ZANIMLJIV POPIS

Najboljih 11 koji ne idu u Katar: Tri dinamovca, Dalićev neželjeni i posuđenik iz Moskve

Zagreb: Hrvatski izbornik Zlatko Dalić održao konferenciju za medije nakon pobjede nad Danskom
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/5
10.11.2022.
u 13:20

Hrvatski nogomet diči se brojnim sjajnim internacionalcima. Nisu, međutim, svi u mogućnosti ići na Mundijal, ali kvalitetom se ističemo toliko da još jednu vrhunsku ekipu možemo napraviti samo od igrača koji su izostali s konačne liste putnika.

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić objavio je popis putnika na Svjetsko prvenstvo u Katru.

Na njemu se nalazi 26 imena, što je za neke malene zemlje poput Hrvatske, koje nemaju mnogo kvalitetnih igrača, možda i previše. Za samu Hrvatsku, pak, premalo je. 

09.11.2022., Zagreb - Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko odrzao je konferenciju za medije u Pivani na kojoj je objavio popis igraca za Svjetsko prvenstvo u Katru. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Naime, skraćivanje proširenog popisa od 34 imena rezultiralo je time da će neki sjajni domaći igrači morati ostati kod kuće. A neki mjesto nisu pronašli ni na njemu...

Iako je kao četvrtog golmana, koji je kasnije ispao, Dalić uvrstio Nediljka Labrovića, Rijeka se ne snalazi u novoj sezoni HNL-a, a nakon poraza protiv BSK Bijelog Brda nisu više ni u Kupu.

Stoga bi poziciju vratara zauzeo Dominik Kotarski, čuvar mreže u grčkom PAOK-u, prethodno 'jedinica' Gorice. Ove je sezone obranio kazneni udarac i triput svoj gol sačuvao netaknutim.

23.09.2022., Pula - Kvalifikacijska utakmica za Europsko prvenstvo 2023., Hrvatska U21 - Danska U21. Dominik Kotarski Photo: Srecko Niketic/PIXSELL
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL, ilustracija

Na pozicijama stopera nalaze se Duje Ćaleta-Car (Southampton) i Marin Pongračić (Lecce), koji su bili na proširenom popisu, ali su zbog jake konkurencije u središnjem dijelu obrane izostavljeni. 

U Dinamo je stigao kao veznjak, no Robert Ljubičić danas je prije svega lijevi bek. Samo tri mjeseca na Maksimiru bila su dovoljna da osvoji simpatije navijača i potakne HNS da ga 'preotmu' od Austrijskog nogometnog saveza. Na svoj će debi, ipak, još malo pričekati. 

16.10.2022., stadion Maksimir, Zagreb - SuperSport HNL, 13. kolo, GNK Dinamo Zagreb - NK Varazdin. Robert Ljubicic Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpic/PIXSELL, ilustracija

Filip Uremović u berlinskoj je Herthi primarno stoper, dok je u reprezentaciji igrao na desnoj strani obrane. Povremeni bek vatrenih standardan je prvotimac u glavnom gradu Njemačke.

Sva tri igrača koja smo odlučili uvrstiti u vezni red imaju ili su imali doticaja s Dinamom. Jedna od najvećih dvojbi izbornika bila je oko toga hoće li uzeti Kristijana Jakića ili Josipa Mišića. Veznjak Eintrachta na kraju je dobio kartu, a dinamovac ostao u Zagrebu.

24.02.2022., stadion Maksimir, Zagreb - Uzvratna utakmica sesnaestine finala UEFA Europske lige, GNK Dinamo - FC Sevilla. Josip Misic Photo: Marko Lukunic/PIXSELL Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Luka Ivanušec, jedan od najmlađih debitanata u 'kockicama', za Hrvatsku je prvi put nastupio još prije Svjetskog u Rusiji, bilo je to u siječnju 2017. Danas je ustaljen među modrima, s dva pogotka i četiri asistencije u novoj sezoni. 

Inače igrač moskovskog Dinama, sada na posudbi u Bologni, Nikola Moro treći je adut na sredini terena. Bio je već u nekim kombinacijama kod Dalića, debitirao u ožujku, ali nije se našao ni na proširenom popisu.

A kod Dalića ni u jednoj kombinaciji nije bio Ante Rebić. Poznato je zašto: Milanov napadač je po završetku prošlogodišnjeg Eura istaknuo kako mu je žao što nisu imali 'nekog da iskoristi ovu generaciju'.

Soccer Football - Serie A - AC Milan v Udinese - San Siro, Milan, Italy - August 13, 2022 AC Milan's Ante Rebic reacts REUTERS/Daniele Mascolo Photo: Daniele Mascolo/REUTERS
Foto: Daniele Mascolo/REUTERS

Nakon uspješne prošle sezone u Italiji, Josip Brekalo vratio se u Wolfsburg. Iako je ondje trener Niko Kovač, Brekalo je tek zamjena i još nije ulovio formu kakvom se predstavio u Torinu - odigrao je tek tristotinjak minuta, nedovoljno za nacionalni dres. 

Najraspoloženiji ofenzivac Hrvatske je Antonio Čolak, s 15 golova u 25 nastupa za Rangerse, koji zaključuje postavu. Prednost je dobio Ante Budimir, igrač španjolske Osasune. Zbog izostavljanja Čolaka navijači iz Škotske Daliću su poželjeli da mu Katar bude zadnje natjecanje.

October 8, 2022, Glasgow, United Kingdom: Glasgow, , 8th October 2022. .Antonio Colak of Rangers scores his second and Rangers third goal during the cinch Premiership match at Ibrox Stadium, Glasgow. Photo via Newscom Photo: Neil Hanna/NEWSCOM
Foto: Neil Hanna

POSTAVA

Vratar: Dominik Kotarski

Braniči: Robert Ljubičić, Duje Ćaleta-Car, Marin Pongračić, Filip Uremović

Vezni: Josip Mišić, Luka Ivanušec, Nikola Moro

Napad: Ante Rebić, Antonio Mirko Čolak, Josip Brekalo.

>> VIDEO: Kladionice Vatrenima daju manje od 2% šanse za osvajanje Svjetskog prvenstva u Kataru

Komentara 12

AM
Ameise
14:57 10.11.2022.

Skotski navinaci pozeljeli Dalicu da mu ovo bude zadnje natjecanje 😂😂😂 Pa kod nas godinama 'eksperti' to traze a gospon Dalic pravi rezultate i baca ih na aparate 😏

DI
Diosiario
16:01 10.11.2022.

Jadni Petar Musa, on ne može biti u prvih 11 čak ni i ovoj luzerskoj postavi, jer čovjek samo ogra za tamo neku Benficu koja u osmini finala lige prvaka igra protiv Bruggea, zabio tri gola u zadnjih 7 dana, i vjerojatno je problem u tome što nema menadžera i nije potekao ni u jajduku ni u dynamu niti su ga prodavale šoše i mamići nego se momak sam izborio za poziciju u velikom europskom klubu, dvostrukom europskom prvaku i osmerostrukom finalistu, a možda je problem i u tome što se prekriži svaki put kad zabije gol. A možda je problem i u tome što je skoku dominantan kao Mandžukić, što ima nogometnu inteligenciju kao Modrić a to se najbolje vidi po tome kako izbjegava zaleđe, kako igra bez lopte i otvara teren i kako igra presing, možda zbog toga kako žustro napada prvu stativu, možda zato što zatvorenih očiju zna svaku kretnju koju kao centarfor treba napraviti.

BL
blekpanther
22:14 10.11.2022.

Zamisli bisera: Škotski navijači poželjeli Daliću da mu to bude posljednje SP, a standardni Filip Uremovic nije odigrao ni minuta u posljednih pet Hertini utakmica!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije