KOMPROMIS FIA i FOTA se dogovorile; Mosley odlazi

Montezemolo: Pobijedila je pamet, a ne ludilo

Autori: Totalsport, A. V.
24.06.2009.
u 13:34

FIA i FOTA ipak su uspjele doći do kompromisa. Na sastanku u Parizu dogovoreno je kako će se momčadi dogodine nadmetati u samo jednom natjecanju.

Dvije su se strane sukobile oko planiranog proračuna i tehničkih pravila za sljedeću sezonu. Ipak, pronašle su rješenje, a kao dio dogovora, Mosley se pristao ne kandidirati na sljedećim izborima za predsjednika FIA-e.

- Neće biti nikakvog raskola. Dogovorili smo redukciju troškova. Vozit će se samo jedno natjecanje, ali cilj nam je za dvije godine vratiti se na troškovnu razinu s početka 90-ih - kazao je Mosley.

Uoči sastanka, čelnik FIA-a naglašavao je kako isključuje mogućnost svojeg odstupanja kao dijela dogovora između strana te je najavljivao svoju novu kandidaturu. Smatrao je kako samo FIA i njeni članovi trebaju odlučivati tko i kako će je voditi, nikako ne momčadi niti pojedinici.

Bilo kako bilo, čini se kako je Mosley ipak odlučio odstupiti kada mu listopadu završi četvrti mandat na čelu FIA-e, a prijetnje koje je upućivao Ferrariju, McLarenu, BMW Sauberu, Renaultu, Toyoti, Red Bullu, Toro Rossou i Brawn GP-u, više neće imati značaja.

Bernie Ecclestone izrazio je svoje zadovoljstvo što je na sastanku na kojem je sudjelovalo 120 članova FIA-e, prevladao ''zdrav razum''. No, sigurno nije samo on sretan, nego svi poklonici najeltinijega automobilističkog natjecanja koji će i dalje moći uživati u prestižu formule 1.

Montezemolo: Pobijedila je pamet
Luca di Montezemolo, predsjednik FOTA-e i šef Ferrarijeva koncerna, te predsjednik tog talijanskog giganta u Formuli 1, zadovoljan je učinjenim u srijedu.

Podsjetimo da je sastanak u Parizu između Udruženja momčadi Formule 1 (FOTA) i Međunarodne federacije autosporta (FIA) donio smirenje na toj relaciji, te da se neće dogoditi raskol, koji je mogao izrežirati najtamniji scenarij.

Izbjegnuta je tako podjela Formule 1 na dva dijela, te je dogovoreno smanjenje troškova, a predjsednik FOTA-e, koja je u svom okrilju imala osam momčadi Formule 1 (Ferrari, McLaren, BMW Sauber, Renault, Toyota, Red Bull, Toro Rosso i Brawn GP) Luca di Montezemolo, sve je komentirao sljedećim riječima:

- Prevladala je logika. Naši zahtjevi su bili razumni, pošteni i logični. Sretan sam što je prevladala pamet, a ne ludilo - rekao je Talijan i dodao:

- Još postoje stvari koje moramo utanačiti i dogovoriti. No, opet smo na pravom i dobrom putu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije