Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMJENA PRAVILA

Novi potez FIFA-e promijenit će nogomet kakvog poznajemo, revolucija je na pomolu

Moskva. Finale SP-a u nogometu , Francuska - Hrvatska
Foto: David Klein/PRESS ASSOCIATION
1/2
17.05.2024.
u 10:02

Po uzoru na tenis, svaka će momčad imati pravo dvaput tražiti pomoć VAR-a na jednoj utakmici. Treneri će tako moći naložiti sucima da pogledaju spornu situaciju na ekranu

Održan je Kongres FIFA-e, Svjetske nogometne federacije u Bangkoku. A predsjednik Gianni Infantino objavio je vijest da će se krenuti u promjenu nogometnih pravila, napose onih koja su vezana uz VAR-sustav. Po novome će, jednom kada to pravilo stupi na snagu, VAR postati još učinkovitiji, a igra na terenu neće se toliko dugo prekidati.
 
- Razvit ćemo i poboljšati VAR. Taj sustav koristi 65 nacionalnih saveza, ali sad ćemo ga unaprijediti. Stvorili smo bazičniju tehnologiju s manje kamera i bez sudaca koji odlučuju, tako da će to biti svima dostupno i lakše za implementaciju. Taj sustav se već testira. Funkcionirat će tako da će trener svake momčadi imati pravo tražiti pomoć VAR-a dva puta po utakmici. Ako se nakon tako zatražene provjere promijeni inicijalna odluka suca, momčad koja je zatražila provjeru imat će i dalje pravo na dvije provjere. Ako, pak, nakon ovako zatražene provjere VAR potvrdi odluku suca s terena, onda momčad koja ju je tražila gubi pravo na jednu provjeru po svom zahtjevu - rekao je Infantino.

Komentari na ovu promjenu su raznoliki, no više je onih kojima se sviđa. Još uvijek se ne zna kada bi ovo moglo postati službeno, no zna se da će iz temelja promijeniti nogomet. U košarci i hokeju na ledu postoje "challenge", trenerski ili igrački zahtjevi da se pogleda određena situacija. Sada bi i u nogometu treneri mogli naložiti sucima da odu pogledati sporan trenutak.

- Drago nam je vidjeti da Fifa kroz svoje aktivnosti i ulaganja maksimalno podupire razvoj nogometa u cijelom svijetu. Raduje me što smo kroz bilateralne sastanke, ali i neformalna druženja, još jednom dobili potvrdu ugleda HNS-a i hrvatskog nogometa jer nas cijeli svijet cijeni zbog rezultata koje postižemo te sjajnih igrača koje razvijamo iz male baze koju imamo - rekao je predsjednik HNS-a, Marijan Kustić.

Inače, objavljeno je i niz promjena glede FIFA-inih natjecanja. Brazil je dobio domaćinstvo ženskog SP-a 2027. godine, a već 2026. krenut će se s organizacijom ženskog SP-a i za klubove. Svake godine će se održavati Svjetsko U-17 prvenstvo za mladiće, a U-20 Mundijal bit će svake dvije godine.

Ključne riječi

Komentara 4

ST
Stručnjak
13:32 17.05.2024.

Francuzima u finalu s ove slike nije trebalo pravo na traženje VAR-a, nego im je sudac ispunio želju. Ma mrš.

KR
KritičarVL
12:00 17.05.2024.

To je trebalo uvesti odmah prvi dan kad je i VAR soba počela raditi... u Američkom nogometu to postoji odavno...

TR
Treborzg
18:23 17.05.2024.

FIFA na svojem kongresu nije najavila nikakvu revolucionarnu promjenu VAR-a niti će treneri moći tražiti provjeru. FIFA uvodi potpuno novu tehnologiju namijenjenu nižim i amaterskim ligama koja se zove Football video assistant

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije