mislim da bi trebali jednostavno uzivat a ne spustat druge kad iskoci neko novi..:)

BG
BG
13:23 10.09.2014.

svaka cast cilicu malenom hrvoju na osvojenom turniru dok najbolji nisu ni hteli da se iscimaju za vise. pre svega Novak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije