Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prošao obred

Prao ruke u vodi iz Drave i Mure, držao ih iznad svijeće: Ivica Kostelić postao član poznate udruge

Gardist2
Međimurska županija
08.12.2023.
u 11:40

Obred prisege sastoji se od toga da novi članovi peru ruke u vodi iz Mure i Drave, čime se aludira na odricanje od osobne koristi djelovanjem u udruzi

U udrugu Zrinska garda Čakovec primljeno je novih 30 civilnih članova, te trojice gardista koji su u prethodnom razdoblju uspješno prošli stažiranje. Tako su u povijesnu postrojbu Zrinske garde primljeni gardisti Milivoj Priher iz Svetog Jurja u Trnju, Andrija Železnjak iz Mihovljana i Marko Mihin iz Mačkovca, koji su, po svečanom obredu i polaganju prisege, primili sablju i značku udruge.

Među novim članovima udruge je i Ivica Kostelić. Obred prisege sastoji se od toga da novi članovi peru ruke u vodi iz Mure i Drave, čime se aludira na odricanje od osobne koristi djelovanjem u udruzi. U vodi je jadranska sol, što asocira na cjelovitost zemlje, ali i hrastova kora koja podsjeća na nehumano smaknuće Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana dekapitacijom na panju, te vino iz međimurskog vinogorja koje tijelu daje krepost. Držanje ruku iznad plamena svijeće simbolizira čišćenje duše te plemenitu i časnu ulogu članova Zrinske garde u društvu, kažu u udruzi.

Predsjednik Zrinske garde Đuro Bel istaknuo je da je ponosan što udruga ima toliki ugled da joj u članstvo pristupaju ljudi iz cijele zemlje i iz Mađarske. U Zrinskoj gardi djeluje 231 član.

VIDEO Što je s glavom?! Kamion na autocesti vozi suprotnim smjerom

Ključne riječi

Komentara 4

DM
drazen.muhvic
13:35 08.12.2023.

Još jedan vitez?

BO
BoljiSvijet
13:26 08.12.2023.

Šteta što nisam nikada čuo da je Ivica Kostelić barem posjetio za sv.Nikolu ili Božić nezbrinutu djecu u Nazorovoj..šteta šteta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije