HRVAT UPOZORAVA

Plavi, oprez: 'Mislite da ćete lako s Azerima? Pa znate li što su napravili tom njemačkom stroju?'

Dinamo i Šibenik sastali se u 3. kolu SuperSport HNL-a
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/4
18.08.2024.
u 07:00

Dinamo je sigurno pojedinačno kvalitetniji, ali očekujem dvije podjednake utakmice. Dinamo ih mora ozbiljno shvatiti, u suprotnom neće biti dobro. Znate kako je kod nas, često je percepcija javnosti da su to tamo neki gorštaci sa štapovima, ili nekada ribari - kaže nam Krunoslav Rendulić

Iz Azerbajdžana, zemlje iz koje dolazi sljedeći Dinamov europski suparnik Qarabag, javio se jedini hrvatski trener koji radi u tamošnjoj ligi, Krunoslav Rendulić (50) koji vodi momčad Sabaha. Prije negoli smo progovorili o Qarabagu, osvrnuli smo se na Sabahovo ispadanje iz Europe ovoga tjedna.

– U 2. pretkolu Konferencijske lige izbacili smo favorita, Maccabi Haifu, pa su sada svi ovdje očekivali i prolaz protiv irskoga St. Patrick'sa. Međutim, ponovilo se ono što se u nogometu događa stotinu puta: ako nisi maksimalan protiv svih te ako napraviš i najmanju pogrešku, onda to platiš. Mi smo u obje utakmice s Ircima imali po jednoga isključenoga igrača; najprije u 52., a onda već u 27. minuti. Budimo realni, koga ćeš ti u Europi pobijediti s desetoricom igrača? – počeo je svoju priču Vinkovčanin na klupi Sabaha, nekad trener Gorice, Šibenika, mostarskog Zrinjskog...

Doveli dvojicu vratara

Ipak, Rendulić je u prošloj sezoni bio heroj navijača svojega kluba jer je Sabah ipak izveo na europsku scenu.

– U posljednjih 11 kola osvojio sam najviše bodova u ligi, 24. Kada sam preuzeo momčad, bili smo šesti na ljestvici, ali smo u toj završnici prvenstva – u kojoj smo pobijedili i prvaka Qarabag i Neftči u gostima – dogurali do trećega mjesta.

VIDEO: Hajduk već priznao potpuni poraz? Kalinić: 'S Dinamom se nemamo što uspoređivati. Kvalitetniji su'

Okrenuli smo se Qarabagu. Nekada ste bili suigrač sa Sergejom Jakirovićem u Kamen Ingradu, je li vas kontaktirao zbog informacija o Qarabagu, pitali smo Rendulića.

– Nije još, što ne znači da neće. No ja taj Qarabag počnem intenzivnije pratiti i analizirati tek kada mi dolazi utakmica s njim. Njihove najveće kvalitete su sad već bogato iskustvo igranja u Europi, ne mijenjaju momčad, tek im je od važnih igrača otišao vratar Lunev u moskovski Dinamo pa su doveli našega Buntića i Poljaka Kochalskog – napominje Rendulić.

Usputna opaska: Fabijan Buntić je 27-godišnjak rođen u Stuttgartu, nikada nije branio u hrvatskom klubu, bio je naš reprezentativac U-18 i U-19, a u Qarabag je došao iz portugalske Vizele i sada je prvi vratar prvaka Azerbajdžana.

Vi ste pobijedili Qarabag, kako vam je to uspjelo?

– To je otprilike kao da Gorica ili Slaven Belupo pobijedi Dinamo. Oni (Qarabag) baš su dominantna momčad u domaćoj ligi, svoju snagu su demonstrirali u Europi, gdje su u do zadnje minute bili ravnopravni s Bayerom. Na svih pozicijama u momčadi su poduplani, imaju dobre strance, a svi najbolji azerbajdžanski igrači igraju kod njih. Ta momčad je izuzetno napadački moćna, s jako velikim talentom. U domaćoj ligi pravilo je da u prvih 11 moraju igrati četvorica Azera, dok u Europi oni maksimalno koriste svoje strance. Brazilac Juninho jako je dobra špica, a u tranziciji može razmontirati svaku momčad. Taj je "ubio" Leverkusen", zabio im je u obje utakmice! Qarabag je dobar u posjedu, ali zaista ima ubitačnu tranziciju; Juninho, pa Alžirac Benzia i Francuz Zoubia – ta dvojica pakleni su igrači. Jaki na lopti, nepredvidivi... Ma taj je Qarabag zaista ozbiljna momčad i zaslužuje svaki respekt. Bit će to težak suparnik Dinamu.

Dinamo je sjajno krenuo u prvenstvu, treba li Qarabag to respektirati?

– Naravno, međutim Dinamo je do sada odigrao samo tri utakmice ove sezone, a Qarabag već šest, od toga četiri europske. I imaju standardnu momčad od prošle godine, dok Dinamo ima nekolicinu novih igrača. I sada je Qarabag odgodio svoju prvenstvenu utakmicu ovoga vikenda, pripremajući se za Dinamo – ističe Rendulić i dodaje:

Foto: Denis Kapetanovic

Uvijek pun stadion

– Dinamo je sigurno pojedinačno kvalitetniji od Qarabaga, ali očekujem dvije podjednake utakmice. Dinamo ih mora ozbiljno shvatiti, u suprotnom neće biti dobro. Znate kako je kod nas, često je percepcija javnosti da su to tamo neki gorštaci sa štapovima, ili nekada ribari. Pa ja sam i Osječanima rekao uoči Zire: "Ljudi, nemojte se šaliti s njima, oni su ozbiljna momčad!". Ova liga je jako intenzivna i dinamična, i ti ni protiv jednoga suparnika ne možeš reći da imaš sigurne bodove. I taj Qarabag, kada igra europske utakmice, stadion mu je uvijek pun.

Zanimljivost je da Qarabag ima trenera koji ga vodi već 16 godina.

Gurban Gurbanov ima sve ovlasti, on selektira igrače, on je Bog i batina, njemu se nitko ne miješa u posao – kaže Rendulić.

Na kraju, osvrnimo se i na posljednji Qarabagov europski ispit: izgubio je doma od Ludogoreca 1:2, a potom u gostima slavio sa 7:2!

– Doma su izgubili, a bili su dominantni, bolji, dogodi se to u nogometu. A onih sedam komada? Da, zabili su sedam, a mogli su još četiri zabiti! Čujte, Qarabag voli dominirati u posjedu, a kada je tako, to je neminovno, a kada su u tranziciji, dvojica stopera i dvojica veznih ostaju na vjetrometini, to je rizik. Ali, u toj tranziciji oni su Bugarima izašli pet puta 5 na 4, 5 na 3. To je Dinamu veliko upozorenje. I još nešto: u ovome play-offu Qarabag nema što izgubiti, jer mu je zajamčen plasman u Europsku ligu. Da, i Dinamu je također, ali Dinamo ipak ima pritisak plasmana u Ligu prvaka – zaključio je Krunoslav Rendulić.

Komentara 4

Avatar Castro
Castro
11:30 18.08.2024.

Ne znam čemu ovaj naslov !!! Tko je ikada izjavio da će lako sa Azerima?? Dinamo je ozbiljan klub i ne izlazi s takvim izjavama i kada igra protiv Oriovca i Novalje . Naravno da je oprez tu ali sigurno ne i bahatost. Sretno 💙

Avatar CUBE
CUBE
15:25 18.08.2024.

Dalmacija sva uz dinamo, nek se izmuče na 3 fronta pa pokušamo nešto

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije