Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uhićenja u odsutnosti

Putinov režim izdao nalog za uhićenje Kasparova koji je na to izjavio: "Počašćen sam"

25.04.2024.
u 14:49

Kasparov je jedan od najvećih šahista svih vremena (ako ne i najveći) i predsjedavajući Zaklade za ljudska prava. Pod prijetnjom progona, Rusiju je napustio 2013. i od tada živi u New Yorku a povremeno i u Hrvatskoj

Gradski sud ruskog grada Siktivkar, glavnog grada republike Komi, izdao je u odsutnosti nalog za uhićenje svjetskog šahovskog prvaka i suosnivača Free Russia Foruma Garija Kasparova, zajedno s nekoliko drugih aktivista. A sve njih tereti se za stvaranje "terorističke zajednice", financiranje "terorističkih aktivnosti" i javno pozivanje na terorizam.

Kasparov je 13. svjetski prvak u šahu i predsjedavajući Zaklade za ljudska prava. Pod prijetnjom uhićenja, Rusiju je napustio 2013. i od tada živi u New Yorku a povremeno i u Hrvatskoj.

Godine 2016., Kasparov je s aktivistom Ivanom Tjutrinom suosnovao Foruma Slobodna Rusija koji se pozicionirao kao intelektualna alternativa trenutnom političkom režimu u Rusiji. I kao takav glasni je kritičar Kremlja i ruske invazije na Ukrajinu pa je od vladajućih u Rusiji proglašen i "stranim agentom".

Kad je saznao da ga je rusko Ministarstvo pravosuđa stavilo na listu "terorista i ekstremista", Kasparov je na svojem X profilu, na kojem ima milijun pratitelja, kazao da je time počašćen:

- To je čast koja više govori o Putinovom fašističkom režimu nego o meni. Kao što je rekao Goldwater, ekstremizam u obrani slobode nije porok, a umjerenost u potrazi za pravdom nije vrlina! Ali svaku opoziciju, ili jednostavnu pristojnost, diktatura mora nazvati ekstremistima.

Kako god bilo, ovo za Kasparova ipak znači dodatne mjere opreza kako ga na nekom od njegovih putovanja (a on pažljivo bira zemlje u koje će putovati) ne zaskoči neki pripadnik ruske tajne službe.

A zemlja u kojoj se zacijelo osjeća sigurno jest Hrvatska pa će i ove godine sudjelovati u provedbi zagrebačkog turnira Grand Chess Toura, sustava natjecanja s nagradnim fondom kojeg je upravo Kasparov pokrenuo i koji u Zagrebu ima svoju vrlo zapaženu stanicu.

Ključne riječi

Komentara 1

GN
gnoj
08:14 26.04.2024.

Svaka čast ljudino !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije