SJAJNA MOMČAD

Monaco je jedan od najtežih mogućih protivnika Dinamu. Igru im krase mnoge vrline, ali imaju slabost

Ligue 1 - AS Monaco v Montpellier
Foto: Manon Cruz/REUTERS
1/5
01.10.2024.
u 07:00

Hütterova momčad na početku ove sezone izgleda još bolje nego prošle. U prvenstvu imaju pet pobjeda i remi te su na vrhu izjednačeni s PSG-om, dok su sezonu u Ligi prvaka otvorili pobjedom protiv Barcelone

Po onome što prikazuje proteklu godinu dana, Monaco je definitivno najzahtjevniji protivnik kojeg je Dinamo mogao izvući iz četvrte jakosne skupine u ždrijebu za Ligu prvaka. Nakon što su sezonu 2022./2023. završili prilično ispodprosječno, šestim mjestom na ljestvici, na ljeto 2023. u klub je stigao Adolf Hütter, bivši trener Salzburga, Young Boysa, Eintrachta i Borussije (M). Austrijski stručnjak vrlo je brzo posložio momčad sa svojim zahtjevima te je Monaco prošlu sezonu završio s drugim mjestom u francuskoj Ligue 1 i povratkom u Ligu prvaka.

Međutim, ovog ljeta činilo se da će Monacu i Hütteru biti teško nastaviti u tom ritmu. Prvo, klub je bio primoran raskinuti ugovor s Wissamom Ben Yedderom, čovjekom koji je pet sezona u nizu bio najbolji strijelac momčadi te postao drugi najbolji strijelac u klupskoj povijesti, budući da je osuđen na uvjetni zatvor zbog silovanja, a nakon ponavljanja zlodjela prijeti mu dugotrajna zatvorska kazna. Nadalje, transfer iz Monaca u Milan napravio je drugi ključni igrač, zadnji vezni Youssouf Fofana koji je igrama u Monacu dogurao i do statusa francuskog reprezentativca. Osim njih, Monaco je ostao i bez prvotimaca kao što su stoper Guillermo Maripán te veznjak Mohamed Camara.

Djelovalo je kao da će Monaco teško nadomjestiti takve gubitke, no Hütterova momčad na početku ove sezone izgleda još bolje nego prošle. U prvenstvu imaju pet pobjeda i remi te su na vrhu izjednačeni s PSG-om, dok su sezonu u Ligi prvaka otvorili pobjedom protiv Barcelone. Klub je tijekom ‘mercata’ potrošio 74 milijuna eura na odštete te uspio nadomjestiti gubitke. Najviše se tu misli na veznjaka Laminea Camaru koji je zasad vjerojatno najbolji igrač Monaca ove sezone, a stigao je iz Metza.

GALERIJA Bjelica pobjedom proslavio povratak u Dinamo! Plavi u velikom stilu najavili kraj krize

Ligue 1 - AS Monaco v Montpellier
1/51

Ono što krasi Monacov kadar jest širina kadra, odnosno podjednakost kvalitete između prvotimaca i pričuva. Primjerice, u njihovom 4-2-2-2 sustavu za pozicije ofenzivnih veznjaka konstantno se rotiraju Golovin, Minamino, Akliouche i Ben Seghir. Jako je teško pogoditi tko će biti starter, kao i sa stoperima gdje mogu startati Salisu, Kehrer, Singo i Mawissa. U napadu su udarne strijele Švicarac Breel Embolo i Amerikanac Folarin Balogun, a najčešće s klupe svoju priliku čeka ultratalentirani 18-godišnjak George Ilenikhena koji je zabio gol i Barci.

Što se tiče samog stila igre, ono najvažnije u Monacu su kretnje bez lopte, i u posjedu i izvan posjeda. Posjed se temelji na tome da nesebičnim kretnjama suigrači jedni drugima stvaraju ili novu opciju za dodavanje ili prazan prostor za iskorištavanje, a to rade jako efektivno zbog brzine igrača u momčadi. Izvan posjeda su iznimno agresivni, što najbolje dokazuje podatak da su prvi u ligi po uspješnim startovima (23 po susretu), a u toj rubrici uglavnom budu ekipe iz donjeg doma ljestvice koje se brane, ne ekipe kao Monaco koji ima više od 60 posto posjeda po utakmici. Dakle, najviše ih krasi trka, a s druge im je strane najveća mana realizacija, budući da su od 23 velike prilike ove sezone promašili njih 17.

VIDEO Prvi trening Nenada Bjelice kao novog/starog trenera Dinama

Ključne riječi

Komentara 2

JU
JurekJuric
08:32 01.10.2024.

Drugim riječima mnogo zuje a malo meda daju...

Avatar fidelio
fidelio
07:32 01.10.2024.

Jedina im je slabost to što nas neće nakantati baš toliko jako kao Bayern. Ostalo su priče za malu djecu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije