Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJVEĆE POJAČANJE

Osijek doveo bivšeg skauta Benfice, svojedobno je odbio Mourinha i Manchester United

Screenshot Twitter/NK Osijek
11.01.2024.
u 14:40

- Klubovi žele uspjeh, ali ne znaju put do njega. Odbio sam puno ponuda. Ja želim biti onaj koji je odgovoran za stvaranje tog puta i za mene je to jako važno. Odlazim tamo gdje mi vjeruju i gdje će mi dozvoliti da idem putem koji smatram ispravnim i gdje ću moći reći da sam uspio ili posrnuo zbog svojih ideja, a ne tuđih - rekao je Boto nekoliko dana prije nego što ga je Osijek i službeno predstavio

Najzvučnije pojačanje ovog zimskog prijelaznog roka je predstavljeno u NK Osijeku. Poznati portugalski lovac na talente Jose Boto (57) je i službeno postao sportski direktor kluba s Grada na Dravi. Osijek je njegov angažman potvrdio kratkim videom u kojem Boto poručuje "Bacimo se na posao".

Boto je daleko najveće ime u povijesti Nogometnog kluba Osijek na ovakvim visokim pozicijama. Riječ je o čovjeku koji je tri godine bio skaut, a potom osam godina bio šef skautske službe u Benfici klubu koji je upravo u tom periodu zaradio više novca na transferima od ijednog drugog kluba na svijetu. 

Nakon 11 godina provedenih u Lisabonu Boto je bio i šef skautske službe u Šahtaru iz Donjecka od 2018. do 2021. godine, a posljednji angažman bio mu je onaj sportskog direktora grčkog Paoka, od prosinca 2021. do srpnja 2023. godine. 

Dok je bio šef skautinga u Benfici, Jose Boto otkrio je Angela Di Mariju, koji je poslije prodan Real Madridu za 35 milijuna eura. Zatim Axela Witsela (prodan Zenitu za 40 milijuna eura), Nemanju Matića, koji je otišao u Chelsea za 25 milijuna eura. Njegovo otkriće su i David Luiz (prodan u Chelsea za 25 milijuna eura), slovenski vratar Jan Oblak (prodan u Atletico Madrid za 16 milijuna eura), Ederson (prodan u Manchester City za 40 milijuna eura).

Kad se pod jedan zajednički nazivnik stave svi ovi navedeni igrači, stigli su u Benficu za ukupnu odštetu od 27 milijuna eura, a ukupno su prodani za 181 milijun eura. Ova imena i brojke vrlo dobro sugeriraju o kakvom je uspješnom skautu riječ.

Zanimljivost oko Botove karijere je i da ga je svojevremeno jedan od najuspješnijih trenera Jose Mourinho tražio za mjesto sportskog direktora u Manchester Unitedu te i uspio nagovoriti čelnike kluba da ga pokušaju angažirati, no Botu se te 2018. godine više sviđao projekt Šahtara, u kojem je također ostvario vrhunske rezultate i transfere. 

Iako je i nakon angažmana u Paoku imao mnoge ponude vrhunskih klubova, Boto ima vrlo kvalitetan i promišljen razlog zašto dolazi baš u Osijek, koji je ipak koja stepenica niže od klubova u kojima je dosad radio. 

- Osjećam se dobro jer mislim da mogu donijeti nešto novo tom klubu. Ne želim biti samo jedan u strukturi nego odgovoran za sportsku politiku i sportsku strategiju. Želim otići u klub koji vjeruje u moje ideje te da zajedno kreiramo strategiju koja će omogućiti klubu da napreduje. Danas većina nogometnih klubova sportskog direktora doživljava samo kao nekoga tko pregovara s igračima, ali ja želim imati aktivan glas u sportskoj politici i biti uključen u funkcioniranje kluba - rekao je nedavno Boto u podcastu Final Cut, te dodao:

- Klubovi žele uspjeh, ali ne znaju put do njega. Odbio sam puno ponuda. Ja želim biti onaj koji je odgovoran za stvaranje tog puta i za mene je to jako važno. Odlazim tamo gdje mi vjeruju i gdje će mi dozvoliti da idem putem koji smatram ispravnim i gdje ću moći reći da sam uspio ili posrnuo zbog svojih ideja, a ne tuđih.

VEZANI ČLANCI:

Zanimljivo, Boto je prve konekcije u Osijeku ostvario preko osječkog trenera Antonija Bošnjaka kad se 2017. u Hrvatskoj održavalo Europsko prvenstvo za nogometaše do 17 godina. Tada je Bošnjak bio trener u Akademiji Krpan-Babić te ga je zapala uloga Botovog domaćina.

Portugalski menadžer najviše konekcija i mladih talenata dovodi iz južnoameričkih zemalja, ali ima i vrlo dobre poveznice diljem Europe. 

Podsjetimo, Osijek je bez sportskog direktora bio još od 3. listopada 2023. godine kad je otkaz na toj funckiji uručen Ivici Kuleševiću, a navijači su na njegovog nasljednika morali čekati čak više od tri mjeseca.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije