BEĆARAC NA SAN SIRU

Osijek je zaustavio Milan, a slavni Baresi uspio u onom što nije u finalu SP-a: Dao gol iz penala!

Zagreb: Konferencija za novinare izbornika U-19, U-21 i A reprezentacija
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/5
25.10.2022.
u 08:05

I Osijek je, poput Dinama, gostovao na Meazzi u službenoj utakmici, a bili su pod takvim dojmom da gotovo nisu znali gdje se nalaze.

Slavni Milan nije u tadašnjem Srednjeeuropskom ili Mitropa kupu u Jugoslaviji igrao samo protiv Dinama 1966. godine. Rijetki će se sjetiti kako je Milan u studenome 1981. godine bio gost i – osječkog Gradskog vrta. I to Milan koji je u to vrijeme već bio dvostruki europski prvak (1963., 1969.), a te 1981. povratnik u prvu talijansku ligu. Jednako kao što se Osijek u istoj sezoni vratio u jugoslavensko prvoligaško društvo.

Upravo su ta prva mjesta u drugoligaškoj konkurenciji Osijeku i Milanu i omogućili nastup u Mitropa kupu, u kojemu su se natjecali klubovi iz Austrije, Mađarske, Jugoslavije, Čehoslovačke, Italije, Švicarske i Rumunjske.

Osijek je, pred dvije tisuće gledatelja u Gradskom vrtu, s gigantom iz Milana remizirao 1:1! Akter te utakmice bio je jedan od najslavnijih Osijekovih nogometaša svih vremena, danas 73-godišnji Ivica Grnja.

- Tu utakmicu u Osijeku pamtim naravno po iznenađujućem rezultatu, ali i po nastupu slavnoga talijanskoga reprezentativca Fulvia Collovatija. Taj je središnji branič igrao maestralno, takvom je lakoćom čitao naše napade, nije nasjedao na naše driblinge... da sam ostao zadivljen – prisjeća se Grnja slavnoga Talijana, koji je godinu kasnije s azzurrima postao svjetski prvak.

17.10.1990., Zagreb - Hrvatska nogometna reprezentacija uoci prve sluzbene i prijateljske utakmice Hrvatske protiv reprezentacije SAD-a u kaficu Charlie, prije odlaska na Trg bana Josipa Jelacica gdje su pogledati novo postavljen spomenik bana Jelacica. Photo: Sinisa Hancic/PIXSELL
Foto: Sinisa Hancic/PIXSELL

Ali, Osijek protiv Milana nije pokleknuo, podsjećamo Grnju.

- Imao sam tada dojam da su nas Talijani malko podcijenili, a u nama je proradio naš slavonski inat, pa smo pred kraj utakmice izjednačili pogotkom Ilije Šormaza – istaknuo je Grnja.

Osječani su protiv Milana igrali u sastavu: Alempić, Huljić, Lulić, Dumančić (od 70. Šormaz), Žeravica, Maričić, Šmudla, Popović, Nikezić, Lukačević (od 67. Rašić), Grnja. Trener je bio Andrija Vekić.

Kako se tada Mitropa kup igrao po skupinama, uzvratna utakmica Milan – Osijek odigrana je 21. travnja 1982. godine na San Siru. Tamo je Milan slavio s 2:1.

- Joooj, kada smo mi, seljačići sa slavonskih livada vidjeli taj golemi stadion San Siro, za nas je to bilo čudo! Jako smo respektirali Milan i taj ambijent. Gotovo da nismo znali gdje se nalazimo – nasmijao se Ivica Grnja.

14.09.2022., stadion San Siro, Milano - UEFA Liga prvaka, 2. kolo, skupina E, AC Milan - GNK Dinamo. Photo: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Jeste li ikada u karijeri zaigrali na većemu stadionu?

- Jesam, za olimpijsku reprezentaciju Jugoslavije nastupio sam protiv Irana u Teheranu pred sto tisuća gledatelja – uzvratio je Grnja.

Za Osijek su na San Siru su zaigrali: Alempić, Žeravica, Meter, Dumančić, Kalinić, Džeko, Popović, Todorović (od 80. Maričić), Dilber, Rakela, Grnja (od 46. Perić). Strijelac je bio Rakela u 46. minuti, a momčad je vodio Josip Duvančić.

U dresu Milana u toj utakmici nastupio je jedan od njegovih najvećih nogometaša u povijesti, kolosalni srednji branič, tada tek 22-godišnji Franco Baresi. Dapače, Baresi je protiv Osijeka postigao pogodak za 2:0, i to – iz jedanaesterca.

Foto: 'nph / Alterphotos'

Za one koji ne znaju, Baresijeva najveća trauma u igračkoj karijeri promašeni je jedanaesterac 1994. godine u finalu Svjetskog prvenstva Brazil – Italija u američkoj Pasadeni.

Osijek je u toj sezoni zauzeo treće mjesto u skupini Mitropa kupa, iza Milana i čehoslovačkog kluba Vitkovice, a posljednji je bio mađarski Haladas.

>> VIDEO: Nikica Pavlek, navijač u Salzburgu: 'Ja mislim da će Dinamo danas dobiti 2:0. Imaju kvalitetnu ekipu'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije