TREBA MU VREMENA

On je Dalićevo otkriće koje zaslužuje priliku: Opasan je kao vrag, ali mana koju ima je kronična

Osijek: Susret Hrvatske i Poljske u 2. kolu Lige nacija
Foto: Borna Jaksic/PIXSELL
1/4
09.09.2024.
u 20:30

Njegovo forsiranje može donijeti reprezentaciji puno benefita. Pa ako i nije zabio u prva dva nastupa, možemo to podvesti pod debitantsku tremu u uglednome društvu

Nakon dvije utakmice Lige nacija konstatacija ostaje ista kao i na počecima svih jesenskih ciklusa još od 2012. godine: Hrvatska i dalje nema "stalnoga predstavnika" u špici, odnosno golgetera na kojega se može osloniti. To proizlazi i iz statistike za 2024. godinu: u njoj je Hrvatska u devet utakmica postigla 14 pogodaka, od toga je dva puta bila počašćena autogolovima (Albanca Gjasule i Portugalca Dalota) pa je tako broj autogolova jednak učinku naših središnjih napadača, u koje ne ubrajamo Kramarića: Budimir 1, Petković 1, Matanović 0. Pa kad smo već kod svih strijelaca, najefikasniji naši igrači u ovoj godini bili su Modrić i Majer s po tri pogotka, dva je zabio Kramarić, po jedan Vlašić i Marco Pašalić.

Iz ovoga proizlazi kako rebus neefikasnosti napadača još nije riješen, no nešto se ipak pozitivno počelo događati. Novo lice u reprezentaciji, 21-godišnji Igor Matanović jako je zanimljiv materijal, kao igrač koji beskompromisno i uporno napada suparnikovu zadnju liniju, koji je u šesnaestercu stalno na lopti, opasan kao vrag, ali nažalost i kronično – neprecizan. Statistika na Sofascoreu kaže da je Matanović u utakmici s Poljacima od ukupno šest šutova samo jednom gađao u okvir gola – kada mu je šut s distance poljski vratar s lakoćom obranio – te jednom pogodio gredu. Najmanje dvije situacije pred poljskim golom bile su darovi s neba za svakoga napadača, na žalost ne i za Matanovića. Koljena su zaklecala u ključnim trenucima. U utakmici s Portugalom imao je tri šuta u okvir i jedan izvan okvira. Sofascore mu kao vrlinu navodi sposobnost pozicioniranja, a kao manu – slabiju kontrolu lopte. Ta mana, eto, dolazi na naplatu na mjestu koje je za napadača od najvitalnijega značenja – pred golom.

Foto: SofaScore

Grafika: SofaScore za Večernji list

Pa ipak, Matanović je Dalićevo otkriće i njegovo forsiranje može donijeti reprezentaciji puno benefita. Najprije, Igor je tek 21-godišnjak i tek krči svoj put na prvoligaškoj sceni, a da ne vrijedi, sigurno ne bi bio u Eintrachtu, u kojemu je na pripremama briljirao. Dalje: Igorova pojava zaoštrava konkurenciju među napadačima i tjera Petkovića i Budimira na još veći angažman. Pa ako i nije zabio u prva dva nastupa, možemo to podvesti pod debitantsku tremu u uglednome društvu – naime, Igor je tek prije tjedan dana upoznao Luku Modrića, Matea Kovačića i Ivana Perišića. S te strane nemir u Igorovim nogama i glavi potpuno je razumljiv.

I još nešto: Hrvatska je još od 2018. godine u potrazi za novim Mandžukićem, igračem koji terorizira suparničke obrane, a istodobno ima golgetersku moć najviše kategorije. Mario Mandžukić debitirao je za reprezentaciju s 21 godinom te već u svom drugom nastupu, 10. rujna 2008. protiv Engleza u Zagrebu, postigao svoj prvijenac. A znate li koliko mu je trebalo za drugi gol? Čak 14 nastupa – zabio ga je tek 12. listopada 2010. Norveškoj u Zagrebu.

FOTO Ovdje živi hrvatska elita: U nestvarnom luksuzu u centru Zagreba uživaju Dalić, Kramarić, Petir...

Osijek: Susret Hrvatske i Poljske u 2. kolu Lige nacija
1/22

Komentara 4

Avatar marsijaneri
marsijaneri
21:57 09.09.2024.

Moje 50 godina dugačko praćenje Bundeslige dobiti će jedan novi fokus praćenja Igora Matanovića. Potpuno je pogrešno od ovog dečka stvarati "budućenog ovog ili onog" - on je to što je, dečko od 21 godinu s puno potencijala. Statistički gledano on je 7.665 (plus - minus) na ovome svijetu a od toga samo neznatan broj dana u profesionalnom nogometu. Drugo ćemo vidjeti. Želim mu puno, puno sreće ma gdje bio i gdje igrao.

EJ
ejStef
07:20 10.09.2024.

Fenomenalan, otriće, itd, a nije dao gol. Imao je poprilično šansi, neke je i sam izborio, no daleko je to od igrača kakvog Hrvatska treba. Od nekih 15 šansi i polušansi, pri tome nekoliko mrtvaca, nije dao niti jedan gol... S takvim učinkom niti u Lokomotivi ne bi mogao igrati, a oni razvijaju i čekaju mlade igrače... Dečko treba kvalitetnog osobnog trenera i još dosta utakmica, pa tek onda u reprezentaciju.

PO
podanak
01:44 10.09.2024.

Nije ga otkrio Dalić nego mediji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije