ČEKA SE DESETLJEĆIMA

Novi Maksimir koštat će do 100 milijuna eura. Tomašević: 'Razgovori s Kaptolom bliže se kraju'

Zagreb: Svečana loža na stadionu Maksimir tijekom utakmice između Dinama i Rijeke
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
01.08.2023.
u 18:00

Grad Zagreb na korištenje daje zemljište, država pak ulaže dio kapitala, a dio se očekuje od privatnih investitora. Gdje će se točno osigurati značajan iznos sredstava zainteresirane strane tek trebaju dogovoriti, a bitno je definirati i na kojem će se mjestu prioriteta nakon štete od potresa i nevremena te vremena krize i inflacije naći izgradnja novog stadiona

Najviši rang hrvatskog nogometa, SuperSport HNL od ove je godine prvi puta u svojoj povijesti dobio i najviši standard glede infrastrukture. Osječka Opus arena na Pampasu kadrovima s domaćih utakmica dala je europski štih. 

O utakmicama na kojima neće gorjeti na suncu, kisnuti za vrijeme pljuska ili se smrzavati zimi u glavnom gradu Hrvatske navijači najtrofejnijeg domaćeg kluba sanjaju već godinama, a vjerojatno ne bismo pogriješili da napišemo i desetljećima

GALERIJA Plenković u Velikoj Gorici: 'Ovaj kamp bit će baza. Ulaganja idu dalje'

Zagreb: Svečana loža na stadionu Maksimir tijekom utakmice između Dinama i Rijeke
1/12

Novi maksimirski stadion tema je obećanja svaki put kada reprezentacija ili Dinamo ostvare neki uspjeh, no izgleda da su nakon tri međunarodne medalje u pet godina stvari napokon krenule u ozbiljnijem smjeru. Vlada je početkom srpnja maksimirski stadion u Zagrebu te stadion Poljud u Splitu označila sportskim građevinama od nacionalnog interesa. 

– Broj gledatelja na utakmicama te značaj nogometa u RH u odnosu na loše stanje kapitalne nogometne infrastrukture, koje je bitna za daljini razvoj sporta razlog su da upravo prve sportske građevine proglašene građevinama od nacionalnog interesa budu upravo nogometni stadioni – pojasnila je tada ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Broj registriranih nogometaša u svakom trenutku iznosi više od 100.000, osobito djece i mladih, a velik je i broj registriranih klubova, broj domaćih i međunarodnih klupskih natjecanja, dodala je i spomenula i hrvatske medalje obrazlažući odluku koja će državi omogućiti sufinanciranje rekonstrukcije i izgradnje dostojnih sportskih zdanja. 

VEZANI ČLANCI:

Resorna je ministrica jučer s gradonačelnicima Zagreba i Splita, Tomislavom Tomaševićem i Ivicom Puljkom održala sastanak na tu temu, a na današnjoj je konferenciji za medije zagrebački gradonačelnik komentirao o čemu s razgovaralo.

– Najviše riječi bilo je o modelu suradnje na projektima vezanima uz stadion i bit će potrebno neko vrijeme kako bismo ustanovili na koji način možemo ostvariti doprinos Grada u projektu oko stadiona – kazao je Tomašević.

Ponovio je i kako Grad Zagreb na korištenje daje zemljište, država pak ulaže dio kapitala, a dio se očekuje od privatnih investitora. 

– Plan je da stadion uz sportske ima i ostale komercijalne sadržaje, primjerice ugostiteljske objekte, hotele, garaže,...– dodao je.

VEZANI ČLANCI:

Troškovi gradnje u ovom se trenutku procjenjuju između 70 i čak 100 milijuna eura, potvrdio je gradonačelnik, a na ključno pitanje kada će se ti milijuni pretvoriti u građevinske radove odgovorio je da je urbanističko-arhitektonski natječaj završen.

– S Vladom aktivno radimo na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa s Kaptolom i tu smo napravili dobar napredak te bih ocijenio da se to bliži kraju – zaključio je Tomašević.

Na kraju, gdje će se točno osigurati ranije spomenut značajan iznos sredstava zainteresirane strane tek trebaju dogovoriti, a bitno je definirati i na kojem će se mjestu prioriteta nakon štete od potresa i nevremena te vremena krize i inflacije naći izgradnja novog stadiona. 

Maksimir tako ostaje na relativno dugom štapu, ono što je izgledno da će prije ugledati svjetlo dana je rekonstruirana Kranjčevićeva. O detaljima kako će stadion izgledati smo pisali ranije, a podsjetimo da je plan da radovi počnu na proljeće i traju 12 mjeseci. 

VIDEO Amerikanac opet zaludio Split: Zabio Rijeci, Poljud eksplodirao

Komentara 26

MA
matkopeic
18:34 01.08.2023.

Obrana za obranom, to ide iz usta Tomaševića. Kao treba odrediti prioritet u odnosu na obnovu potresom oštećenih zgrada. Jasno, lažna dilema, jer obnova ide iz EU sredstava, a stadion jasno ne može iz tog izvora. Jao si nama kada imamo takvog gradonačelnika kojem se fućka za simbol grada/Dinamo, a za Vatrene uopće ne mari. Bože daj nam gradonačelnika koji će voliti svoj grad, naš Zagreb.

ZM
zm1
18:29 01.08.2023.

Privatni kapital u osijeku napravi stadion bez problema avovdje se mudruje ,te iskazuju triskovi od 70 do 100 mil eura , znaci 30 milijuna spremno za korupciju i krađu

BU
BURA92
23:35 01.08.2023.

admin? što je sporno U mom komentaru? napisao sam tj citirao: grad dodjeljuje zemljište, reče naš dični gradonačelnik.. zemljište gradsko ili crkveno? zašto brišeš komentare!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije