Odlikovanje američkom Hrvatu

Najtrofejniji NFL trener Bill Belichick, američka sportska ikona, odlikovan Redom Danice hrvatske

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas
1/4
31.05.2024.
u 17:44

Najtrofejniji trener američkog nogometa u svakoj prilici ističe svoje hrvatsko podrijetlo pa je zato od hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića i odlikovan za osobite zasluge u sportu

U Hrvatsku je u petak doputovao jedan od najslavnijih američkih Hrvata Bill Belichick (72). A on je radi neumornog isticanja svog podrijetla i zemlje svojih predaka na najvećoj američkoj sportskoj sceni odlikovan Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara.

Državno je to odlikovanje kojeg dodjeljuje predsjednik Republike Hrvatske (u ovom mandatu je to Zoran Milanović) hrvatskim i stranim državljanima za osobite zasluge u sportu. Nakon što mu je na Pantovčaku uručio odlikovanje, predsjednik Milanović se s Belichickom zadržao u srdačnom razgovoru.

A ovdje je riječ o najvećem treneru u povijesti američkog nogometa, jedinom stručnjaku koji je osvojio šest naslova nacionalnog i devet naslova konferencijskog prvaka. Dakle, Belichick je šest puta osvajao Super Bowl, najgledaniju utakmicu u povijesti američkog sporta. Dan je to koji je postao neformalni američki blagdan i u kojem je najveću trenersku slavu osvojio upravo potomak hrvatskih iseljenika iz Draganića, nedaleko od Karlovca.

Belichick je rođen u Nashvilleu a njegovo prezime američka je verzija prezimena Biličić kako se prezivao njegov djed Ivan koji je sa suprugom Marijom (djevojački Barković) krajem 19. stoljeća emigrirao iz tadašnje Austro-Ugarske u jedno manje mjesto pored Pittsburgha. A o svemu tome Belichick će pričati kao sudionik ovogodišnjeg Sunset Sports Media Festivala na kojeg ga dovodi još jedan slavni američki Hrvat, višestrukog nagrađivani sportski producent Pete Radovich. A zahvaljujući njemu došlo je i do da se Belichicku uruči državno odlikovanje kojeg je zaslužio koristeći svaku priliku da istakne svoje hrvatsko podrijetlo. A to se nije događalo samo u NFL-ovu "mjesecu baštine" već i u raznim prigodama kao što redovne NFL utakmice na kojima je nosio hrvatski dres ali i press konferencije pa je tako uoči jedne gledao nastup hrvatske nogometne reprezentacije na SP-u u Kataru kazavši nazočnim novinarima da je sretan što reprezentacija zemlje njegovih predaka igra tako dobro.

Upravo zbog toga, Belichick bi u ponedjeljak u Rijeci, prije i za vrijeme prijateljske utakmice Hrvatske i Sjeverne Makedonije, trebao biti poseban gost Hrvatskog nogometnog saveza. A ondje bi se trebao susresti i s Lukom Modrićem, svjetskim velikanom soccera odnosno, takozvanog, europskog nogometa.

Kako neslužbeno saznajemo, u ponedjeljak bi Belichicka trebao primiti i hrvatski premijer Andrej Plenković koji, navodno, za slavnog američkog Hrvata priprema posebno iznenađenje.


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije