U “pogrešnom” dresu

MAX! Petrić u Fulhamu kao probuđena zvijer

Mladen Petrić
Foto: AFP
1/4
27.08.2012.
u 16:29

Mladen Petrić (31) ušao je u slijepu ulicu karijere prošle sezone u HSV-u. Nije išlo klubu, nije išlo njemu, ispao je iz A-vrste... A onda je stigao poziv Martina Jola, otišao je u engleski Fulham kod menadžera pod kojim je najproduktivniji

Otkako je 1992. godine krenula engleska Premijerna liga u njoj je igralo ukupno osam hrvatskih napadača – Šuker, Bokšić, Mornar, Eduardo, Kalinić, Klasnić, Balaban i Jelavić. I nijedan od njih nije zatresao mrežu u debiju osim Alena Bokšića (Middlesbrough) kojemu je 2000., u pobjedi nad Coventryjem to pošlo za nogom dvaput. No, Boka je sad dobio društvo, piše sportski tjednik Max!

Od prošle nedjelje u istu rečenicu s njim može stati i Mladen Petrić (31), koji je također imao debi iz snova. Dva pogotka i asistencija u pobjedi Fulhama 5:0 nad Norwichem natjerali su engleske medije da odmah raspale s tvrdnjom: “Što će Fulhamu Clint Dempsey (Amerikanac svim silama želi napustiti klub) kad ima igrače poput Petrića?”

Sve to brujanje oko hrvatskoga napadača potaknulo je i menadžera Martina Jola da otvori dušu:

– Priznajem, kockao sam se s njegovim dovođenjem iz Hamburga.

Nizozemski strateg to je izjavio jer Petrićeva statistika prošle sezone nije bila impresivna. Samo sedam golova u 26 nastupa za HSV, a k tome ni njemački klub više nije želio produljiti ugovor s njim.

– Treba gledati dalje od statistike. Jer, Mladen je igrač koji može zabijati. Možda ne 20 golova u 20 utakmica, ali pogodak svake dvije, dvije i pol utakmice će sigurno postići. A to je dobar omjer – istaknuo je Nizozemac koji tvrdi da je naš napadač bio “krađa” i da ga je dobio za bagatelu ne plativši njegovom bivšem klubu ni centa odštete.

Govoreći o kockanju prilikom dovođenja Petrića, Jol ipak malo pili naopako jer on, prije svih, dobro zna što naš nogometaš može. S Mladenom je već surađivao u sezoni 2008/09., kad je taj dvojac HSV dogurao do petoga mjesta u njemačkom prvenstvu i polufinala Europske lige.

Najviše daje pod Jolom

A slučajno ili ne, Petrić je upravo pod nizozemskim stručnjakom najproduktivniji. Računajući i tu utakmicu za Fulham te 41 koju je pod Jolovom palicom odigrao u HSV-u, Petrić zabija svakih 131,7 minuta kad ga vodi Nizozemac što je još bolje od onoga što traži Jol – jedan pogodak u svake dvije utakmice. A i što se asistencija tiče, pod Jolom je Petrić najproduktivniji u prosjeku. Ima ih devet u 2897 minuta igre, odnosno svakih 321 minutu jedna.

Sljedeći trener koji je u Petriću budio ono najbolje što se asistencija tiče bio je Christian Gross u Baselu, ali tamo je Mladen namještao pogotke suigračima svakih 537 minuta. Što se, pak, pogodaka tiče, na drugom je mjestu Thomas Doll (Borussia Dortmund) za kojega je Petrić zabijao svakih 166 minuta u prosjeku, za već spomenutog Grossa 171 minuta mu je trebala za gol, a za Bruna Labbadiju (HSV) 192 minute za pogodak.

– Visoka pobjeda nad Norwichem daje nam puno samopouzdanja. Ali, bio bih sretniji da sljedećih pet utakmica pobijedimo s 1:0, nego da nekoga razbijemo 5:0, a vikend nakon toga izgubimo – istaknuo je Petrić koji je posebno veseo bio zbog asistencije.

Petom je proigrao Alexa Kacaniklica za 4:0 i bacio navijače na Craven Cottageu u euforiju.

– Drago mi je zbog asistencije, ali još više mi je drago što smo svi igrali dobro, ne samo 2-3 igrača i što smo igrali kao momčad. Fantastičan dan! – zaključio je Petrić temu “Norwich”, koja mu je osim pogodaka i asistencije, te pohvala diljem Otoka donijela još jednu stvar – mogući povratak u reprezentaciju!

Izbornik Igor Štimac u prvi mah nije to rekao baš tim riječima, ali Mladenov povratak nije ni odbacio.

– Zašto ne, nisam nikoga otpisao. Svi kandidati koji su to bili i prije i sad su u krugu reprezentativaca – istaknuo je Štimac da bi ovih dana ipak razotkrio karte:

– Mladen Petrić i Josip Šimunić vraćaju se u konkurenciju. Oni nisu ni po čemu novi igrači. Imaju iskustvo i klasu i veselim se njihovoj formi.

Štico očito nije ostao imun na sjajne predstave Petrića u Fulhamovom dresu ovoga ljeta. Naime, osim ta dva pogotka u službenom debiju, hrvatski je napadač bio vrlo učinkovit i u pripremnom razdoblju, postigavši pet pogodaka u šest nastupa za Fulham. Da se nešto valja iza brda po pitanju reprezentacije, dao je nagovijestiti i sam Petrić.

Najbolja ljetna kupovina

– Moram razgovarati s novim izbornikom i vidjeti na čemu smo – rekao je Mladen, a sudeći prema Štimčevoj izjavi očito su pronašli zajednički jezik, pa će u kvalifikacijskim utakmicama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu protiv Makedonije i Belgije Petrić dobiti priliku da ponovo navuče kockasti dres koji je posljednji put oblačio prije više od godinu dana, u lipanjskoj kvalifikacijskoj utakmici za Euro s Gruzijom u Splitu.

I dok je reprezentacija izgledna opcija, navijači Fulhama s Petrićem sigurno mogu računati do kraja sezone, koliko ima dogovorenu suradnju s londonskim klubom, a kako je počeo, nikoga ne bi začudilo da uskoro zatraže novi “autogram” na ugovor. Uostalom, neki su ga otočni portali već proglasili ponajboljom ljetnom kupovinom, a kod velike većine je u momčadi kola i među pet heroja prvoga kola Premijerne lige uz bok zvijezdama kao što su Chelseajev Belgijac Eden Hazard, Samir Nasri iz Manchester Cityja...

Samo će Mladen morati pripaziti da u trenucima euforije nakon pobjede nad nekim velikanom engleskoga nogometa ne zapali šal toga kluba jer tko zna gdje će ga nogometna karijera odvesti. No, teško će hrvatski nogometaš ponoviti pogrešku iz mladosti kad je 2003., kao 22-godišnjak, prilikom proslave naslova sa svojim tadašnjim klubom Grasshopperom u trenucima najvećeg veselja zapalio šal rivala iz Basela. Samo godinu dana kasnije, Petrić je za tri milijuna eura prodan u – Basel. Navijači toga kluba kritizirali su ga zbog toga poteza, ali utišao ih je pogocima. I obranama! Oni zagriženiji nogometni fanatici sigurno se sjećaju utakmice Basela s francuskim Nancyjem, u studenom 2006. Švicarci su u posljednjim sekundama utakmice ostali s igračem manje nakon što je zbog prekršaja u šesnaestercu isključen vratar Constanzo, a kako je trener Gross već napravio sve tri izmjene na gol je morao stati neki igrač iz polja. Petrić je šprintao iz protivničkog u vlastiti šesnaesterac i bez razmišljanja uzeo rukavice, stao na gol, skinuo udarac Michaela Chretiena i sačuvao bod svojoj momčadi! Ni to, nažalost po Petrića, nije bilo dovoljno da Basel izbori nokaut-fazu.

Ako ništa drugo, Petrić je barem ostvario svoj san. Kad su ga hrvatski iseljenici u Švicarskoj, u razgovoru za lokalne novine 2003. pitali što mu je nogometna želja, kratko je odgovorio:

– Igrati u nekoj od najjačih europskih liga.

Prošao je Njemačku, a sad je stigao i do vrhunca – engleske Premijerne lige. Manchester United već čeka iza ugla...

Ključne riječi

Komentara 1

CA
canajisraM
17:06 27.08.2012.

Covjek odigrao JEDNU dobru utakmicu i vac ga kuju u oblake...... Eeeeeeeeeeeeeee sto je novinarski posao

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije