Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TAKTIČKE VARIJANTE

Ovo su sastavi Rijeke i Dinama koji će večeras istrčati u velikom derbiju

Dinamo i Rijeka sastali se u 6. kolu SuperSport HNL-a
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/7
05.05.2024.
u 08:36

Utakmica u kojoj će oba protivnika biti motivirana, ali i oprezna jer s neodlučenim rezultatom i Dinamo i Rijeka ostaju u igri.

Sergej Jakirović i Željko Sopić zadnjih su dana najviše razrađivali taktičke varijante za utakmicu koja bi, po mnogima, mogla biti ključna u završnoj borbi za naslov prvaka. Utakmica u kojoj će oba protivnika biti motivirana, ali i oprezna jer s neodlučenim rezultatom i Dinamo i Rijeka ostaju u igri. 

Govorimo li o strogo taktičkim postavkama, Rijeka bi se plavima mogla suprotstaviti u 4-1-4-1 formaciji, dok će Dinamo u 3-4-1-2 tražiti svoje prilike. U zadnjoj liniji, Rijeka ima sjajnog Niku Galešića koji ove sezone igra u odličnoj formi, već je neko vrijeme na oku izbornika Zlatka Dalića, a dodatnu širinu u defenzivnom i ofenzivnom skoku ima u Radeljiću. Ne treba zanemariti činjenicu da su, do utakmice s Lokomotivom, primili najmanji broj pogodaka u dosadašnjem dijelu sezone. To bi bila najlogičnija stoperska varijanta jer ovaj dvojac u obrani zaista odlično funkcionira.

U veznom redu je Dinamo u prednosti jer plavi imaju iskustvo i individualnu kvalitetu. Sopić pak, s druge strane može računati možda na veću dozu agresivnosti, no njegova momčad igrala je puno manje ovakvih utakmica pod posebnim pritiskom. To bi mogao biti jako važan faktor. U Dinamovoj taktičkoj varijanti s tri igrača u zadnjoj liniji svakako bi Rijeci dobro došao Mirko Marić, ponajprije zbog svog iskustva igranja u Italiji. No, on je, čini se upitan, zbog posljedica iz utakmice protiv Lokomotive. 

U ovom trenutku obje momčadi imaju napadačke opcije podjednakog kapaciteta i slične forme. U toj varijanti, visoko i široko postavljena krila, Pjaca i Pašalić, mogli bi Dinamu stvoriti probleme. Stoga je jasno da će Dinamu biti ključno zatvoriti Pjacu i ne dopustiti mu manevarski prostor u kojem se može razigrati i svojom individualnom kvalitetom eventualno i riješiti pitanje pobjednika. 

Važno će također biti zatvoriti Fruka koji ima odličan pregled igre ali i kontrolirati Hodžine ulaske iz drugog plana. Rijeka, s druge strane, mora pronaći način kako iskontrolirati tri igrača Dinamove zadnje linije kada imaju loptu i pokušati ih natjerati na pogrešku u opasnoj zoni. Možda i najjači Dinamov forte u ovom je trenutku Bruno Petković, najvažnije za Riječane da se ne okrene licem prema golu u opasnoj zoni. To najčešće rezultira pogotkom. Također, Vidović je u zadnje vrijeme golgeterski raspoložen, a Sopić je sigurno naučio iz prethodnih utakmica u kojima mu je Kaneko radio puno problema. Pitanje je hoće li se Sopić usuditi promijeniti taktičku varijantu protiv Dinama.

Očekivani sastavi:

Rijeka: Labrović - Smolčić, Mitrović, Radeljić, Goda - Selahi - Pašalić, Hodža, Fruk, Pjaca - Ivanović 
Dinamo: Nevistić - Gabriel, Theophile, Ristovski - Perković, Vidović, Mišić, Sučić - Baturina - Petković, Kulenović/Brodić

 
Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Diktatura pederijata
Diktatura pederijata
13:57 05.05.2024.

U veznom redu je Dinamo u prednosti jer plavi imaju djelitelje pravde, VAR sobicu te iskustvo i individualnu kvalitetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije