Tko je prvi napadač HRVATSKE?

Kalinićeva pozicija sve jača, Mandžo više nije nedodirljiv

Nikola Kalinić
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
10.11.2015.
u 13:04

Samouvjereni Nikola upustio se u bespoštednu utrku za prvoga topnika Italije, što nikada nije uspjelo nijednom hrvatskom nogometašu. Dapače, posljednja naša zlatna kopačka u ligama petice bio je Alen Bokšić još 1993. godine u Marseilleu.

Znate li tko je, uz raspucanoga Nikolu Kalinića (11 pogodaka za Dnipro i Fiorentinu), trenutačno prvi hrvatski klupski strijelac u Europi? Nije teško pogoditi da je to Eduardo da Silva sa sedam pogodaka za Šahtar, igrač od kojega Čačić, na žalost, neće imati koristi.

Zamislite, Dudu je u Šahtaru zabio više nego Perišić, Olić i Kramarić zajedno, čak i više od Mandžukića, istina u neusporedivo slabijoj ligi od talijanske, ali opet – Eduardove brojke uvijek treba respektirati.

Borba će se razbuktati

I dok uoči sraza s Rusima u Rostovu na Donu (utorak, 17. studenoga) Čačić nema dvojbi tko je prvi napadač reprezentacije, suparništvo Kalinića i Mandžukića u sljedećim mjesecima tek ulazi u fazu razbuktavanja.

Prva špica u ovom trenutku, po izborniku, svakako je Nikola Kalinić.

– Nikola ima dobar kontinuitet u Italiji, a naravno da me veseli i da je Mandžukić počeo zabijati – kazao je jučer Čačić, koji će bolji uvid u stanje svojih trupa dobiti na današnjem poslijepodnevnom (17.30, Maksimir) i sutrašnjem prijepodnevnom vježbanju (11.00, Maksimir).

Kalinićevu argumentaciju danas je teško oboriti. Već sedam pogodaka za Fiorentinu u talijanskom prvenstvu i drugo mjesto ljestvice strijelaca, iza vodećeg dvojca, Edera i Higuaina.

Učinak ispod očekivanja

Samouvjereni Nikola tako se upustio u bespoštednu utrku za prvoga topnika Italije, što nikada nije uspjelo nijednom hrvatskom nogometašu. Dapače, posljednja naša zlatna kopačka u ligama petice bio je Alen Bokšić još 1993. godine u Marseilleu.

Bilo bi sjajno kada bi se u taj topnički maraton u Italiji uključio i Mandžukić, čiji je učinak u Juventusu za sada ispod očekivanja: dva pogotka u devet nastupa ili 506 minuta. Nikola je sjajno iskoristio i Mandžinu odsutnost protiv Bugara postigavši svoj sedmi pogodak za reprezentaciju. Tako bi se protiv Rusa moglo dogoditi ono na što je Mandžo najviše 'alergičan', da čak i on, nakon godina dominacije u špici, bude pričuva u najdražemu dresu. Makar privremeno.

Inače, pripreme za Rusiju već su krenule u neželjenom smjeru. Otpali su jedan po jedan Modrić (pošteda), Kovačić, Pjaca (mlada reprezentacija), Rakitić, Antolić (ozljeda), pa je pozvan Ivan Močinić iz Rijeke, nekadašnji Kovačev ljubimac. Loša je vijest i ozljeda Vedrana Ćorluke (kronično bolne tetive), koji će također vjerojatno biti pošteđen, ali Čačić neće zvati novoga čovjeka. Čak ni – Lovrena.

– Kada sam radio popis za Rusiju, Lovren je bio oporavljenik pa mu je došao novi trener i želio sam da ga akceptira. Zato ga nisam pozvao. To sam mu i objasnio. Lovren ostaje dio reprezentacije, to nije sporno – kazao je izbornik Ante Čačić.

>> Hrvatska nogometna reprezentacija unatoč pobjedama pala na ljestvici!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije