Sukob s mamićem

Odvjetnici tvrde da Eduardo ima šanse dobiti slučaj na sudu

'03.07.2007., London, United Kingdom - Eduardo da Silva potpisao za Arsenal. Zoran Mamic, Dudu i Niky Vuksan.  Photo: Slavko Midzor/24sata'
Slavko Midzor/PIXSELL
20.10.2012.
u 20:30

Kad je građanski ugovor – koji jedna strana naziva pokroviteljskim, a igračeva menadžerskim – potpisan, Mamić je bio član Dinamova izvršnog odbora, a njegova menadžerska agencija MSA radila je punom parom...

Hrvatski reprezentativac Eduardo da Silva otkrio je kako su mu svi računi i imovina u Hrvatskoj blokirani na temelju ovršne isprave jer nije plaćao ono što je morao Zdravku Mamiću po građanskom ugovoru koji su sklopili na početku njegove karijere. Prema tom ugovoru Eduardo Mamiću mora dati osam milijuna kuna. Napadač reprezentacije prvi je igrač koji je progovorio o građanskom ugovoru s Mamićem, a Dudu ne želi niti čuti za nagodbu, nego vjeruje da će sud taj ugovor proglasiti ništavnim.

Mafija dolazila u Dinamo

O slučaju Eduardo Zdravko Mamić je pak svojedobno rekao:

– Čovjeku sam dao milijun eura svog novca, novca svoje maloljetne djece. Vodio sam ga liječniku, platio operaciju trbušnog zida. Ja sam bio ulagač u talentirano dijete koje nema financijskih mogućnosti za trenere, vitaminizaciju, testiranja na fakultetu, nutricioniste... Bio sam tada opremljen bolje nego Dinamo danas, imao sam Zvonka Komesa, bio sam avangardan. Platio sam mu i svadbu, kupio dva auta, vratio kredit za stan od 250 tisuća eura, isto toliko sam mu dao da kupi mami kuću u Brazilu. Sve sam to dao Eduardu!

Dudu je dio tih troškova opovrgnuo, a sporan je i potencijalni sukob interesa jer Mamić je tada, 2000. godine, bio član Dinamova Izvršnog odbora. A Mamić Soccer Agency (MSA) radila je punom parom... Danas mu, kao izvršnom predsjedniku, zakon to sigurno ne bi dopustio.

U kronologiji odnosa Zdravka Mamića i Eduarda posebno je zanimljiv transfer u Arsenal 2005. godine. Mamić je govorio da mu je zbog tog transfera u klub dolazila i mafija, odnosno utjerivači novca.

– Kad je prelazio u Arsenal, menadžer mu je bio moj sin Mario. Kad smo došli u London, iz Arsenala su nam uvjetovali da u tom poslu budu i dva brata Kašmiri, pakistanski agenti. I mi, ne želeći pokvariti posao stoljeća, pristajemo da oni budu partneri Marija Mamića. On se s njima dogovara da proviziju od Arsenala dijele 50:50. I dođe prva rata i oni to dijele po dogovoru. Eduardo odlazi u Arsenal, a kad je shvatio da mu neću dati Dinamov novac, otkazuje ugovor mome sinu. Arsenal Mariju prestaje uplaćivati novac, a braća Kašmiri putem srpskog i bosanskog podzemlja dva puta meni šalju frajere koji za njihov račun žele naplatiti cjelokupno pravo na transfer – otkrio je lani Mamić.

Sud često štiti slabijega

Slučaj su komentirala i dvojica uglednih odvjetnika, Silvije Hraste i Veljko Miljević.

– Mislim da bi slučaj prije mogao dobiti Eduardo. Ne mogu tvrditi da je taj ugovor bio lihvarski, no sudska praksa često štiti slabijeg, a u ovom je slučaju to Eduardo – govorio je lani, kad se priča zakotrljala, Hraste.

Miljević je dodao:

– I Mamić i Eduardo djelomično su u pravu. Taj ugovor ima i elemente menadžerskog i pokroviteljskog. U prve tri-četiri godine, dok Eduardo nije puno zarađivao, on je bio pokroviteljski, a sad je sigurno menadžerski. Zato će sudac imati težak posao...

Ključne riječi

Komentara 7

LI
list68
10:26 21.10.2012.

U ovom trenutku, pred Hrvatskim sudovima, Eduardo nema što tražiti. Da Mamić nema "podršku", politike, već bi odavno napustio dynamo, ali i sport uopće. I za Mamićevog "uvlakača", mohita, nije Eduardo prevario Souzu, već Mamić. Malo se informiraj o slučaju, s kojim se Souza još nije sasvim pomirio.

SP
spancro
11:13 21.10.2012.

eduardo je u pravu a mamic je dobio vise nego sta mu pripada ko zna koliko je dobio ispod stola i vidio priliku da jos vise drmne od eduarda.

NY
nybomber
08:49 21.10.2012.

Da se razumijemo, nije meni Mamić simpatičan. No, u ovom trenutku Eduardo jednostavno nije u pravu. Zna on to dobro, no, kao što je mohito napisao, želi se izvući i ništa ne platiti ljudima koji su uložili konkretan novac u njega, kao što je to već ranije činio. A pričati o "ropskom" ugovoru nakon kojeg ti tvojih 80 % promanja iznosi milijune i milijune eura, a koje ne bi ni u ludilu vidio da te nisu izvukli iz brazilske vukojebine i kasnije od tebe napravili vrhunskog nogometaša - sasvim je deplasirano. Čudi me jedino da se ljudi koji su bez posla ili rade za crkavicu, sažaljevaju nad jednim euro milionerom, koji priča da bi eto bio siromah i gladan a onda uđe u svoj Bentley ili neko slično vozilo. Ono što je meni najrealnije u ovakvom slučaju, je da se postigne nagodba o fixnoj cifri i da se ugovor prekine. Neka se dokazima izvidi što je Mamić točno uložio, a sigurno je uložio dosta, i da se to završi. Eduardo ne može očekivati da iz čitave priče izađe bez ikakvog plaćanja. Ako da, onda je to pravna besmislica prvog razreda. Ajde upitajte se koliko ukupno vratite novca za bankovni kredit za stan ili auto, da o švicarcima ne govorim...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije