TEŠKI UVJETI

Pripremali se na 25 stupnjeva u Sinju, a igrali u Zagrebu po snijegu i kiši

Zagreb: Europski kup nacija, Hrvatska - Malta
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
04.04.2022.
u 21:25

Ragbijaši Hrvatske pobijedili su Maltu (7:3) u svom trećem susretu južne Divizije I Europskog kupa nacija. Naši ragbijaši čvrsto drže prvo mjesto na tablici, a u subotu ih očekuje gostovanje u Nazarethu. Izrael ima utakmicu manje, ali i devet bodova manje

Ragbijaši Hrvatske nastavili su s nizom pobjeda u Europskom kupu nacija, južna Divizija I. Jučer su na stadionu Stjepan Spajić u Sigetu pobijedili Maltu sa 7:3 i tako zadržali prvo mjesto na tablici. Podsjetimo, nakon što je 2018. bez ijednog poraza ipak ostala bez razigravanja zbog skor razlike, Hrvatska je u 2019. ponovno zasjela na vrh ljestvice svoje jakosne skupine, nakon čega je natjecanje obustavljeno zbog pandemije koronavirusa. U novoj, postpandemijskoj sezoni, naši reprezentativci još jednom imaju šanse osvojiti skupinu i zaslužiti dugo očekivani prelazak u višu diviziju.

Bilo je teško zbog blata

Uoči utakmice himnu Hrvatske otpjevala je Albina, prošlogodišnja hrvatska predstavnica na Eurosongu. Zanimljivo je da je njezin bratić hrvatski dokapetan Mirko Grčić. Prigodne poklone za 50. nastup dobio je pak Nik Jurišić, kapetan Hrvatske kojem je pripala čast da posljednju loptu ispuca u aut, u trenucima kada je Malta žestoko napadala i kada je vrijeme curilo.

– Bilo je jako teško igrati zbog blatnjavog travnjaka. Nevjerojatno kako nas je vrijeme zateklo na dan utakmice – snijeg i kiša. A cijelo vrijeme smo se pripremali u Sinju na plus 25 stupnjeva. Morali smo napraviti novi plan igre. Utakmica je bila možda malo dosadna za gledanje jer se većinom igralo nogom – istaknuo je Nik.

Malta je povela s 3:0 u 6. minuti, pet minuta kasnije Ivo Perić rezultat je "pretvorio" u 5:3, a Jason Newton pogodio je za još dva dodatna boda. I to je bilo sve od pogodaka. U samoj završnici Malta je došla do ruba pretvaranja, ali naša je obrana izdržala.

U Izrael po novu pobjedu

– Neke naše pogreške dovele su nas u situaciju da smo se morali grčevito braniti u zadnjih desetak minuta. Imamo dosta mladu momčad i bila bi velika šteta da smo izgubili. Na kraju smo iz njihove pogreške osvojili loptu. Dogovorili smo se da iz "skupa" dođe do mene i da je ispucam u aut jer je ostalo do kraja samo nekoliko sekundi – istaknuo je Jurišić.

Za tjedan dana novi je susret, igramo u Nazarethu protiv Izraela koji ima utakmicu manje, ali i devet bodova manje.

– To će biti teška utakmica i sigurno će se igrati na plus trideset stupnjeva. Cilj nam je pobijediti i otići u višu diviziju koja je puno zahtjevnija, teža i za koju moramo imati mnogo veći izbor kvalitetnih igrača – zaključio je Nik.

02.04.2022., NSC Stjepan Spajic, Zagreb - Europski kup nacija, Konferencija 1 Jug, Hrvatska - Malta. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Bude li Hrvatska prva, plasirat će se u Trophy diviziju koja je druga po rangu u Europi, a u toj ligi igraju primjerice Belgija, Poljska, Švicarska, Litva...

Hrvatski izbornik Anthony Posa u igru je uključio sljedeće igrače: Ilija Biškić, Tomislav Fišić, Dominik Fišić, Marko Buljac, Andrija Galić, Nik Jurišić, Jan Vlašić, Fran Peršić, Matej Buljanović (svi Mladost), Ivan Josip Kordun, Luka Perlain, Krešimir Čorić, Ivo Perić, Ivan Jelavić Mitrović, Duje Plazibat (svi Nada), Stipe Žigo, Marin Miloš, Dražen Brčić Šušak, Marko Grčić, Nikola Pavlović (svi Sinj), Šimun Krmek, Vid Vukovac, Niko Vranešević (svi Zagreb), Filip Perica (Francuska), Jason Davor Newton (JAR), Alexander Bibic (Velika Britanija).

– Moram pohvaliti malo i naš zagrebački kvart Botinec koji je, eto, dočekao da ima reprezentativca Hrvatske u ragbiju. Nisam siguran da je Botinec u ostalim sportovima imao bilo kakve reprezentativce – ponosno je istaknuo tata Peršić.

Ovom utakmicom obilježen je i 60. rođendan Hrvatskog ragbijaškog saveza. Savez je osnovan 1. travnja 1962. godine u Zagrebu pod imenom Ragbi savez Hrvatske. Član međunarodnih organizacija postao je poslije osamostaljenja Hrvatske pa je tako postao član Međunarodnog saveza amaterskog ragbija, FIRA-e, 16. lipnja 1992., a Međunarodnog odbora ragbijskog nogometa, IRFB-a, 22. listopada iste godine. Susret osmog kola Prvenstva Hrvatske između Nade i Zagreba (studeni 2017.) prva je utakmica u povijesti hrvatskog ragbija na kojoj su pravdu dijelile tri sutkinje (glavna sutkinja Petra Drušković, pomoćne sutkinje Frančeska Pleština i Margarita Mratović). Glavna sutkinja tog susreta prva je hrvatska sutkinja s međunarodnim ragbi 7 i ragbi 15 certifikatima koja je prvu utakmicu Prvenstva Hrvatske sudila 2014. godine.

>> Hrvatska skupina na SP-u:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije