DIAEURO TEAM CROATIA

Put do uspjeha Hrvatske futsal reprezentacije osoba s dijabetesom

DIAEURO TEAM CROATIA
09.07.2024.
u 15:00

DIAEURO TEAM CROATIA, tj. Hrvatska futsal reprezentacija osoba s dijabetesom osnovana je 2012. godine, odnosno od samog početaka stvaranja europske DiaEuro organizacije čiji je inicijator dijabetički savez Ukrajine. Od tada, naši su reprezentativci na deset prvenstava osvojili čak devet medalja, te samim time slove kao najtrofejnija DiaEuro reprezentacija. Kada govorimo o reprezentaciji, govorimo o osobama s dijabetesom tipa 1 koje, osim ljubavi prema sportu, nastoje ukazati na važnost bavljenja tjelesnom aktivnošću. Iako je izuzetno važna, tjelesna se aktivnost mora pravilno provoditi što u kontekstu dijabetesa znači imati šećere u zadanom rasponu prije, tijekom i nakon bavljenja sportom. Svojim primjerom ova reprezentacija nastoji motivirati sve osobe s dijabetesom.

Početak DiaEuro natjecanja

Ideja o projektu nastala je 2012. godine na inicijativu Ukrajinskog dijabetičkog saveza koji je, nakon Europskog nogometnog prvenstva u Ukrajini i Poljskoj, organizirao prvi DiaEuro sa željom da se okupe i međunarodno povežu osobe s dijabetesom iz cijele Europe. Glavna nit vodilja i cilj cjelokupnog projekta jest poruka javnosti da dijabetes nije prepreka u bavljenju sportom samim time i rušenje predrasuda o bavljenju sportom osoba s dijabetesom. Naime, tjelesna aktivnost bi, uz terapiju i prehranu trebala biti jedan od osnovnih alata u dobroj regulaciji ove kronične bolesti. Vizija koju hrvatski tim promovira uz edukaciju i zajedništvo jest razmjena iskustava te motivacija za bolju samokontrolu koja se jasno vidi kroz povezanost na terenu i izvan njega.

O važnost ovog projekta govore i činjenice kako ga podržava Međunarodna dijabetička federacija IDF (International Diabetes Federation) kao i nogometni savezi država sudionica. Kroz godine organizacije DiaEuro turnira, sudjelovalo je preko 20 europskih država (Hrvatska, Belgija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Italija, Irska, Kazahstan, Mađarska, Makedonija, Kirgistan, Poljska, Portugal, Rumunjska, Rusija, Slovačka, Slovenija, Srbija, Ukrajina, Uzbekistan i Velika Britanija).

Hrvatski reprezentativci s dijabetesom

Hrvatska u svojoj futsal reprezentaciji okuplja osobe iz cijele Hrvatske, a sudionici su ovog prvenstva od samog začetka natjecanja 2012. godine. Ova momčad obogatila je našu zemlju za  ukupno 9 medalja: tri zlata (Ukrajina 2012., Rumunjska 2017. i Poljska 2022.), srebro (Slovačka 2018.) te četiri bronce (Hrvatska 2013., Mađarska 2015., Rumunjska 2016., Ukrajina 2019, Poljska 2023..).

Valja naglasiti da je 2022. godine, nakon pandemijske stanke prvenstvo bilo održano u sklopu turnira “Insulin on board Cup” u promijenjenom obliku gdje su uz seniorsku ekipu nastupale još dvije hrvatske reprezentacije: juniori i kadeti. Mlade nade hrvatskog DiaEura pokazale su izuzetne rezultate osvojivši srebro/broncu u svojoj kategoriji. Kadeti 2023.osvajaju zlato. Ovo proljeće juniorske reprezentacije osvajaju zlato i srebro na međunarodnom turniru turniru “Red Card for Diabetes” odžanom u Poljskom Poznanu.

Također, kroz godine osvojene su i brojne pojedinačne nagrade za najbolje igrače i strijelce turnira.

Troškove odlaska na turnir reprezentativci snose uz pomoć sponzora i donatora. Tako da bi svaka financijska podrška reprezentaciji dobro došla. Kroz godine glavni sponzori projekta su HNS, MedilabOne i Ljekarna Dvoržak. Bez sponzora poput Orka grupe d.o.o., Fisherije d.o.o., Deceunincka sve godine igranja ne bi bile moguće, a priču oko hrvatske futsal reprezentacije osoba s dijabetesom prepoznali su i pojedini hrvatski A reprezentativci te igrači Dinama koji su također pomogli donacijama.

Vašu donaciju možete uplatiti na IBAN Hrvatskog akademskog športskog kluba Mladost Sveučilišta u Zagrebu: HR6423600001501182373, s naznakom "Za DiaEuro Team Croatia". Kao izraz zahvalnosti, rado će istaknuti ime Vaše tvrtke u člancima na našim web stranicama i društvenim mrežama. Možete im se javiti na mail: diaeurocro@gmail.com.

Budućnost DiaEuro tima Hrvatske

Želja cijelog ovog time je širiti pozitivnu poruku o tome kako sve osobe s dijabetesom trebaju imaju iste mogućnosti ostvarivati svoje snove kao i oni koji nemaju dijabetes. Ti snovi mogu biti oni privatni ili poslovni, ali zašto ne bi mogli biti i oni sportski?

Upravo iz tog razloga svi uključeni u rad DiaEuro tima Hrvatske odlučili su u svoje redove uvrstiti i mlađe kategorije koji će se jednog dana imati priliku nametnuti izborniku za nastup za seniorsku ekipu. Znamo kako to u sportu ide, što je veći roster igrača, to je reprezentacija kvalitetnija. A u nekoj budućnosti želja je proširiti ekipu i na druge sportove. Stoga ako znate nekoga tko živi s dijabetesom i aktivni je sportaš znate što vam je činiti.

Ako bude sportske sreće, možda Hrvatska bude bogatija za još jedno europsko zlato, a to bi vjerujemo bila najveća zahvala svima koji su na bilo koji način pomogli.

Ekipu DiaEuro možete pratiti na njihovim društvenim profilima na Facebooku i Instagramu @diaeurocro.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u RH je 2021. godine registrirano 327.785 osoba s dijagnozom dijabetesa. Pretpostavlja se da stvarna brojka prelazi 534.000. Dijabetes tipa 1 ne možemo spriječiti, ali pravilnim načinom života možemo značajno poboljšati.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije