GRIGORIJ SURKIS Šef Ukrajinskog saveza vrlo je moćan iako je bio suspendiran zbog mita

Najbogatiji Uefin čovjek dolazi svojim avionom

06.06.2009.
u 09:46

Kao i svaki veliki predsjednik, šef Ukrajinskog nogometnog saveza Grigorij Surkis (60) u Zagreb dolazi privatnim zrakoplovom. To je onaj isti avion kojim su Zdravko Mamić i Ognjen Vukojević lani odletjeli iz Zagreba na potpis ugovora s kijevskim Dinamom.

10-18 milijardi dolara
Prema nekim procjenama, Surkis je težak između 10 i 18 milijardi dolara, no nema ga na popisu svjetskih milijardera, službeno čak ni među pet najbogatijih Ukrajinaca. Za usporedbu, bogatstvo gazde Šahtara Rinata Ahmetova procijenjeno je na 31 milijardu dolara.

Surkis je, međutim, bez prave konkurencije najbogatiji Uefin dužnosnik, član Izvršnoga odbora od 2004. godine. Nyon ga se jednom odrekao, kada je španjolskom sucu Nietu prije 15 godina poslao 50.000 eura i skupocjene bunde, a odnedavno je izrastao u najmoćnijega Platinijeva čovjeka u istočnoj Europi. Gazda Eura 2012., kijevskog Dinama, saveza. Čovjek koji nam je oteo EP iako je u Cardiff došao kao autsajder. No, upravo taj nas je debakl naučio da Surkisa nikada ne smijemo podcijeniti. Ni danas, a još manje u jesen, kada ćemo dva puta igrati s Bjelorusima.

Ne ide u SAD
Grigorij Surkis rođen je 1949. godine u Odesi. Diplomirao je na Prehrambenom fakultetu u Kijevu nakon čega se zaposlio u Ministarstvu hrane i vina. Poslije se prebacio na gradnju i prodaju stanova, potom je ušao u posao s naftom i u tzv. grupu sedmorice, skupinu od sedam ukrajinskih poslovnih ljudi koji kontroliraju većinu gospodarstva u toj državi s naglaskom na energente, luke, industriju papira, metalnu industriju, rafinerije, medije... Svoje je poslovno carstvo gradio preko koncerna Slavutič koji je poslije prodao. Surkis ne želi ići u SAD jer su ga tamo optužili za kriminal i korupciju...

Surkisov je životni projekt Euro 2012. godine, prvenstvo koje gradi cijela Ukrajina, čiji je šef njegov prijatelj Markijan Lubkivskij, donedavni veleposlanik u RH.

A omiljena Surkisova igračka kijevski je Dinamo. Iako je osvojio naslov prvaka, potjerao je trenera Sjomina jer je od Šahtara ispao u polufinalu Kupa i Kupa Uefe. Vukojević mu je jedan od najomiljenijih igrača...

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije