DODJELA U PARIZU

Modrić poručio tko treba osvojiti zlatnu loptu: 'Vidite što radi ove sezone, zaslužio je pobijediti'

storyeditor/2024-10-23/PXL_REU_290424_113819558.jpg
24.10.2024.
u 22:31

Kako stvari stoje, ponovno će na ceremoniji u Parizu najbrojnija biti delegacija Real Madrida, kluba s čak šestoricom nominiranih nogometaša (među kojima nema Luke Modrića): Englezom Bellinghamom, Španjolcem Carvajalom, Nijemcima Kroosom i Rüdigerom, Urugvajcem Valverdeom i favoriziranim, 24-godišnjim Brazilcem Víniciusom Júniorom.

U ponedjeljak, 28. listopada, u pariškom Théâtre du Châtelet s početkom u 20.45, održat će se najprestižnija svjetska nogometna svečanost u čast pojedinca – dodjela Zlatne lopte France Footballa, priznanja za najboljega nogometaša svijeta u ovoj kalendarskoj godini. Ove godine Zlatna lopta bit će dodijeljena 68. put, odnosno taj kontinuitet traje od 1956., s izuzetkom 2020., pandemijske godine.

Kako stvari stoje, ponovno će na ceremoniji u Parizu najbrojnija biti delegacija Real Madrida, kluba s čak šestoricom nominiranih nogometaša (među kojima nema Luke Modrića): Englezom Bellinghamom, Španjolcem Carvajalom, Nijemcima Kroosom i Rüdigerom, Urugvajcem Valverdeom i favoriziranim, 24-godišnjim Brazilcem Víniciusom Júniorom.

Nakon utakmice Lige prvaka Real Madrid – Borussia Dortmund 5:2, u kojoj je Vínicius postigao tri pogotka, kapetan Real Madrida Luka Modrić bio je upitan: tko bi trebao osvojiti nagradu za najboljeg nogometaša svijeta ove godine?

– Imamo ovdje nekoliko igrača koji bi mogli osvojiti nagradu. Vínicius je definitivno tu. Ne samo zbog večerašnje utakmice, cijele sezone je nevjerojatan. Jedva čekamo vidjeti tko će je osvojiti. Ali, kad vidite kako je igrao prošle i što radi ove sezone, posebno nakon ove večeri, zaslužuje pobijediti – odgovorio je Luka, a na njega se nadovezao trener Carlo Ancelotti izjavivši:

Tri kategorije odabira

– Rijetko će neko drugi odigrati ovako drugo poluvrijeme. Ovo ne govorim samo zbog tri pogotka, već zbog njegova karaktera. Osvojit će Zlatnu loptu, ne zbog ovog večeras. Ova tri gola mu se već gledaju za sljedeću Zlatnu loptu.

Zlatnu loptu dodjeljuje međunarodni žiri sastavljen od specijaliziranih novinara, s po jednim predstavnikom iz zemalja najboljih 100 reprezentacija s Fifine rang-liste. Iz Hrvatske još od 1991. godine glasa današnji suradnik Jutarnjeg lista iz Splita Zdravko Reić, a kriteriji za odabir svrstani su u tri kategorije: 1. individualne izvedbe, presudni i impresivan karakter; 2. momčadske izvedbe i postignuća; 3. klasa i ferplej.

VEZANI ČLANCI:

Brazilac Vínicius Júnior ove sezone u 14 nastupa ima osam golova i sedam asistencija. Prema Transfermarktu, vrijedi 200 milijuna eura, a u Real je stigao iz Flamenga za 45 milijuna eura prije šest godina. Za Real Madrid u 278 nastupa ima 91 gol i 82 asistencije. Ako je on doista pobjednik, u tome pogoci protiv Borussije Dortmund doista nisu presudni jer je deadline za glasanje bio sredinom rujna. U tom trenutku onaj tko je eventualno Víniciusu dodijelio najviše bodova – a glasači šalju poredak svojih 10 najboljih – honorirao mu je osvojene naslove europskog i španjolskog prvaka s Real Madridom, te osvojeni europski Superkup. Vincius je u finalu Lige prvaka protiv Borussije Dortmund (2:0) postigao drugi pogodak. Međutim, najboljim igračem tog finala na Wembleyu bio je proglašen Dani Carvajal. Taj Španjolac ove godine ima sve osvojene trofeje kao i Vínicius, ali je pritom osvojio i naslov europskog prvaka sa Španjolskom, međutim treba imati na umu kako – nikada jedan desni bek nije bio proglašen Zlatnom loptom.

Navijači osuđeni

Uz ime Víniciusa Júniora veže se jedan događaj iz lipnja ove godine koji je bio presedan u europskom nogometu. Trojica navijača Valencije osuđena su tada na osam mjeseci zatvora zbog zločina iz mržnje prema igraču Real Madrida Víniciusu Júnioru, što je prva presuda donesena za rasističke uvrede na nogometnim stadionima u Španjolskoj.

– Ova presuda odlična je vijest za borbu protiv rasizma u Španjolskoj jer popravlja štetu koju je pretrpio Vínicius Jr. i šalje jasnu poruku ljudima koji idu na nogometni stadion vrijeđati da će ih La Liga identificirati, prijaviti i pretrpjet će kaznene posljedice za svoje ponašanje – izjavio je tom zgodom predsjednik La Lige Javier Tebas.

Kad smo već kod Víniciusa, njegovu petogodišnju karijeru u reprezentaciji nije obilježio niti jedan izvanredan uspjeh. Na Svjetskom prvenstvu 2022. godine Brazil je u četvrtfinalu ispao od Hrvatske, u utakmici u kojoj je najmoćnijeg brazilskog napadača VJ-a u džep pospremio – Josip Juranović. Na Copa Américi 2021. Vini je s Brazilom na domaćem tlu bio poražen u finalu od Argentine, a u ovoj godini Brazil je na Copa Américi ispao u četvrtfinalu od Urugvaja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije